Opknappen paneeldeuren; gaten en naden vullen en verven

JMe

  • #1
Hallo,
Vandaag gaan onze paneeldeuren naar de logerij. Over 2 weken hebben we dus 12 blanke deuren, die afgewerkt moeten worden. (kleur gebroken wit o.i.d.) Wat is precies de beste manier om dit aan te pakken?

Ik neem aan dat ik de ruiten en misschien ook de panelen opnieuw moet afkitten. Wat doe ik met grotere 'slijtage kuilen' van oude haakjes, sleutelgaten die we niet gebruiken, en krassen en met de dunne naadjes tussen de verschillende delen van de deur? kit of plamuur (evt. 2 komponenten?)of ...? Moet dit Na of voor het gronden? Rollen of gewoon met de kwast? Graag jullie advies !

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U kunt de geloogde deuren met watergedragen verf behandelen.

Zichtbare beschadigingen / sleutelgaten herstelt u, voodat u met gronden begint, met 2-K houtreparatie.

Omdat de kleinere beschadigingen vaak moeilijk te zien zijn op blanke deuren ivm de houtnerf / vlammen / e.d. brengt u, na het schuren van de reparatie plekken met een schuurmachine - gebruik geen schuurpapier in de hand want dan krijgt u geen vlak resultaat-, de eerste watergedragen witte grondverflaag aan.

Als deze droog is, ziet u direct waar u nog moet repareren. Vaak moet u de 1e reparaties nogmaals opvullen om wat diepere beschadigingen geheel vlak te krijgen. Ook dit kunt u met de 2-K reparatie doen, maar hou rekening met een wat langere droogtijd ivm de geringe laagdikte.

Na schuren dicht u de naden tussen de panelen af met een overschilderbare acrylaatkit. Hierna brengt u de 2e grondverflaag aan.

Deze schuurt u licht op. Indien het oppervlak niet glad genoeg is naar uw zin plamuurt u het geheel met een normale houtplamuur. Plamuur spaarzaam.

Dit is ook het moment om de ruiten ( met een overschilderbare glaskit ) terug te plaatsen.

Na licht schuren brengt u de voorlak laag aan: onverdunde watergedragen verf. U heeft de keuze tussen zijdeglans of hoogglanzend.

Schuur deze laag zeer licht ( alleen om de pukkels eraf te halen ) en werk de deuren af met de definitieve deklaag.

Gebruik 15 cm Anza rollers en werk snel, want watergedragen verf droogt rap. 24 kanten zou met een spuit wel zo snel werken. U zou er ook de grondverf mee op kunnen brengen.
 

JMe

  • #3
Bedankt voor het duidelijke en komplete antwoord!
 

EGeen

  • #4
Kleine aanvullng op het mooie complete antwoord van Kees:

Voor kleine oneffenheden zoals deukjes en laatste afwerklaag over normale plamuur om de deur helemaal strak te maken kan er een lakplamuur worden gebruikt. Deze is zeer fijn gemalen waardoor je een zeer vlak resultaat krijgt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu