Deuren verven of eerst gronden

Arnoldus

  • #1
Dag,

Ik ga een aantal MDF binnendeuren en stijlen (ijzer) oververven. De huidige 8 jaar oude laklaag (satura) heb ik opgeschuurd. Nu wil ik gaan verven met azura (ik noem geen merk he :-) ). Vraag me af of het verstandig is eerst te gronden voor de hechting of maakt dat niets op goede oude verflaag van dezelfde drager (solvent).

Ik ben geen specialist en kies overigens voor solvent gedragen verf omdat ik denk dat de glansgraad en slijtvastheid hoger is dan van watergedragen verf. Iemand daar een actueel en onderbouwd oordeel over ?

Heb al wel wat andere delen met de azura plus (2010) geverfd maar dat is wel even wennen zeg, vloeit minder goed dan de oudere versie en verft ook wat stroperiger, rollertje laat makkelijk luchtblaasjes achter.
Iemand dezelfde ervaringen en misschien goede tips hier (beetje verdunnen misschien) ?


Bedankt alvast voor de moeite voor je reactie,

vrgr
Armo
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Wij gaan u niet een complete productuitleg en de toepassing daarvan geven, dat staat op het productspecificatieblad van het door u gebruikte product.

U denkt dat hoogglansverf op alkydbasis sterker is dan verf op waterbasis.
Verkeerd gedacht. Dat komt omdat mensen nog steeds met het idee van Talens plakaatverf leven: als het nat wordt lost het weer op.

Watergedragen verven, en dan met name de PU uitvoeringen in hoogglanzende variant, zijn kwalitatief net zo sterk als solventlakken ( behalve dan de epoxy- en andere 2 komponenten varianten ). Bovendien zijn zij kleurvaster en weinig door UV licht beïnvloedbaar met als gevolg vergeling.

U wilt dit onderbouwd hebben? Dan moet ik een halve encyclopedie aan verfchemie neerpennen en u zou op pagina 2 de uitleg al niet meer kunnen volgen tenzij u chemisch ingenieur bent natuurlijk.

U heeft 1 ding wel bij het rechte eind: de hoogglans van een solventverf is nog niet te bereiken met watergedragen verf. Nog niet. Maar dit is een kwestie van heel weinig tijd.
Watergedragen verven zijn wel verkrijgbaar in hoogglanzende uitvoering, maar de echte "bolle" glans ontbreekt nog.

95-100% lichtweerkaatsing op een oppervlak / gemeten met een refleximeter zien wij als bolle hoogglans.

Binnen gebruikt u watergedragen verf tegenwoordig: stinkt minder, is snel droog dus kort stofontvankelijk en meerdere lagen per dag mogelijk ( dus gronden en afwerken op 1 dag ).

Over goed mat geschuurde solventhoudende lagen kunt u moeiteloos een watergedragen hechtprimer zetten en daarop afwerken met een watergedragen lak.
 

Arnoldus

  • #3
Dank je voor de uitleg Kees. Ga toch eens met watergedragen wat testen doen, kijken welke resultaten ik daar mee kan halen. Ben erg benieuwd naar de glansgraad en het vloeivermogen van de huidige BL varianten.

Geeft watergedragen verf op deuren in de praktijk overigens geen problemen met de regelmatige aanraking door huidvet?
Zie op de site dat ze ook een "resista" variant maken. Wat is jouw ervaring hier?
 

EGeen

  • #4
Het probleem met huidvetten en acryllakken is inderdaad een nadeel wat hangt aan deze producten. Voor binnen adviseer ik ook altijd watergedragen tenzij het een trapleuning betreft.

Het verdunnen van azura en andere terpentine gedragen producten kunt u doen met owatrol.

Het overschilderen van satura naar azura is geen grondlaag voor nodig.(mits de oude verflaag er nog netjes uitziet).. Wel zou ik voor buiten altijd twee keer aflakken.

De vloeibaarheid(viscositeit) van watergedragen artikelen zijn tegenwoordig redelijk te vergelijken met terpentine gedragen verven. Al zullen veel nog wel iets stroperiger zijn. Acryl wordt vaak wat voller opgezet waarna paar keer uitstrijken en dan afblijven. Vele dhz'ers hebben de neiging om nog terug te pakken op reeds geschilderd werk. Met terpentine (die minder snel droogt) heeft dit minder invloed op het uiteindelijke resultaat dan met watergedragen artikelen (die sneller drogen). Acryl is opzetten en afblijven.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Het huidvet probleem is volgens de fabrikanten ondervangen.

Voor delen die echter intensief met handen in aanraking komen is solventverf toch (huid) vetbestendiger.

Dit brengt mij op en ander punt vwb het schlderwerk: schoonmaken.

Reinigen van schilderwerk ( en dan vooral buiten ) wordt door grote fabrikanten tot 3 x per jaar geadviseerd en niet voor niets: vuil hecht op verf en daarin blijft weer water achter. Het gevolg kunt u wel raden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu