Aarding nieuwe badkamer - Waarom nog aarding nodig?

EpO67

  • #1
Beste forumleden,
Met de realisatie van een badkamer vraag ik me of waarom er nog aarding nodig is van de metalen delen.
Allereerst omdat dit eigenlijk alleen de kranen en radiator betreft. Ten tweede omdat alles met kunststof leidingen aangesloten is (water, afvoer, CV). Bovendien zijn alle WCD's voorzien van RA en aangesloten op de aardlek. Er valt dus eigenlijk niks te vereffenen.
De enigste twijfel die ik heb is de inloopdouche. Onderop de aflopende smeervloer (~ 9 cm dik) liggen, op het beton, elektriciteitsleidingen. Ik weet dat de NEN1010 zegt dat er geen aardingsnet meer toegepast hoeft te worden maar dat wilde ik toch wel doen. En deze sluit ik dan aan op de aarding van een onderliggende centraaldoos. Volgens de NEN1010 hoeft er geen separate 6mm2 blanke aarddraad getrokken te worden naar de potentiaalvereffening in de meterkast.

Is mijn zienswijze/benadering juist?

Alvast bedankt voor jullie gewaardeerde reacties.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, op meerdere punten onjuist.

1 vereffening doe je om te voorkomen dat er potentiaalverschillen ontstaan.
De randaarde van je wcd moet dezelfde potentiaal krijgen als de vloer.
De enige manier om dat te garanderen is lokaal vereffenen, alles aan elkaar.

2 een aardnet is helemaal niet vervallen, j eoet of de wapening aan het cap verbinden, als dat niet kan dan moet je een aardnet toepassen.

Je hoeft je kranen niet te vereffenen, zoals je zelf al zegt deze zijn aangeloten op kunststof, een radiator hoeft ook niet als deze ook geisoleert is ogehangen en aangesloten met kunststof.
Je moet achteraf dmv metingen bewijzen dat ze of vereffend zijn of 100% geisoleert zijn.
Punt is dat mocht het niet zo zijn is het leggen van de juiste vereffeningen al niet meer te doen, vandaar dat de vereffeningen vaak toch geplaatst worden.Better safe than sorry.
 

EpO67

  • #3
Hi headhunter,

bedankt voor je snelle reactie, top!

RA WCD zelfde potentiaal als vloer....oeps, is beton vloer van kanaalplaat met cementdekvloer. De staaldraden in de kanaalplaten zijn niet bereikbaar.

In de inloopdouche heb ik de dekvloer verwijderd en op de kanaalplaat liggen enkele elektraleidingen die naar een centraaldoos in de kanaalplaat gaan. Daar kan ik het aardnet voor de douchevloer overheen leggen in de nieuw aan te brengen aflopende smeervloer (naar de wandafvoergoot) en makkelijk verbinden met de aarde in de centraaldoos.

Maar in het deel waar de wastafels hangen en de WCD met RA zit ligt gewoon een cementdekvloer. Daar kan ik geen verbinding meer maken. Maar ja, het zit toch niet voor niks achter een aardlek?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Nee het aardnet in je cementdekvloer moet je aarden, niet de draden in de betonvloer.(daarom is dit aardnet ook niet overbodig!)
Als je het goed wilt doen moet in de hele badkamer een aardnet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het aardnet moet op hetzelfde punt vereffend worden als de kranen,radiatoren ,randaarde en andere vreemdgeleidende delen in de badkamer, Anders werkt de vereffening niet.Het aardnet moet ook liggen op alle betreedbare delen.

30mA aardlek is leuk, en berekend op een aanraakspanning van 50v wissel maximaal.
In een badkamer is echter het maximale potentiaal verschil tussen vreemd geleidende delen 24v.Daarbij kan een aardlek weigeren potentiaal vereffening werkt altijd.

Die omdat je huid in een badkamer meestal vochtig is, en je geen schoeisel draagt, jouw weerstand neemt daardoor af en dus is er bij aanraking van een spanning een veel grotere stroom mogelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu