Wisselschakelaar met 2 lampen, verkeerde kleurcode??

Bonnieaw

  • #1
Goedenmiddag,

Naar mijn idee ben ik redelijk handig met electra e.d. maar nu loop ik vast. Ik ben net verhuisd en gezien ze beschadigd zijn wil ik enkele schakelaars vervangen.
In de hal heb ik onder- en bovenaan de trap een lamp en schakelaar hangen. Met de schakelaars doe je beide lampen aan/uit. Nu heb ik de schakelaar bovenaan de trap eraf gehaald en tref daar 2 zwarte en 2 bruine draden aan, die alle 4 bevestigd waren in de schakelaar. Op mijn nieuwe schakelaar heb ik 3 bevestigingspunten voor de draden. Op de verpakking hebben ze het over 2 zwarte, een blauwe en een bruine draad. Op de schakelaar zitten echter maar 3 schroefjes (wel met 2 afzonderlijke gaatjes).
Mijn vraag: Hoe sluit ik dit in hemelsnaam aan zonder kortsluitig te veroorzaken?

Nog 1 keer op een rijtje:
Wisselschakelaar met 2 lampen en 2 schakelaars. Uit de muur komen 2 zwarte draden van de onderkant, 1 bruine van links (gaat richting andere lamp en schakelaar neem ik aan) en 1 bruine van boven. Op de nieuwe schakelaar (KemaKeur BL112) zijn van de 12 'gaatjes' maar 6 te gebruiken (met 3 schroefjes) met zo te zien geen aanduiding erbij.

Heb gezocht op t net maar kom daar geen schema tegen met 2 bruine en 2 zwarte draden.

Bedankt alvast!!!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Bruin zit waarschijnlijk gewoon doorgelust op de schakelaar. Blauw niet op de schakelaar aansluiten anders krijg je idd kortsluiting.
 

Fiesiekus

  • #3
Doe ons een lol en kijk beneden even welke draadkleuren daar op de schakelaar zitten.

Hoogst waarschijnlijk werden die 2 bruine aan elkaar geknopt, je kan ze nu dus beide onder 1 schroef zetten.

Maar wel het moedercontact op de schakelaar opzoeken hé, voor die bruinen?

Staat er ergens een L,P of rode stip?
 

Bonnieaw

  • #4
Beneden zie ik 2 zwarte en 1 blauwe draad, maar die lijkt naar het stopcontact te gaan. De twee zwarte zo te zien naar de schakelaar. Op de nieuwe staan bij alle gaatjes een zwarte stip, bij de schroef in het midden een zwarte stip met 2 streepjes erdoor.
 

Fiesiekus

  • #5
Ik hoop 3 zwarte draden beneden?
 

Bonnieaw

  • #6
Nope, zonder hem helemaal uit elkaarte halen zie ik er maar 2.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Kijk eens bij beide lampen of daar misschien een afwijkende kleur schakeldraad is gebruikt? Voor mijn gevoel klopt er hier iets niet.
 

Bonnieaw

  • #8
Had al vaag het vermoeden dat het niet in elkaar zit als het hoort...

Heb hem beneden verder van de muur gehaald en heb daar inderdaad 3x zwart en 1x blauw (stopcontact). Boven 2x bruin 2x zwart.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Dan kloppen de kleuren schijnbaar wel. Beneden zitten dus twee schakeldraden en de zwarte lampdraad. Deze laatste komt op het moedercontact van de schakelaar. De schakeldraden op de twee wissel contacten. Boven idem met bruin+doorlus op het moedercontact. Even puzzelen wat wat is en goed de schakelaars bestuderen wat het moedercontact is en wat de wissel contacten zijn.
 

Bonnieaw

  • #10
Dankje! Ga er mee knutselen.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu