4 lampen met twee wisselschakelaars

Baswess99

  • #1
zoals bovenstaande tekening (zelf bedacht haha) heb ik de lampen in de schuur aangesloten. Nu vliegt de zekering er uit als ik een van beide schakelaars omzet. Zodra ik de andere schakelaar ook weer omzet blijven de lampen uit, maar vliegt de zekering er ook niet meer uit. Heb ik iets verkeerds gedaan in het schema?

Ik maak gebruik van twee jung waterdichte schakelaars, met twee zwarte aansluitingen, een rode en een blauwe. In een vd zwarte zit de fasedraad, in de andere zwarte één vd schakeldraden en in de rode de overige zwarte schakeldraad. De blauwe aansluiting heb ik leeggelaten.

Groeten, Bas Wesselink
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een aderbesparende wisselschakeling. Schema klopt.

Als de zekering eruit gaat, is er een verbinding tussen blauw en bruin (of blauw en zwart). Dat kan niet bij de schakelaars zitten (daar is geen blauw als het goed is). Dus zoek het bij de lampen. Desnoods eerst werkend maken met 1 lamp.
 

Baswess99

  • #3
Bedankt voor de reactie. Dat was ook mijn eerste gedachte, het maakt in feite ook niet uit welke van de twee schakeldraden op de zwarte en welke op de rode aansluiting komt toch? Ik ga ondertussen verder zoeken bij de lampen. Is er een manier om door te meten waar het fout zit? Met een ohm meter ofzo?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Eerst even alle lampen eraf, en de schakelaars bedienen. Valt ie dan niet uit, zit het in 1 van de lampen. (Kan bijna niet anders, of er is een draadfout gemaakt)
 

Baswess99

  • #5
Hartelijk dank voor de hulp! het bleek dat je LED TL balken maar op een manier in de houder kunt doen, er zat er 1 verkeerd om..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu