Meten aardleiding. Oud apparaat

Didier

  • #1
Speciaal voor denk ik de oudere generatie. Mijn vader is overleden en in zijn gereedschap kwam ik een meetapparaat tegen die hij vroeger gebruikte voor het meten van de aarde. Hij draaide dan aan het wiel en kon de weerstand aflezen. Aan de achterkant zitten 2 aansluitingen. Weet iemand hoe dit apparaat werkt? Volgens mij heb ik tegenwoordig 3 draden nodig om de meting uit te kunnen voeren. Ik ga het zeker niet zakelijk gebruiken maar wil graag weten hoe dit ding werkt en hoe ik het een keer kan gebruiken voor de lol.

20230507_121332.jpg
20230507_121405.jpg
20230507_121342.jpg
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Je kan met dat ding de aarde niet meten. Het is een "Megger" een megaohm meter. Deze meter kan gebruikt worden om de isolatie weerstand van een installatie te meten. Je meet dan de weerstand van de fase geleider en de nul geleider t.o van de aard geleider.
Handig ding om fouten op te sporen in b.v tuinverlichting en om de oorzaak te vinden van een trippende aardlekschakelaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een krukinductie megger.
Uitgang is ca 500v gelijkspanning en word gebruik voor isolatiemetingen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Let wel op als je dat ding nog 'voor de lol' zou willen gebruiken.
Indien ingesteld op isolatie meten, kan er bij draaien aan die slinger een bijzonder hoge spanning op de twee aansluitpunten komen te staan. Kan wel 500 Volt zijn!

Liever gewoon niet gebruiken, ook niet voor de lol. Beschouw het als een museumstuk.

@@rie
Gezien het gegeven dat er ook een schaal op zit met lage Ohm-waardes, zou het denkbaar zijn dat er destijds ook aarding mee gecontroleerd kon worden, hetgeen inderdaad volkomen onbetrouwbaar zou zijn. Nu maar eigenlijk ook destijds.

Edit: The headhunter was sneller.
 

Didier

  • #5
Top. Dank voor jullie snelle reactie.
 

Blauwbloes

  • #6
Toestel heeft 2 bereiken Ohm en MOhm (schakelaar aan zijkant) maar wel maar 2-punts. Denk dus niet dat dit toestel bedoeld was om de spreidingsweerstand te meten maar gewoon weerstand in het algemeen.
 
  • Like
Waarderingen: @rie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu