Hoe wisselschakelaar installeren voor wasmachine en droger

Ivo1976

  • #1
Voor alle duidelijkheid: ik ben een leek op het gebied van elektriciteit.

Ik wil een droger aanschaffen en wil straks tegelijkertijd mijn droger en wasmachine laten draaien. Nu zitten de wasmachine en de vaatwasser al op één groep (keuken en zolder), dus deze kan ik al niet op volle kracht tegelijkertijd laten draaien. Nu dacht ik eerst dat ik voor de droger een nieuwe groep moet aanleggen, maar ik heb begrepen dat dit ook kan met een wisselschakelaar.
Mijn vragen: ís dit inderdaad de beste optie, wat doet zo'n schakelaar? Kan ik dat zelf doen en hoe gaat dat in z'n werk.

Ik weet het, veel vragen, maar het zou fijn zijn als iemand mij op weg kan helpen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Met een wisselschakelaar kun je uitsluitend één van de twee machines laten draaien.
Je bedoelt denk ik een was-droogregelaar, onlangs nog besproken in Wasmachine en droger tegelijkertijd aan. Zoals je daar kunt lezen, kan dat niet bij alle drogers.

Het laten aanleggen van een aparte groep voor de droger is dan ook een veel betere keuze. Temeer daar je in dat geval ook voor de vaatwasser een aparte groep kunt laten aanleggen, ook die hoort apart van de wasmachine! En de keuken zelf moet ook op een aparte groep, dus het zit niet echt lekker...

Je creëert door drie zware apparaten op één groep te laten werken wel een zeer onveilige situatie, zelfs als er daarvan twee via zo n automatische schakelaar werken.
 

Ronald42

  • #3
Niet doen. Laat 2 extra groepen aanleggen. Kost wat maar dan heb je ook geen problemen. Ga je in deze situatie verder en er gaat wat mis (Brand bv) dan zou je zelfs problemen met de verzekering kunnen krijgen. Geloof me dat zijn de kosten van de aanleg van de extra groepen echt niet waard.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Geheel met Roland42 eens, voor elk witgoedapparaat een aparte groep is het meest practische en ook het meest veilig, kost u wel wat, maar daarna heeft u er jaren lang plezier van.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu