Plafondlamp met wisselschakelaar werkt niet meer

Jaapotten

  • #1
Goedemiddag,

mijn plafondlamp heeft het onlangs begeven. Nu kom ik er niet achter wat het probleem is. Uiteraard begonnen met het vervangen van de lamp. Dat bood geen soelaas. Vervolgens gekeken met een spanningszoeker en er (b)lijkt geen spanning te staan op de draden. In de meterkast staat alles zoals het hoort (alle schakelaars omhoog), bovendien is dit de enige in het huis die niet werkt. De lamp zit op een wisselschakelaar, maar ook deze schakelaars lijken wel goed te functioneren (zo op het oog). Iemand een idee wat er aan de hand kan zijn en belangrijker hoe ik dat kan oplossen? Alvast zeer bedankt voor de hulp
 

Kaajee

  • #2
Met een spanningzoeker is niet betrouwbaar, neem een duspoel of multi meter.

Het kan zijn dat er ergens een onderbreking is opgetreden.

Zit/komt er wel spanning bij de schakelaar?
Haal de centraaldoos eens open en kijk of daar alles nog goed zit.
 

Jaapotten

  • #3
Dank voor de snelle reactie, even een 'dummy'-vraag. Wat betekent het als 'de nul ergens onderbroken is'
 

HenkL14

  • #4
De lamp zelf is aangesloten met 2 draden: de zwarte die vanaf de schakelaar komt en de nuldraad (een blauwe draad). Het kan zijn dat de zwarte of blauwe draad ergens onderbroken is of niet meer goed vastzit. Dan doet de lamp het dus niet meer.

Het is nog te proberen of het lampje het op een andere plek wel doet, en soms moet de lamp net iets verder aangedraaid worden om weer contact te maken.
 

Jaapotten

  • #5
Onderstaande is een foto van de aansluiting waar iets mee is. Twee draden, een bruine en een blauwe. Misschien een domme vraag, maar hoe meet ik nu wat met de multimeter? Moet ik de ene kabel van de multimeter op de ene stroomkabel houden en de ander op de ander? Maakt dan ook uit welke? Ik zag ook iets over dat je een kabel op de bruine/ zwarte draad (stroomhoudend) moet houden en de ander op iets dat geaard is, maar dat zit hier dus (volgens mij) niet.
1700157821355.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk dat er een en ander niet goed zit. Want niet een bruine, maar een zwarte draad hoort normaal gesproken van de schakelaar naar de lamp te lopen.

1700157821355.jpg


Mijn indruk is, dat er wel degelijk een (of twee?) zwarte dra(a)d(en) in de las- of centraaldoos zit(ten).
Zie de rode pijlen.
En dat die op één of andere manier doorverbonden zijn in de bobbel bij het vraagteken.
NMisschien is dat een lasdop, maar zeker weten doe ik dat niet, want lastig te zien op deze vergrote en gebleekte foto-uitsnede.
Haal die draden eens uit de lasdoos, zodat ze allemaal goed te zien zijn en maak dan een detailfoto zoals van mijn uitsnede.
 

Jaapotten

  • #7
Allereerst dank voor het meedenken! Deze nieuwe foto is ook niet optimaal, maar heeft mij wel duidelijk gemaakt dat ikzelf blijkbaar kleurenblind was. De draden die 'er uit' komen zijn een blauwe en weldegelijk een zwarte. Daarnaast nog een bruine draad die verbonden is met een lasdop (als ik het goed zeg). Nu heb ik de spanning gemeten van de blauwe en de zwarte en resultaat is 0. Betekent dit dat het probleem mogelijk in de wisselschakelaar(s) zit of elders in 1 van de kabels?
1700159044675.png
 

HenkL14

  • #8
Heb je ook gemeten met de schakelaar nog een keer geschakeld? Het zou toevallig kunnen nu dat de schakelaar uit staat en dan meet je inderdaad niks.

Om te weten of de blauwe draad in orde is, kun je ook meten tussen bruin en blauw. Lasdop van de bruine gewoon laten zitten, als het goed is zit er in de lasdop een extra gaatje waar je kunt meten. Als dat 230 aangeeft, is de blauwe in ieder geval in orde.
 
  • Like
Waarderingen: Jaapotten

Jaapotten

  • #9
Ik meet helaas helemaal niks, niet tussen zwart en blauw en niet tussen bruin en blauw. Iemand nog een idee wat ik dan zou kunnen doen? Kan ik bij de schakelaar zelf nog iets meten? En zo ja hoe doe ik dat? En ter aanvulling nog even een afbeelding van mijn mulitmeter. Welke stand moet deze staan als ik wil kijken of er ergens nog spanning op staat?

1700223958431.png
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #10
Bij de schakelaar moet er stroom áánvoer zijn, normaal gesproken vanuit een bruine draad. Als je bij de schakelaar ook blauw hebt, moet je tussen deze twee 230v meten. Anders de bruine vanaf de schakelaar meten met de blauwe van bij het lichtpunt. Dat moet ook 230v zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Jaapotten

Jaapotten

  • #11
En hier een afbeelding van de schakelaar met dus de vraag wat en hoe ik dan hier zou moeten meten met de multimeter

1700224591661.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Heb je een geaarde contactdoos ergens in de buurt en een geaard verlengsnoer tot je beschikking? Meten ten opzichte van aarde maakt het wel een stuk makkelijker.

Dus:
- Steek de stekker van je verlengsnoer in een geaarde contactdoos en loop met het uiteinde overal langs.
- Tussen bruin in de centraaldoos en het randaardecontact van het verlengsnoer moet je ca 230V meten.
- Tussen bruin en blauw in de centraaldoos moet je ca. 230V meten, maar dit heb je al getest. Als de meting hierboven wel klopte dan weet je nu met zekerheid dat de blauwe nuldraad onderbroken is.
- Tussen één van de zwarte draden die op de schakelaar op een contact met een pijltje zijn aangesloten en het randaardecontact van het verlengsnoer moet je ca 230V meten.
- Tussen de zwarte draad op het L contact van de schakelaar en het randaardecontact van het verlengsnoer moet je ca 230V meten, afhankelijk van de stand van deze schakelaar.
- Als je de andere bijbehorende schakelaar omzet moet je tussen de andere zwarte draad die op de schakelaar op een contact met een pijltje is aangesloten en het randaardecontact van het verlengsnoer ca 230V meten.
- Tussen de bruine draad op de andere schakelaar en het randaardecontact van het verlengsnoer moet je ca 230V meten.
 
  • Like
Waarderingen: Jaapotten en Kaajee

Kaajee

  • #13
En je moet deze stand op je multimeter nemen:
Screenshot_20231117_135048_Chrome.jpg


In je oude stand meet je gelijkstroom en je moet wisselstroom (hoog voltage) meten
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Jaapotten

Jaapotten

  • #14
Ik heb geprobeerd te meten bij elk van de 3 draden waarbij ik de zwarte kabel van de multimeter tegen de geaarde contactdoos heb gehouden en de rode kabel steeds tegen 1 van deze 3 draden. In geen enkel geval meet ik iets. Iemand een idee wat dit dan betekent? (en wat ik dan kan doen :-))

1700482649646.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Je bent er ondertussen wel van overtuigd dat je de multimeter goed gebruikt? Als je rood en zwart in een werkende contactdoos steekt meet je wél ca. 230V?

Wanneer alle 3 die zwarte draden spanningsloos zijn gaat het mis bij de andere schakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: Jaapotten

Jaapotten

  • #16
Ja in een stopcontact meet ik 230. Ben een verdieping afgedaald. Zou ik hier bij alle draden wat moeten meten?

IMG_0517.jpeg
 

Jaapotten

  • #17
Ik meet alleen bij de bovenste bruine draad (zat samen met de andere bruine in de L) 230V bij de rest meet ik niks

IMG_0518.jpeg
 

HenkL14

  • #18
Dit is de basis van je verlichting. Die bruine is goed, dat die samen met die andere bruine in dat punt zit, is ook prima. Het probleem lijkt nu dus bij deze schakelaar te zitten. Als deze goed werkt, zou je bij 1 zwarte ook 230 moeten meten, en als je de schakelaar één keer omzet, 230 bij de andere zwarte.

Heb je een foto van de voorkant van die schakelaar met de bruine draad?

Het zou een verkeerde schakelaar kunnen zijn of deze is gewoon kapot.
 

Jaapotten

  • #19
Ik had blijkbaar niet goed gemeten, beneden gaat het allemaal goed daar meet ik inderdaad bij de zwarte ook allebei (na te schakelen) 230 V. Alleen meet ik dan dus boven, waar ik dan alleen 3 zwarte draden heb, helemaal niks. Betekent dit dat het dan in die bedrading moet zitten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Normaalgesproken lopen deze zwarte draden onafgebroken van de ene schakelaar naar de andere. 2 van de zwarte draden boven zijn de zwarte draden beenden. Als er aan de ene kant spanning op staat, zou dat aan de andere kant normaalgesproken dus ook moeten zijn.

Het is wel erg bijzonder als deze allebei tegelijkertijd onderbroken zouden raken. Niet stiekem aan het klussen geweest vlak voordat de lamp er mee op hield? Denk behalve aan elektra werkzaamheden ook aan boren in muur of plafond?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu