Grondkabel aansluiten op enkele spatwaterdichte wcd op de buitengevel

Kliip

  • #1
Beste elektriciens,


Is het mogelijk om op een enkele spatwaterdichte wcd een grondkabel aan te sluiten? Dus eigenlijk zeg maar via de stroomdraden vanuit het stopcontact? Of moet dit echt apart?

Als dit mogelijk is kun je dan die grondkabel ook echt op dat punt aansluiten of moet dit alsnog vanuit de meterkast komen?

Ik ben echt a-technisch dus ik hoop dat jullie mij willen en kunnen helpen!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt een bestaand spatwaterdicht stopcontact en wilt van daar uit uitbreiden? Dat kan in principe.

Is het gewoon opbouw of inbouw? En hoe is dit stopcontact nu aangesloten? Als het opbouw is met ook de kabel opbouw in het zicht kun je hier misschien beter een kabeldoos tussen zetten.

Wat ga je er op aansluiten? Als dat een zwaar toestel is wat een eigen groep nodig heeft, dan zul je de kabel toch apart naar de meterkast moeten brengen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

stylish

  • #3
het ligt ook een beetje aan hoeveel kwadraat je diktes zijn per fase (bruin), nul (blauw) en aarde (geel/groen) en je gebruikers van de wcd's waarvan je de nieuwe grondkabel vanuit afgetakt hebt (lees: die er nu aangesloten zijn).

Ook ik heb vanuit een wcd aan de binnenzijde naar buiten een grondkabel gebruikt waarop ik een spatwaterdicht wcd tegen de gevel heb gemonteerd. Op de bestaande groep zitten geen zware gebruikers en ik wilde buiten de hogedrukreiniger aan kunnen sluiten en ik heb overal 2,5 kwadraat bekabeling gebruikt met vaste kern. Werk al jaren prima.

Groet en suc6, Robbert
 
  • Like
Waarderingen: Kliip

Kliip

  • #4
Beste Xander,

Wat bedoelt u met "hoe is het stopcontact nu aangesloten?" Dan kan ik dit even navragen bij de bouwer.
Alvast bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Nou, bijvoorbeeld: loopt de voedingskabel over de muur of door de muur? In het eerste geval kun je er simpel een kabeldoos tussen zetten, in het tweede geval niet.

Je had er niet bijverteld dat het nieuwbouw was en nog aangelegd moest worden. Dan zal het wel inbouw worden met de kabel geheel in de muur verwerkt. Daar netjes aftakken is niet het simpelste, als het nog kan zou ik de installateur een kabel onder de grond laten voorzien.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Kliip

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Een kabel direct naar de meterkast met een eigen aardlek-automaat is de beste oplossing. Geen storingen in de woning als er onverhoopt ergens vocht de aansluiting in de tuin komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu