Waterdichte verbinding YMVKas met snoer in tuinverlichting

Christiaan25

  • #1
Bij het aansluiten van mijn tuinverlichtingspalen op het terras kom ik het volgende probleem tegen. Op de plekken waar de lampen moeten komen heb ik overal al YMVXas kabel uit de grond steken. Nu ik de palen wil aansluiten, vind ik het volgende plastic 'doosje' in de lamp:



Hiermee kan een spatwaterdichte verbinding worden gemaakt tussen de grondkabel en het snoer van de lamp, die naar de fitting gaat. Probleem is dat de YMVKas (2 aderig, 2,5mm) absoluut niet door het onderste rubber past. Als ik het rubber even verwijder, dan zie ik ook, dat de kabel ook nooit door het gat in het plastic zou kunnen. Wat nu te doen? De YMVXas 'afpellen', zodat alleen de litze en de binnenmantel erdoor gaan? Mag dat? Of zijn er andere (spat)waterdichte verbindingen te koop die het plastic doosje kunnen vervangen?
 

Xr8

  • #2
Er zijn andere moffen te koop. Barnicol moffen onderandere. Deze word afgegoten met 2 componenten hars oid.

Succes.
 

Christiaan25

  • #3
Nog even voor de duidelijkheid en zekerheid: Het getoonde op de foto is geen gietmof, maar een ip44 plastic doosje in de armatuur van de lamp (dus niet onder de grond). De fabrikant heeft het dus al in de lamp gemonteerd.

Inderdaad zou het doosje ook vol kunnen met giethars, maar dan is de lamp wel heel lastig weer te verwijderen: namelijk door de draad door te knippen (waarna de lamp amper nog te gebruiken zou zijn) ...

Bovendien vind ik het zo vreemd dat het zo geleverd wordt. Het zijn tuinsokkels: die zet je op de grond en uit de grond komt toch over het algemeen een ...... grondkabel! En die past niet :?

NB: waar ik hierboven schreef YMVXas bedoel ik natuurlijk YMVKas
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Het doosje eraf halen de kabel op het kroonsteentje aansluiten, en het geheel zorgvuldig met zelfvulcaniserend tape omwikkelen.
Zorg er wel voor dat de las in het armatuur zit en niet in de grond.

Zelfvulcaniserend tape is bij een installateur vergrijgbaar.
 

Christiaan25

  • #5
Ondertussen had ik zelf ook nog gevonden kabelhars: een afdichtingsmateriaal op basis van ongevulcaniseerde rubber wat plastisch blijft (het lijkt me een soort 'kneedbaar' rubber) en verwijderbaar is.

Als ik nu moet kiezen tussen giethars, kabelhars en zelfvulcaniserende tape, dan denk ik toch, dat ik voor de tape ga.

Bedankt voor de tips! :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu