Aarde doormeten?

Don_Martinez

  • #1
Ik ben afgelopen weken bezig geweest met het vernieuwen van de elektrische installatie in mijn huis. Alles is vernieuwd, en werkt naar behoren.

Nu had ik het er met mijn schoonvader over, en die vroeg me hoe het met de aarde zat in de meterkast. Deze moet volgens hem een aantal Ohm zijn.

Ik heb het nagekeken, en vanuit mijn meterkast gaan er 2 dikke aardkabels uit. 1 gaat de kelder in en zit op de waterleiding, een andere gaat door de buitenmuur, en naast de buitendeur de grond in.

Ik dacht zelf dat de aansluiting op de waterleiding van vroeger uit stamt (ik weet dat dit niet meer voldoet), en dat de leiding naar buiten later aangelegd is om aan nieuwe eisen te voldoen.

Is er een manier om te meten of ik voldoende aarde heb?
 

Fiesiekus

  • #2
De aardverspreidingsweerstand moet met een speciale meter bepaald worden en hangt er o.a. vanaf of je ALS-en hebt (dan een maximale verspreidings weerstand van 166ohm).

De waterleiding mag dus niet als aarde dienen, maar moet wel met de aarde verbonden worden via een blokje in de meterkast, de zgn. hoofdvereffeningsrail. Op die rail komen ook de aarde van de meterkast en de vereffening van de CV- en gasleiding uit.

Qua aanleg lijkt het goed te zijn bij jou; de aardverspreidingsweerstand dus laten meten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu