KWh meten over 3 groepen?

Kamikaze

  • #1
Graag zou ik een meedenk-vraagstuk neer willen leggen bij de kundige mensen hier;

Voor ons bedrijf aan huis wil ik drie groepen in de meterkast bij laten plaatsen en deze drie groepen naar de bedrijfsruimte laten trekken. Dat is geen probleem.
Omdat het stroomverbruik aanzienlijk is, wil ik dit zakelijk verrekenen met de privé kosten (80% verbruik zal zakelijk zijn). Ook dit is op zich geen probleem.

Welnu; om inzicht te krijgen is hoeveel stroom er zakelijk verbruikt wordt, wil ik hiervoor een kWh-meter/ tussenmeter plaatsen. Opbouw of inbouw is om het even. Omdat de 3-fase aansluiting redelijk beperkt is (3x 25A), zal ik de zakelijke groepen moeten verdelen over de verschillende fases.

Moet ik de 3 groepen ieder van een losse 1-fase tussenmeter voorzien, of kan het af met een 3-fase tussenmeter (omdat het om drie groepen gaat?)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Volgens mij zul je iedere groep van een 1-fase tussenmeter moeten voorzien. Een 3-fase tussenmeter heeft slechts 1 nul, en jij kunt niet garanderen dat de 3 afzonderlijke groepen én allemaal op een aparte fase zitten, én achter dezelfde aardlekschakelaar.

Ik gebruik zelf een 3-fasen kWh meter (met wifi) voor de warmtepomp icm een P1-plug en een app. Maar de data per meter kan ik ook gewoon als .CSV downloaden. Of tarieven instellen.
 

Kamikaze

  • #3
Aangezien het feitelijk gebruik over die 3 groepen te hoog ligt om allemaal over 1 fase te laten lopen, zullen de groepen toch verdeeld moeten worden. Of dat over 2 of 3 fases gebeurd, is niet heel belangrijk voor mij.

Als het verdelen van de drie groepen over de 3 fases een mogelijkheid biedt tot het plaatsen van een 3-fase kWh-meter, dan is dat m.i. realiseerbaar. Alleen alle drie de groepen achter dezelfde aardlekschakelaar kan wel een interessante worden
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Kamikaze schreef:
Als het verdelen van de drie groepen over de 3 fases een mogelijkheid biedt tot het plaatsen van een 3-fase kWh-meter, dan is dat m.i. realiseerbaar
Dat kan dus niet, want de belasting over de gezamenlijk nuldraad kan bij een 3-fasen meter te hoog worden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt gewoon 3 eindgroepen meten met een 3-fasen meter, door deze meter aan te sluiten vóór de eindgroepen. Net zo goed als dat de meter van het energiebedrijf vele groepen meet. Je moet wel zorgen dat de meter geschikt is voor de maximale stroom, maar als je een meter kiest die geschikt is om tenminste 25A te meten dan kun je die op iedere willekeurige plek in de kast inbouwen.

Je kunt deze groepen dan echter niet verdelen over meerdere bestaande aardlekschakelaars. Je moet de meter aansluiten oftewel tussen één aardlekschakelaar en de drie eindgroepen, ofwel je plaatst één of meerdere aardlekschakelaars áchter de meter.

Ik zou kiezen voor 3 aardlekautomaten (aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd), achter de 3-fasen meter.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Peter de V

  • #6
Ik ben op het moment met hetzelfde bezig. Ik heb geen aardlekautomaten, maar als ik het goed begrijp zou het zo moeten werken met een aparte aardlekschakelaar?

kwh_meter.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Waarom een 3-fasen kWh meter achter een 2-polige aardlekschakelaar?

Ik denk niet dat dit goed gaat zo, het zou me niet verbazen als die meter niet goed registreert wanneer je 3x dezelfde fase aansluit. Kies dan gewoon een 1-fase tussenmeter.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Peter de V

  • #8
Ik heb nu ook al een SDM630 die de hoofdaansluiting meet, en die bevalt goed voor het geautomatiseerd uitlezen van het verbruik. Dus ik had graag dezelfde meter opnieuw gebruikt. Maar als dit een ongebruikelijke manier van aansluiten is, dan inderdaad toch maar aparte kWh meters per groep .
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Je kunt de 3 groepen wel gezamenlijk meten als je dat wilt, maar plaats achter een 2-polige aardlekschakelaar dan een 1-fase meter zoals de SDM220.
 

Peter de V

  • #10
De aardlekschakelaar + 3 groepen staan op 1 fase, dus het totale gebruik van de 3 groepen kan ik in de bestaande situatie ook al zien. Ik zou echter graag het gebruik willen weten van de 3 groepen apart (2 airco's en zonnepanelen). Misschien dat het handig is om 2 SDM120s (voor de airco's) te gebruiken, en dan kan ik het gebruik van de derde groep (de zonnepanelen) uitrekenen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu