Brede nis (160 cm) achter douche maken

Jd1234

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag, over een lange nis over de hele breedte van de (dubbele) douche die ik wil maken. Dit wordt een nis van 160 cm breed(10 diep/30 of 40 hoog). Dit op een hoogte van ongeveer 1.10 van de vloer. Zoiets als dit Omdat het in het natte gedeelte is, zou het het beste zijn om dit te maken met gipsbetonblokken, echter aan de bovenkant wordt dit natuurlijk lastig, omdat dan de blokken over een lengte van 160 cm zweven...

Hoe zou ik zoiets kunnen maken? Of toch maar een houten frame aan de bestaande muur bevestigen en daar tegenaan gipsvezelplaten. Bij deze laatste oplossing komt het gewicht op de bestaande muur te hangen, en niet op de zwaluwstaartplaat. Wat weer een voordeel is voor de belasting op de vloer/balken.

Misschien heeft iemand nog een creatief idee

[edit] er komen ook 3 spotjes aan de bovenkant van de nis die mooi naar beneden in de nis schijnen
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Je kunt eens zoeken naar verschillende merken board (W.di,M.rmox,Qbo.ard)ipv gipsvezelplaat. En over gebruik van spotjes in de douche kunnen andere forum gebruikers je beter informeren. Je zit met zone's, zwakstroom en ipcodes van verlichting.
 

Jd1234

  • #3
Hi Dennis,

Bedankt, ja voor de spots zat ik aan IP67 spots te denken op 12volt met de aansluiting van 220 ver buiten de douche, dus dat moet wel goedkomen.

Die platen, op wat voor regelwerk zou je dit zetten? Hout? Want metalstud kan ik volgens mij niet 'zwevend' maken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Ik zou zelf voor hout kiezen. Dit bouwt gemakkelijker.
 

Robbie's

  • #5
Ik zou in een badkamer nooit hout gebruiken. Ja, misschien achter een toilet in de badkamer. Maar voor het doel waar je het voor wilt gebruiken en waar veel water stroomt zou ik nooit hout gebruiken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
De bovenkant van de nis zal nat worden door water wat er langs loopt afgewerkt met een waterdichte plaat zoals bovengenoemde merken en vervolgens een tegel of stuclaag(let op waterdichte laag) gebeurt daar echt niets mee. De Eind afwerk laag moet waterdicht zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Niet alleen de eindafwerking, maar ook de laag eronder moet waterdicht zijn. Met wediboard hoef je alleen de naden in de kimband te zetten. Bij gipsplaat ook de hele plaat/nis in de kimpasta.

Alles wat onder die tweede laag zit maakt minder uit. Hout kan dus prima. Anders zou je huis altijd helemaal van steen moeten zijn :roll:

In dit topic laat Nick Wood zien hoe je zo'n nis kan maken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Je zou het onderste gedeelte kunnen maken van Ytong blokken, dus geen gipsblokken.

Het bovenste gedeelte inderdaad van hout met hierover wedi plaat, en dan goed de naden van de plaat dichtmaken met kimband.
Ook binnen in de nis kimband zetten.

Gebruik bij wedi of een vergelijkbare plaat, ook het juiste bevestiging materiaal zoals de rozetten voor de schroeven.
 

Jd1234

  • #9
Dank allemaal voor de uitgebreide info, ik moet mij echt even goed gaan verdiepen in die platen; ik vind ze wel vrij aan de prijs... Maar dat zal zijn redenen hebben. Ik kan altijd nog gipsvezelplaten bij het bad en badkamermeubel toepassen waar vocht iets minder kritisch is. En kan ik een zwaar badkamermeubel bevestigen tegen zo'n plaat als ik die laat stuccen of zijn deze te zacht en deukt het in?(badkamer meubel zelf wordt bevestigt aan het houten frame) (zit aan 10 mm platen te denken).

Het idee van Peter van onderin Ytong blokken en bovenin een houten frame spreekt mij aan. Dan kan ik de tussenmuur die haaks op de nis komt ook van Ytong maken. Kan ik daarvoor de 7 cm Ytong blokken voor gebruiken? Of moet echt 10? De muur wordt 2.35 hoog(plafond hoogte) en 100 breed. De (nis) schuifdeur wordt 1.60. Ik hou deze tussenmuur het liefst zo slank mogelijk ivm de beschikbare breedte.

Alvast weer bedankt voor de hulp
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als er een deur aan het zijmuurtje komt te hangen, dan zijn blokken van 10 cm beter.

Als je de wedi platen gebruikt, neem dan de platen van 2 cm dik.
Beter nu een paar tientjes meer uitgeven, als dat je straks spijt krijgt.
Zeker als er stucwerk op komt in plaats van tegels, heb je een starre ondergrond nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu