Stenen van bimsbeton

Pigion

  • #1
Ik zie in Nederland nooit stenen van bimsbeton of zie ik deze over het hoofd?
Ik wil een kelder bouwen van deze sterk isolerende steensoort. Het moet de basis worden voor de opslag van Glauber-zout. Glauber-zout speelt een belangrijk rol in de opslag van warmte. Deze warmte komt vrij bij de overgang van vloeibaar naar vast bij 49 C. Ik wil dit fenomeen gebruiken om gedurende een zonloze periode toch het huis warm te houden. Je moet wel een grote hoeveelheid hebben om het enige tijd uit te kunnen zingen, Als er voldoende zon is, kan het zout weer vloeibaar worden gemaakt met zonne-energie direct of via een warmtepomp.
De "kelder" wordt ca. 6 x 2 x 1.2 M. De bodem wordt van schuimbeton, de wanden van bims-stenen ca. 40 cm dik. De kelder wordt met cement gestuukt en daarna vloeistofdicht gemaakt met epoxy en 1 laag glasdoek. Ik ken Glauber-zout van mijn werk, werd daar gebruikt in een zoutbad-heater om snel silicagel te kunnen regenereren. De optie om een kelder te bouwen doet zich voor bij een kleine uitbreiding van de garage. Isolerende vloer en steen is absoluut noodzakelijk i.v.m. hogere grondwaterstand in de winter. Bijkomend voordeel: in dat gedeelte komt de werkbank te staan, eindelijk geen koude voeten in de winter :D
Pigion
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Niet dragende binnenmuren werden in de jaren 60 en 70 vaak van bimsbeton of drijfsteen opgetrokken. Product is vervangen door oa gasbeton, poriso
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Aan de binnenkant glasvezel/epoxy gaat de kelder volgens mij niet waterdicht maken voor grondwater.

Bespreek de keus voor de steen met de constructeur. Die gaat waarschijnlijk gewoon beton adviseren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Zie ook het andere topic over kelderbouw. Dat is niet zelf te doen.
 

Marcn88

  • #5
Je kunt wel zelf een kelder bouwen maar dan moet je kunnen voldoen aan enkele dingen zoals genoeg vrij ruimte om een grot gat te graven met een schuin talud geen last hebben van grondwater of bronbemaling toepassen een goede bekisting kunnen zetten dan is het zelf te doen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Bij deze afmeting kan je ook een prefab kelder toepassen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bims isoleert niet als het verzadigd is met vocht.
kelder + hoge grondwaterstand = beton.


waarom niet wat dieper dan heb je er ook nog wat aan als opslag
 

Pigion

  • #8
Het wordt geen kelder voor opslag etenswaren, de weck of wijn. Het moet een bak voor 6 en de andere voor ca.12 M3 Glauberzout. de wanden staan er al. Dat spouwmuren onder het maaiveld. De spouw is 7 cm en de andere 12 cm. Ik laat deze vollopen met dun beton fijne samenstelling.Dan gaat er een vloertje in van vulbeton ca. 10 cm. Hierop een vloer van 10 - 20 cm schuimbeton. Ik zit dan boven het grondwater. op dit gasbeton worden wandjes gemetseld in Bims-steen met een spouw tussen het spouwblad en de bims.Die schuine spouw ook opvullen met schuimbeton. Dan alles bekleden met epoxy opdat het zout niet diep in de bims-stenen dringt.
Het geheel moet geisoleerd en zelflossend zijn, omdat Glauberzout een behoorlijk uitzettingscoëfficiënt heeft. Anders wordt de kelder kapot gedrukt bij overgang naar vloeibaar naar vast v.v. Bij een idustriële zoutbad-heater was de boden van de stalen bak V-vormig, wande stonden iets schuin. De gestole massa kon naar boven.
Allemaal hersenspinsels voor de toekomst. TNO doet op dit moment veel onderzoek naar de veroudering van Glauberzout. Als dit opgelost is, is dit HET warmteopslagmedium van de toekomst.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik mis in het verhaal de wapening van de wanden.
 

Marcn88

  • #10
Waarom de wanden niet isoleren dmv pir materiaal met een dikte van een cm of 10
 

Pigion

  • #11
Wapening midden in de spouw heeft weinig zin. Ik hoop met 40 cm bimsbeton stenen genoeg weerstand tegen buiging te bereiken. Anders moet er toch ergens wat wapening in.
Met alleen pir tegen de wanden bereik ik geen zelflossing, Dit is absoluut noodzakelijk, anders drukt de stollende massa Glauberzout de spouwmuurtjes opzij.
Ik heb me nog niet in alle details verdiept. Eerst maar eens de zelflossende hoofdvorm zien te bereiken. En dat zout moet ook nog opgezocht worden... Voor het grondwater ben ik niet zo bang. Ik ga met het vloertje ruim boven het kunstmatige grondwaterniveau zitten.
Bedankt voor het meedenken.
Pigion
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu