WTW voor kleine warmte ruimte

Erik1982

  • #1
Hoi allemaal,
Ik ben \nieuw op het forum en heb me aangemeld omdat ik plannen heb een aparte ruimte te creëren voor de kweek van tropische vissen.

ik ben bezig met een leuk idee. We gaan verhuizen en er zal in de garage een aparte ruimte gecreëerd worden voor mijn hobby, kweken van tropische vissen. deze ruimte moet op ca 23 graden gehouden worden, enkele bakken zullen we warmer worden maar als basis temperatuur is ca 23 graden prima.

Nu ben ik aan het twijfelen hoe hier mee overweg te gaan. De ruimte goed isoleren ed is een pre.

Maar hoe pak ik de verwarming aan? IS verwarming wel nodig als ik de bakken op temperatuur van ca 25 graden hou?

Daarnaast is ventilatie een must vanwege de hoge luchtvochtigheid. Maar daarmee gaat ook de warmte verloren. Ik zit dus te dneken aan een WTW systeem, maar ik vraag me af of er ook kleine systemen zijn voor bijvoorbeeld een ruimte van 3.5x2x2.5 (lxbxh).

Een andere mogelijkheid is, is om gebruik te maken van de lucht in huis. Deze wordt voorverwarmen met een bestaande WTW systeem. Hiermee kan ik dus redelijk constante temperatuur in mijn ruimte ventileren en de vochtige lucht eruit halen. Voordeel hiervan is dat ik in de zomer kan koelen middels de relatief koude temperatuur in huis. Maar dan moet ik in perioden van kou wel de ruimte verwarmen van ca 18 naar 23 graden...

Zoals jullie lezen behoorlijk wat keuzes en onduidelijkheden bij mij. Hoe zou ik een dergelijke ruimte goed en optimaal kunnen benutten waardoor het verbruik van energie beperkt blijft?

Groeten,
Erik


Wat is hier nu verstandig in?
 

Bernhard

  • #2
Als je de ruimtetemperatuur op 23° houdt zal er minder water verdampen.
De vochtigheid zal dan redelijk zijn.
Ruimte inhoud is 17,5m3. Buitenlucht inblazen ca 175m3/h.
De buitenlucht kan je :
- filteren
- koelen
- verwarmen
- ontvochtigen
- bevochtigen.
Als je alleen gaat afzuigen kan je de luchttoevoer niet behandelen.
Het voorkomen van condensatie in de bouwkundige constructie vereist de nodige aandacht. mvgr Bernhard
 

Geus

  • #3
Ik zou inderdaad wel verwarmen via je cv. De ruimte zal de meeste tijd wel voldoende worden verwarmd door de aquaria, maar dat gaat op elektra. Verwarmen op gas is goedkoper. Beter dat de cv in de winter zorgt voor een basistemperatuur, dan hoeven de elektrische elementjes minder vaak bij te springen en bespaar je flink op je elektriciteit.

Goed isoleren kan geen kwaad, maar een goede dampdichte laag aan de binnenkant is wellicht nog belangrijker. Niet isoleren tussen het hok en verwarmde ruimtes van je huis, deze warmte gaat niet verloren.

Qua wtw-ventilatieboxen heb ik exemplaren gezien van 150m2/h, dus gezien de berekening van Bernard moet er een passende te vinden zijn. Gebruik maken van de lucht uit je huis klinkt wel als een mogelijkheid, maar is volgens mij ook tricky, want dan moet je goed kijken naar de balans van het hele systeem. Je wilt natuurlijk niet dat je aquariumhok tocht veroorzaakt in je huiskamer.

Om oververhitting in de zomer (ook veel warmteontwikkeling van apparatuur, lampen e.d. natuurlijk) te voorkomen, zou je kunnen kijken naar maatregelen om te voorkomen dat de zonnewarmte binnenkomt.

Nog een optie: een split level airco overwegen. Deze koelt, ontvochtigt en kan verwarmen. Of met een airco verwarmen meer of minder energie kost dan met cv kan ik je niet zeggen, maar het is in ieder geval goedkoper dan het helemaal over te laten aan de verwarmingselementjes in de aquaria.

PS Goudvissen kweken is energietechisch gezien een stuk goedkoper! ;)

Succes!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je kan een kleine wtw-unit gewoon op een lager toerental laten draaien, toch?
 

Kacheltje

  • #5
Zorg dat de bakken goed afgesloten zijn, dit voorkomt overmatig verdampen van het water en dan is er niet al te veel ventilatie nodig.
Een wtw systeem werkt enkel goed als de garage goed luchtdicht is en zeker weten dat deze echt niet luchtdicht is.
 

Erik1982

  • #6
Bedankt voor jullie reacties allen!
Geus, Hoe zie je verwarming middels cv voor je? Als ik in mijn kweekruimte op 23 graden wil houden en mijn woonruimte niet, dan moet ik gebruik maken van een dubbele thermostaat oid?

Dampdicht maken is een pre inderdaad, anders gaat mijn isolatie stuk. Afwerking kan eventueel met trespa oid. Qua zonnewarmte... die zal er nagenoeg niet zijn ivm de afwezigheid van ramen. Maar de meeste garages zullen niet erg koel blijven mits zij geheel geïsoleerd zijn. Welke type/ merk wtw ventilatiebox bedoel je?

Dat goudvissen kweken energiezuiniger is klopt helemaal, maar is lang niet zo uitdagend ;-)

Zijn er mensen die ervaringen hebben met het energieverbruik van een split level airco? Dat klinkt wel serieus als een optie namelijk!

Kacheltje, alle bakken zijn afgedekt waardoor verdamping beperkt wordt. Maar je ontkomt er niet aan dat in een relatief klein ruimte met veel bakken op ca 23 - 26 graden veel water verdampt. De ruimte zal goed luchtdicht gemaakt worden, behoudens de ventilatie. De deur die erin komt zal ook nog extra geïsoleerd worden, het moet een lekker warm hok worden :-)
 

Geus

  • #7
Als je cv gaat gebruiken, moet je inderdaad een oplossing zoeken voor het thermostaat probleem. Daar is al veel over geschreven op het forum.

Wat voor een dak zit er op de garage? Als het een plat dak is, is isolatie wat tricky. Ook daar loopt een draadje over.

Die 150 m2 wtw units zag ik tijdens een snel zoekttochtje op Google.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het is juist tricky het dak niet te isoleren, door het grote verschil in temperatuur zal tijdens koudere dagen het vocht in druppels naar beneden komen.
In de zomer stijgen de temperaturen zonder isolatie van een plat dak zodanig dat tijdens een langere hitteperiode de vissen zo ongeveer gekookt worden.
Het dak kan aan de buitenkant geïsoleerd, de z.g. warm dak constructie, zie hier.

Voor het verwarmen van de ruimte zou, als dat technisch en volgens de voorschriften mogelijk is, een gevelkachel gebruikt kunnen worden.
 

Geus

  • #9
Misschien had ik wat duidelijker moeten zijn.

De gemiddelde DHZ-er - niet-vakman - zal bij isoleren van een platdak eerder denken aan isolatie aan de binnenkant, niet aan de buitenkant. Bij isolatie aan de binnenkant creeer je een ruimte tussen twee dampdichte lagen. Ik bedoelde dat dat tricky is.
 

Bernhard

  • #10
De isolatie aan de buitenkant van een dak kan niet of nauwelijks de zoninstraling tegen houden. De zoninstraling is een dynamisch process en het dak wordt continu opgewarmd. Zonbelasting kan worden tegen gehouden met schaduwwerking of reflectie.
De verwarming, koeling, bevochting, ontvochtiging en de ventilatie zal op elkaar afgestemd moeten worden. mvgr Bernhard
 

Millew

  • #11
@Erik:
Als ik het goed begrijp, wil je een deel van de garage afzonderen voor de aquariums.
Dan zou je ook een geïsoleerd hok in de garage kunnen bouwen, zeg maar een soort koelcel.
Kleine airco (koelen/verwarmen) er in met luchtbe-/ontvochtiger en je bent klaar.
Energietechnisch misschien geen optimale oplossing, maar tropische aquaria zijn hoe dan ook energieverslinders.
En waarschijnlijk zijn er ook wel airco's te combineren met WTW.
 

Kacheltje

  • #12
Je gaat toch niet bevochtigen als de vochtbelasting hoog is, dan wil je er juist vanaf.

Vochtproblemen door het dak niet te isoleren zal bij voldoende ventileren nooit een probleem worden. Het dak aan de buitenkant isoleren verdient hierbij zeker de voorkeur. Als je ook grind op het dak aanbrengt zal dat in de volle zon zorgen voor een demping van je binnenklimaat. De warmte zal dan niet zo snel doorslaan Vraag je ook af hoe de garage georienteerd is, veel zonbelasting of weinig zonbelasting. .
De meest ideale stabiele temperatuur krijg je door de buitenkant te isoleren zodat de massa van het gebouw warmte kan bufferen en geleidelijk weer kan afgeven. Zal lang niet altijd meevallen om dit toe te passen.

Voor enkele ruimtes zijn speciale wtw units op de markt. Als je goed zoekt met bv google kom je dze vast tegen en anders zal een installatiebedrijf die veel in ventilatie doet u er vast aan kunnen helpen.
Het is een wandunit met waarachter een aanvoer en retour zit. Deze kun je aansluiten op 1 of 2 muurdoorvoeren en is daardoor ook heel compact. Je hebt geen ventilatiebuizen in de ruimte verder zitten.
Het voordeel is ook dat je minder afhankelijk bent van een luchtdichte ruimte. houdt niet in dat je dan geen maatregelen moet nemen om de luchtdichtheid te vergroten.
Wat ik niet zeker weet is of er een bypass op zit of dat je daarvoor kunt kiezen. In de zomer kun je dan de ruimte koelen door nachtventilatie.
 

Erik1982

  • #13
Zo, een maandje niet hier geweest, maar ik ben dan ook inmiddels verhuisd en is het gehele huis geschilderd. Hebben we dat ook weer gehad! Nu nog wat inrichting erbij uitzoeken en dan zitten we helemaal op ons stekje. Nu heb ik dan ook weer tijd gevonden om verder te gaan/ denken met mijn plannen voor de garage.
Geus schreef:
Als je cv gaat gebruiken, moet je inderdaad een oplossing zoeken voor het thermostaat probleem. Daar is al veel over geschreven op het forum.

Wat voor een dak zit er op de garage? Als het een plat dak is, is isolatie wat tricky. Ook daar loopt een draadje over.

Die 150 m2 wtw units zag ik tijdens een snel zoekttochtje op Google.
CV zal ik eens nagaan of dat een haalbare optie is. Gezien het gehele huis door vloerverwarming verwarmd wordt en de radiatoren nagenoeg niet gebruikt worden weet ik niet of dat handig is.
Het dak is inderdaad plat, we zitten er over na te dnekne om het gehele dak aan te pakken. Het bituium wat er nu op ligt ook al weer 10 jaar dus met een jaartje of 5 zijn we toch aan de beurt…
Jan schreef:
….. Het dak kan aan de buitenkant geïsoleerd, de z.g. warm dak constructie, zie hier.

Voor het verwarmen van de ruimte zou, als dat technisch en volgens de voorschriften mogelijk is, een gevelkachel gebruikt kunnen worden.
Bedankt voor de nuttige informatie Jan. Aan wat voor voorschriften moet ik dan denken? Zijn er standaarden in voorschriften van Gevelkachels?
Millew schreef:
@Erik:
Als ik het goed begrijp, wil je een deel van de garage afzonderen voor de aquariums.
Dan zou je ook een geïsoleerd hok in de garage kunnen bouwen, zeg maar een soort koelcel.
Kleine airco (koelen/verwarmen) er in met luchtbe-/ontvochtiger en je bent klaar.
Energietechnisch misschien geen optimale oplossing, maar tropische aquaria zijn hoe dan ook energieverslinders.
En waarschijnlijk zijn er ook wel airco's te combineren met WTW.
Klopt helemaal Millew. De ruimte bevochtigen is niet nodig ik wil er voor een deel inderdaad vanaf zoals Kacheltje al zei. Er hangen voldoende waterdampen denk ik. Maar hoe creëer je dan een koelcel? Komt dat niet op hetzelfde neer? Alles isoleren en voorzien van ventilatie? Qua energie, dat vind ik wel belangrijk want dat draait gewoon door, in de zomer wel minder dan in de winter, maar zeker is dat ze het gebruiken, en veel ook ;-)
Kacheltje schreef:
Je gaat toch niet bevochtigen als de vochtbelasting hoog is, dan wil je er juist vanaf.

Vochtproblemen door het dak niet te isoleren zal bij voldoende ventileren nooit een probleem worden. Het dak aan de buitenkant isoleren verdient hierbij zeker de voorkeur. Als je ook grind op het dak aanbrengt zal dat in de volle zon zorgen voor een demping van je binnenklimaat. De warmte zal dan niet zo snel doorslaan Vraag je ook af hoe de garage georienteerd is, veel zonbelasting of weinig zonbelasting. .
De garage heeft nagenoeg de gehele dag zon, onze achtertuin ligt op het westen, de zon gaat mooi van oost naar west in de lengterichting over de garage. Ik zat ook nog te dneken aan een mosbedekking/ vegetatie dak iod, dat zal de temperatuur ook wel dempen denk ik inderdaad. Maar of dit goed is voor het leer…? Wellicht is het bij zo’n constructie handiger te werken met plastic ofzo?
Kacheltje schreef:
De meest ideale stabiele temperatuur krijg je door de buitenkant te isoleren zodat de massa van het gebouw warmte kan bufferen en geleidelijk weer kan afgeven. Zal lang niet altijd meevallen om dit toe te passen.

Voor enkele ruimtes zijn speciale wtw units op de markt. Als je goed zoekt met bv google kom je dze vast tegen en anders zal een installatiebedrijf die veel in ventilatie doet u er vast aan kunnen helpen.
Het is een wandunit met waarachter een aanvoer en retour zit. Deze kun je aansluiten op 1 of 2 muurdoorvoeren en is daardoor ook heel compact. Je hebt geen ventilatiebuizen in de ruimte verder zitten.
Het voordeel is ook dat je minder afhankelijk bent van een luchtdichte ruimte. houdt niet in dat je dan geen maatregelen moet nemen om de luchtdichtheid te vergroten.
Wat ik niet zeker weet is of er een bypass op zit of dat je daarvoor kunt kiezen. In de zomer kun je dan de ruimte koelen door nachtventilatie.
Het koelen in de zomer zou misschien ook kunnen via een te creëren ventilatie buis vanuit huis. Een andere optie is om de dekruiten van de aquaria open te zetten en te zorgen voor extra verdamping, door het verdampen van het water zal deze namelijk wel afkoelen, wel zal ook dan voldoende geventileerd moeten worden.

Al met al wat bruikbare tip, dank allen!
- Isoleren dak bij grote voorkeur vanuit buiten
- Mogelijkheden voor kleine wtwunit zijn er, het is alleen even goed zoek blijkbaar, ik ben ze namelijk nog niet tegen gekomen via google.
- Verwarming verschillende opties, van vloer tot CV tot elektisch of met gevelkachel.
- Koelen moet opgelost kunnen worden, al dan niet met een airco.

Wat voor isolatiemateriaal zouden jullie gebruiken voor de muren? En hoe/ met welk materiaal zouden jullie dit afwerken? Ik zat zelf te denken aan multiplex met aan de onderkant een rij vloertegels er tegenaan? Of betonpex? De vloer dan ook betegelen waar uiteindelijk ene putje in komt.

Groeten, Erik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Wat de gevelkachel betreft, laat een installateur dat ter plaatste even bekijken, op afstand is dat niet te beoordelen.
Een bitumendak dat 10 jaar oud is kan nog wel 20 jaar mee als het goed gelegd is.
Er is een systeem waarbij de isolatie op het bestaande dak wordt gelegd.
 

Millew

  • #15
Erik1982 schreef:
Klopt helemaal Millew. De ruimte bevochtigen is niet nodig ik wil er voor een deel inderdaad vanaf zoals Kacheltje al zei. Er hangen voldoende waterdampen denk ik. Maar hoe creëer je dan een koelcel? Komt dat niet op hetzelfde neer? Alles isoleren en voorzien van ventilatie? Qua energie, dat vind ik wel belangrijk want dat draait gewoon door, in de zomer wel minder dan in de winter, maar zeker is dat ze het gebruiken, en veel ook ;-)
Een garage is niet gebouwd voor dergelijke vochtproducerende ondernemingen. Om die in z'n geheel er voor geschikt te maken, vergt nogal wat ingrepen.
Bijvoorbeeld het dak isoleren: met alleen wat isolatieplaten op het dak leggen hou je langs de randen nog steeds een koudebrug met in de winter kans op inwendige condensatie. Om dat goed te doen moeten de isolatieplaten doorlopen tot aan de boeiboorden. De boeiboorden moeten worden opgehoogd en er moet een nieuwe dakbedekking op de isolatie worden aangebracht.
De muren isoleren kan je het beste doen met materiaal dat ongevoelig is voor vocht. Dus geen houtregel-gipsplaat voorzetwandjes en folies die je toch nooit echt dampdicht kan krijgen, maar een spouwmuur van b.v. cellenbeton en steenwol in de spouw. Daarbij moet je er voor zorgen dat de spouwmuurisolatie zoveel mogelijk aansluit op de dakisolatie omdat je anders daar ook weer een koudebrug krijgt.

Daarom mijn idee van een gebouw in een gebouw. Je kan dan los van de bestaande constructie veel eenvoudiger een ruimte bouwen, die bouwfysisch aan de gewenste eisen voldoet.
Als die ruimte goed wordt geïsoleerd, dan heb je zelfs in de winter geen verwarming nodig. Denk daarbij aan het passief huis concept.
Met Wedi plaat is zoiets te doen. Deze zijn licht van gewicht en sterk en stijf. Als je het 'hok' in een hoek van de garage bouwt met een ventialtiespouw tussen de garagemuur en de wedi plaat, kan je de bestaande muren gebruiken voor wat extra stabiliteit.

De aquariumverwarming en verlichting produceren zoveel afvalwarmte dat dat in de winter voldoende zal zijn. Het is immers maar een kleine ruimte om te verwarmen.
Dan heb je alleen nog een oplossing nodig voor de ventilatie en eventueel koeling in de zomer. Met een standaard WTW unit heb je genoeg ventilatiecapaciteit. Overcapaciteit is geen luxe met de hoeveelheid vocht die wordt geproduceerd.
Koeling is even afwachten of dat nodig is. De garage is in ieder geval al een buffer tegen directe warmtestraling. Misschien is het ook een optie om in de zomer het aquariumwater te koelen. De capaciteit van de koelinstallatie kan dan beperkt blijven. Bovendien is een iets hogere temperatuur niet direct funest voor vissen, zolang de temperatuursverandering niet te plotseling gaat.
 

Kacheltje

  • #16
Dat er aanpassingen nodig was al duidelijk, toch?

zou er in de huidige situatie te weinig ventilatie zijn in een garage?
Hoeveel ventilatie is er minimaal vereist voor een garage 16 m2 denk je Millew?
 

Erik1982

  • #17
Ik denk dat mijn bedoelingen niet helemaal helder zijn overgekomen. Het is, zo heb ik het denk ik ook voor ogen precies zoals je beschrijft. Niet de gehele garage wordt gebruikt voor de hobby, maar ik wil er een deel van aftimmeren voor het begruik en kweek van vissen. Dit moet op een zo energiezuinig mogeljke manier gebeuren. Een onderdeel daarin is dat ik overstap naar ledlicht. Voordeel energie zuinig, nadeel in deze: geeft geen warmte. Dus de bakken moeten wel degelijk bij verwarmt worden. Alleen door het gebruik van pompen ed zal de ruimte jiet voldoende warm worden. Voor dat deel zoekik nog naar een goede verstandige oplossing.

Hoe goed isoleren die wedi platen eigenlijk? Is het mogelijk om die aan de binnenkant te doen en een andere extra laag aan de buitenkant oid? Of dubbel laags oid? Kan ik bijvoorbeeld daar ook een deur mee isoleren? Ik zal binnenkort eens een foto maken van de ruimte, dat geeft wellicht wat meer inzicht in deze.
 

Millew

  • #18
Wedi plaat is er in verschillende varianten, maar zijn allemaal gebaseerd op een XPS isolatieplaat, die aan één of beide zijden versterkt is met glasvezeldoek en cement.
Daardoor is de plaat isolerend, ongevoelig voor vocht, licht van gewicht en behoorlijk sterk. Afwerken kan met tegels, dunpleister of, als de oppervlakstructuur niet bezwaarlijk is, met muurverf.

Met wat creativiteit is er van alles mee te maken.
 

Kacheltje

  • #19
Als je de ventilatie zo maakt dat je alleen de afgesloten bakken zelf afzuigt heb je slechts een heel beperkt debiet aan ventilatie nodig. De ruimte kun je dan verwamen naar wens. De ruimte zelf zal niet vochtiger worden dan de omgeving. Je hoeft immers niet de gehele ruimte te ventileren.

De vochtbelasting zal dan het grootst zijn in de zomer als je de ruimte op pasieve wijze koel probeert te houden, Mocht je een inverter plaatsen kun je koelen en verwarmen op een energiezuinig verantwoorde manier. Met de koelmodus ontvochtig je de ruimte ook. En dat ontvochtigen is niet noodzakelijk vanwege de vochtbelasting van de bakken maar meer omdat de vochtigheid in de zomer hoger is in een gekoelde ruimte.

Veel zuiniger kun je het mijn inziens niet maken voor je klimatisering. Isoleren van de ruimte draagt bij aan de verdere verlaging van de energiekosten. En voor de vrees voor vochtproblemen al dan niet terecht ben je ook af.
 

Erik1982

  • #20
Millew schreef:
Wedi plaat is er in verschillende varianten, maar zijn allemaal gebaseerd op een XPS isolatieplaat, die aan één of beide zijden versterkt is met glasvezeldoek en cement.
Daardoor is de plaat isolerend, ongevoelig voor vocht, licht van gewicht en behoorlijk sterk. Afwerken kan met tegels, dunpleister of, als de oppervlakstructuur niet bezwaarlijk is, met muurverf.

Met wat creativiteit is er van alles mee te maken.
Kijk eens aan, het lijkt erop dat, dat mijn materiaal is. Ik heb geen idee qua kosten maar google zal wel een en ander opleveren. Kun je het materiaal toevallig ook makkelijk schroeven? Ik zit namelijk aan onderstaande constructie te denken. Troep even wegdenken ;-)






De twee bestaande grijze/gipsplaat muren zijn “geïsoleerd
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu