Waterdichte doos buiten, toch vol water

Heiloklus

  • #1
Vraag: Ik heb buiten zo'n doos geschikt voor buiten, waar wat draden bij elkaar komen.

Ik heb laatst zo'n doos open gemaakt en er stond echt veel water in. Ook waren de vd draden vochtig, net zoals de steekklemmen.

Ik ga dit binnenkort vervangen. Echter de electra werkt nog gewoon. Enig idee hoe dat kan? Ik had verwacht dat mijn stoppen/aardlek eruit zal schieten?
 

Millew

  • #2
Je kan je beter afvragen waarom er water in is gekomen.
- Deksel niet goed dicht?
- Scheurtje in de doos?
- Wartels niet goed aangedraaid?
- Rubber doppen over de schroefopeningen vergeten?
- Iets anders?
 

Heiloklus

  • #3
De doos staat er al even. Ik heb hem zelf niet geplaatst. Ik heb geen idee eerlijk gezegd. Ik ga dus een nieuwe dooos plaatsen.
 

Kaajee

  • #4
Wat voor "waterdichte" doos was/is dit dan?
Plaats eens een foto anders, dat zal 1 en ander duidelijk maken......
 

Kacheltje

  • #5
Sluiting heb je niet zomaar. Als de draden en steekklemmen vochtig zijn is dit niet meteen een reden om een sluiting te veroorzaken. Vocht kan op vele manieren binnenkomen. Het ontbreken van een opening om kleine hoeveelheden vocht af te voeren kan een reden zijn. ocht kan wel naar binnen maar niet of nauwelijks weg. Afhankelijk van het type doos en de IP waarde zit er al dan niet een ontwateringsmogelijkheid in.

De doos kun je zeker vervangen. De draden en de lassen wel even de kans geven om te drogen. Als je de nieuwe doos netjes aansluit en goed zorgt voor de dichtheid zal het probleem zeker weg zijn.
 

Heiloklus

  • #6
Sorry. Ik wilde idd vooral uitleg hoe het kan dat de aardlek/stop er niet uitschoot.

De rede van water in de doos is me reeds duidelijk. De rubber ringen zijn allemaal erg droog.(nou ja, nat en hard :))
 

Kacheltje

  • #7
Als de aardlek er niet uit gaat is er geen voldoende vocht in de lasdoos om de aarlek aan te spreken.
Door uitdroging van de afdichting kan idd problemen geven. Dit is te verminderen door bij een nieuwe lasdoosdespruiten af te dichten met een soort pasta. Dit geeft extra bescherming.
 

Zweedse sleutel

  • #8
In aanvulling, en vooral ter inhoudelijke verduidelijking, zo’n doos is echt niet waterdicht, hooguit spatwaterdicht (al dan niet volgens een of andere klasse). Het hoeft nog niet eens te zijn dat het ‘water’ wat je tegen kwam, er ook als water in is gekomen. Alleen al de temperatuursverschillen tussen dag en nacht kunnen vochtige lucht doen binnen komen, waarbij vervolgens dat vocht condenseert tot water.

Als die doos niet al te ver van de grond af zit (i.q. geen dreiging van spatwater), kun je overwegen de onderste wartel wat meer open te laten, zodat binnen gedrongen vocht er ook weer uitkan. Dus zeker niet alles dichtkitten!
 

Tiec

  • #9
Vaak gebruiken mensen kabels die te dun zijn voor de gebruikte wartels. En inderdaad een "waterdichte doos" is vaak een spatwaterdichte doos. Een oplossing die ik zelf in de tuin gebruikt heb is:

draden met lasdoppen aan elkaar zetten. Vervolgens de lasdoppen in kleine plastic kokers zetten (doosjes van oude fotorolletjes bijvoorbeeld). En dan de kokertjes volgieten met epoxie.

Echter er zitten twee nadelen aan deze oplossing:
- Als je draden bij wilt schakelen dan moet je gaan knippen en opnieuw beginnen
- Je hebt wat grotere lasdozen nodig, voor de epoxieblokjes en voor de extra draad, mocht je tegen probleem 1 oplopen.

Jordy
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu