Verlichting in tuin: lasdoos op schakelaar

DennisAmersfoort

  • #1
Hallo allen,

Ik wil wat verlichting in mijn tuin aanbrengen. Mij werd aangeraden om dit op een aparte (nieuwe!) groep te doen vanwege de kans op kortsluiting na enkele jaren weersinvloeden.
Voor die paar watt die door wat lampjes moet voelde dit als onnodig duur.

Nu heb ik al een bestaand stopcontact en een lasdoos in mijn schuur (zelfde groep als woonkamer).
Is het mogelijk om een (dubbelpolige?) schakelaar tussen twee lasdozen aan te leggen?

Onderstaand het schema wat ik in mijn hoofd heb, maar ik heb geen idee of dit veilig/toegestaan is, of een heel slecht idee:
- De blauwe lasdoos zit al in mijn schuur.
- Via een nieuwe (dubbelpolige?) oranje schakelaar naar een nieuwe groene lasdoos, en vanuit die groene lasdoos naar mijn verlichting.
- Mocht er dan ooit kortsluiting ontstaan buiten kan ik de oranje schakelaar omzetten om stroom te houden binnen totdat het probleem is verholpen.

1712995110496.png
 

Kaajee

  • #2
Lijkt mij geen probleem, zelf heb ik bijvoorbeeld ook schakelbare stopcontacten, maar een schakelbare lasdoos kan ook (zou het er voor de zekerheid opschrijven).

Is inderdaad een prima oplossing voor je potentiële probleem.

Als je nog meer kosten wilt besparen, kun je natuurlijk ook gewoon alleen een lasdoos nemen, en bij eventuele problemen de lasdoos even openen en de lasdoppen verbreken/loshalen. Scheelt schakelaar én lasdoos.
Of de schakelaar vóór de eerste lasdoos plaatsen. Scheelt 1 lasdoos.
 

Lampje45

  • #3
DennisAmersfoort schreef:
Mij werd aangeraden om dit op een aparte (nieuwe!) groep te doen vanwege de kans op kortsluiting na enkele jaren weersinvloeden.
Voor die paar watt die door wat lampjes moet voelde dit als onnodig duur.
Maar het heeft wel het voordeel, dat je dan kunt kiezen onder welke aardlekautomaat of hij valt.
Want ook de kleine lampjes buiten, kunnen aardsluiting veroorzaken en dan zou het bij verkeerde keuze goed kunnen zijn dat je na een vakantie een "wandelende vrieskast" hebt.
Niet vanwege de wieltjes die er onder zouden zitten, maar vanwege de beestjes, die ook nog eens verschrikkelijk stinken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu