Led spotjes met wisselschakelaar

Robbert 't Sas

  • #1
Hallo allemaal,

We hebben een container kantoor op Bonaire waar we graag spotjes willen installeren.
Deze wil ik als wisselschakeling/hotel schakeling plaatsen.
Kan iemand mij adviseren over de tekening in mijn gedachte? Ik heb veel zitten googelen en op deze pagina gekeken maar ik kom er helaas niet achter of mijn idee klopt.
Ik had begrepen dat er 1 normale schakelaar en 1 dimmer tegelijk mogelijk is en dat je nooit 2 dimmer op dezelfde lampen kunt aansluiten.
Wij hebben overigens 220 volt op bonaire en de led lampjes zijn 6 watt.
Zit er ook nog een maximum aan het aantal lampen in 1 schema?

Alvast ontzettend bedankt voor de hulp!

Schermafbeelding 2023-05-11 om 17.11.25.png
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Schema is niet helemaal correct. De bruine draden van de spots naar de wisselschakeling moeten in het zwart, omdat het een geschakelde fase betreft.
Je krijgt wel heel veel lasdozen op die manier. Ik zou zoeken naar spotjes met een doorlusmogelijkheid. Anders misschien drie of vier spotjes op één lasdoos aansluiten ipv. alles in een ketting, zoals nu getekend.
Je kunt zoals getekend een dimmer met wisselcontact gebruiken icm. een wisselschakelaar. Er zijn ook dimmers waar je een pulsdrukker of een speciaal neventoestel op kunt aansluiten. Dan kun je vanuit beide plekken in de dimmen. De bedrading is dan anders als bij een wisselschakeling (handleiding van de dimmer raadplegen).
 

Robbert 't Sas

  • #3
Hi Tom,

Hartelijk dank voor de uitleg.
Ik heb de tekening aangepast naar een zwarte schakel draad en ik ga zeker je advies opvolgen wat betreft dimmers met wisselcontact. Spotjes heb ik al gekocht en die hebben deze doorlus mogelijkheid helaas niet dus dan wordt het of veel lasdozen of minder en dan wat grotere lasdozen. Is het geen probleem om zo veel spotjes op 1 circuit te hebben? Of zit er in principe geen maximum aan?

Fijn weekend.

Groet Robert

Schermafbeelding 2023-05-12 om 13.42.33.png
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Maximaal aantal spotjes wordt bepaald door de vermogensrange van je dimmer. Je hebt nu 10 spotjes à 6 Watt en dan kom je dus op een totaalvermogen van 60 Watt. Je moet een dimmer kiezen die dat aankan.
 

Lampendokter

  • #5
@Robbert 't Sas Betreft het dimmen vanaf twee punten, dit is mogelijk.
Wel heb je hiervoor speciale dimmers nodig, zogenoemde wissel-dimmers.
Zelf gebruik ik de Eco-dim.11 multicontrol dimmer om de lampen onder onze overkapping aan te sturen.
Hierbij zit er 1 dimmer in de overkapping en 1 dimmer bij de keukendeur.
Zo kan ik dus vanaf 2 punten dezelfde lampengroep dimmen en aan/uit zetten.

Als je even op Google zoekt op wissel of multicontrol dimmer kom je er vast een paar tegen!
 

Robbert 't Sas

  • #6
Goedemorgen,

We zijn begonnen aan de installatie maar ik heb nog 1 extra vraag. Klopt het dat Bij foto 1 (de schakelaar) er 1 gele kabel in komt aan de onderkant en er 2 zwarte kabel uitkomen aan de bovenkant. En dat bij foto 2 bij de 2 linker pijltjes er de zwarte kabels die van de schakelaar komen en dan 1 zwarte kabel vanuit de meest rechter naar het eerste spotje gaat?

IMG_6289.jpeg IMG_6288.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je vraagt het op een Nederlands forum, dus: Nee, het klopt niet dat er een gele draad op de schakelaar komt, gele draad mag überhaupt niet worden gebruikt, deze moet bruin zijn. Wellicht doet men het in Bonaire anders.

Je hebt de verkeerde schakelaar gekocht, dit is geen wisselschakelaar maar een enkelpolige schakelaar. Een wisselschakelaar heeft 3 aansluitklemmen.

De dimmer klopt inderdaad zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu