Zelf meten of de aarde in de meterkast goed is

Erikr

  • #1
Hoi ik heb nog nergens aarde op de stopcontacten kwam ik achter. Dus wilde een aardpen laten slaan en een paar geaarde stopcontacten aanleggen.

Nu zei iemand me die er meer verstand van heeft, dat het lijkt dat er wel aarde uit de muur (via nuon) komt en vandaar naar mijn meterkast gaat. Dat zou me dus een partij geld kunnen schelen. Dus nuon gebeld hoe dat zit. Of ik die zou kunnen gebruiken maw dat er ook een echte aarde achter die aarde kabel zit en geen schijnveiligheid.

Daar werd helaas geen antwoord gegeven alleen om het onderwerp heen gepraat, nuon is niet verantwoordelijk enzo. En dat ik een elektro installateur moest laten komen om dat te laten bekijken.

Ik had via via begrepen dat nuon soms ook aarde levert aan huishoudens via zelf geslagen pennen in hun centrale meterkasten.

Is dat echt niet zelf te meten? Ik wil best iemand laten komen als dat echt nodig is, maar als alleen even iets meet met een voltmeter en 5 min later weer weg is, vind ik dat zonde van het geld.

Iemand een idee?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Aardverspreidings weerstand meet je met een drie punts meting .
In de nen1010 stat hoe je zelf zo´n meting zou kunnen doen met een regelbare voeding en een multimeter maar dat is voor een leek niet echt te doen.

Overigens heb je toch aarde in de keuken dus ik heb het vermoeden dat het met de aarde wel goed zit.
Met een multimeter valt weinig te meten omdat de interne weerstand veel te hoog is waardoor er geen stroom gaat lopen daardoor zal de aangegeven waarde niet altijd juist zijn.

Dit zijn een aantal meetmethoden.
 

Erikr

  • #3
Ok als het maar geen lekenmeting is, heb ik er geen moeite mee om een pro erbij te halen. Zal wel niet zo duur zijn. Overigens heb ik geen aarde, nergens in het huis, dus ook niet in de keuken.

Vandaar dat ik eea toch wat safer wil maken. Moet er niet aan denken dat er wat gebeurt met douchen, kortsluiting en dan al die waterdamp of misschien zelfs vocht.
 

Ronald42

  • #4
Energiebedrijven leveren zover ik weet nooit een aarde mee. Vroeger werd deze van de waterleiding in de woning gehaald maar aangezien steeds meer waterleidingen van kunststof zijn mag dit absoluut niet meer. Iedere woning moet dus zijn voorzien van een eigen aarde. Of indien het een aantal woningen boven elkaar betreft van een gemeenschappelijke. Deze moet dan echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

In uw geval zou ik er zeker een installateur bij halen deze kan eventueel een meting verrichten, maar omdat er geen aarde in de woning aanwezig lijkt te zijn zal hij alleen adviseren een aarde te laten slaan en deze later te komen meten.
Hij kan ook vertellen waar er geaarde wandcontactdozen zouden moeten komen. En hoe dit te realiseren. Een prijsopgave is veelal gratis en indien U dingen zelf wilt doen kunt U deze later laten keuren.

Geaarde wandcontactdozen in de keuken zijn al heel erg lang verplicht net als aarde in de badkamer. Uw situatie lijkt mij dan ook erg gevaarlijk. Maak daarom zo snel mogenlijk een afspraak met een installateur voordat er ongelukken gebeuren.

Oja en houd ons op de hoogte dit zijn de "interessante" problemen.

Suc6
 

Boudewijn

  • #5
Bij het verplaatsen van onze meterkast kwam de installateur bij het graven buiten het huis ook een kabel tegen die een aardedraad leek te zijn. Die kwam vanaf de weg (zo leek het) en ging naar ons huis en daarna 'richting' de buren. Mogelijk dat wij dus ook geen normale aarde hadden via aardpen in de oude situatie (huis uit circa 1925)

Mij werd verteld dat er vroeger aarde werd 'geleverd' vanaf een centraal punt. Verder niet verdiept in de zaak - maar was wel nieuwsgierig hoe het zat. Dus grappig dat nu dit berichtje hier komt.

Heb in de nieuwe meterkast een nieuwe aardpen.
 

Gerrit

  • #6
Even een aanvulling; energiebedrijven leveren regelmatig wel een aarde.

Dat is voor hun ook heel eenvoudig omdat de Nul-leider in de hoofdkabel elke 300 m. geaard dient te zijn. Of het ook gebeurt laat ik hier in het midden. Zo kan er een aftakking van de Nul gemaakt worden en je hebt een perfekte aarding.
In Duitsland wordt dit ook gedaan en wordt elke woning zo geaard.

In Nederland mag dit niet en gebeurt het alleen bij installatie waarbij de voedende geleiders groter zijn dan 10 mm2. Grootverbruik dus.

Soms gebeurt het ook dat er in een wijk een z.g. ringleiding wordt gelegd: een koperdraad van 50 mm2 op regelmatige afstand geaard en bij elke woning een aftakking.

Als het niet zeker is welk systeem van toepassing is moet er echt een installateur bij komen om door meting vast te stellen hoe het zit. Doe dit vooral, het gaat tenslotte om de veiligheid.
 

Ronald42

  • #7
Ik had het ook dus over woningen. Met bedrijven heb ik niet zo'n ervaring. Tegenwoordig gebeurd het ook veel dat energie bedrijven hun Nul voor de meter aan de geslagen aarde leggen. In de meterkast komt dan een klein blank blokje uit de verzegelde hoofdzekeringenkast en hiet aan zit een aarddraad die naar het centraal aardpunt gaat.

Wellicht "leuk" om te lezen
http://www.google.nl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=TN-nettenzoekopdracht van gemaakt omdat de url niet meer werkte

En voor onze belgische lezers en lezeressen (NEE geen grap)

helaas offline
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu