Wasmachine/ droger schakelaar voor de badkamer

mchammer

  • #1
Goedemiddag,

Ik zit in een nieuwe huurhuis en tot mijn grote schik zag ik dat ik de wasmachine en de droger in de badkamer moet zetten. Nu is er een trekschakelaar voor alleen 1 apparaat. Aangezien ik 2 apparaten heb ben ik op onderzoek gegaan hoe ik dit kan oplossen. Komt erop neer dat ik er niet uit kom. Ik had ook een elektricien bedrijf gebeld of zij een dubbele trekschakelaar konden installeren maar werd mij dat ontraden omdat er dan een extra leiding naar de groepenkast moet worden getrokken.

Waarschijnlijk heb ik het verkeerd uitgelegd wat ik wil. Nu vraag ik voor de zekerheid het ook hier. Ik wil beide apparaten niet tegelijk aan hebben maar om de beurt. Dit moet toch mogelijk zijn met een keuze trekschakelaar? 3 standen, wasmachine aan, uit, droger aan. Dan word de huidige trekschakelaar vervangen door deze en hoeft er niks extras gedaan te worden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Klopt. Gisteren kwam er een soortgelijk topic voorbij hier in de elektra rubriek. Dit zou je prima kunnen oplossen met een keuze trekschakelaar.

Xander meldde trouwens gisteren terecht dat indien de vermogens van deze twee apparaten samen onder de 3680 watt blijven, deze ook samen op dezelfde trekschakelaar mogen en dus tegelijk mogen draaien. De trekschakelaar moet dan wel geschikt zijn om 2 snoeren in te voeren en aan te sluiten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Klopt
 

mchammer

  • #4
Fijn zeg. Ik moet dit wel laten vervangen door een erkend bedrijf.. wel raar dat die bedrijf aangaf dat er een nieuwe leiding moest komen. Ze zullen mij dan wel verkeerd hebben begrepen dan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja als je een extra trekschakelaar zou plaatsen is het gebruikelijk (en vaak ook noodzakelijk) om die op een aparte groep te zetten.

Maar vervangen door eentje die meer standen heeft is geen probleem.

Je hoeft niet per se een installateur te hebben. Een handige vriend of buurman kan dit doorgaans ook prima.
 

mchammer

  • #6
Dankjewel vinken_trekkrr voor de reactie. Ja van het verhuurbedrijf mag dat niet.. moet ook papiertje laten zien etc.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Mag je dan ook niet zelf de wasmachine aansluiten op de bestaande trekschakelaar?

En een lamp ophangen?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dan bewaar je de oude trekschakelaar nog en als je weer ooit verhuist plaats je de oude schakelaar weer terug.... al blijft het aan jou wat je doet.
 

mchammer

  • #9
Lamp ophangen mag. Wasmachine en droger erop aan sluiten word de volgende moeilijke stap. Denk dat dat aan de huurder zelf is. Weet nog niet hoe ik dat kan/ moet laten doen :/
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu