Extra groep in groepenkast

Henk2018

  • #1
Bij het aanleggen van een extra groep stuit ik op de volgende vraag.
In groepenkasten zie je (bijna) altijd dat de draden die bovenin van de automaten naar de rest van het huis gaan, extra lengte hebben. Ze gaan (vrijwel) nooit langs de kortste weg de elektrabuizen in. Het voordeel is duidelijk: als er iets moet worden aangepast, heb je extra draadlengte. Het nadeel ook: het wordt erg vol bovenin de groepenkast.
Mijn vraag: is die extra draadlengte verplicht, en geldt er een minimum extra lengte die je aan moet houden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hier is bij mijn weten geen regel voor, als je de draad zonder overlengte aan wilt sluiten dan kan dat ook gewoon.

Ik zou het echter niet willen adviseren, die overlengte kan nog wel eens goed van pas komen! Bijvoorbeeld bij het vervangen van de groepenkast, bij het verplaatsen van een groep van de bovenste naar de onderste DIN-rail of bij een slecht contact waarbij er een stukje van de draad is weggesmolten... Dan ben je waarschijnlijk erg blij met deze lengte!

Als het te vol wordt bovenin de kast zou je kunnen kijken of je nog wat lengte draad achter de DIN-rail kwijt kunt, dus de draad achter de automaat naar beneden steken, met een ruime bocht weer terug omhoog en dan aansluiten.
 

Henk2018

  • #3
Dank je wel voor je antwoord. Het heeft even geduurd voordat ik er aan toekwam, maar hij zit erin. Goed om te weten dat het niet verplicht is. Omdat er een lasdoos dichtbij de groepenkast zit, hoef ik niet zoveel te vervangen wanneer er iets zou wijzigen. Ik heb dus maar een klein beetje overlengte genomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu