Wasmachine/wasdroger schakelaar

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #1
Mag achter een wasmachine/wasdroger schakelaar twee enkele opbouw wcd's geplaatst worden of moeten de snoeren van de machines rechtstreeks naar de schakelaar ?

Natuurlijk is het snoer van de wasmachine te kort. :?

 

Poster

  • #2
Nee, dat mag niet maar, ik zit met een gelijk probleem, en heb dat opgelost door onder de trekschakelaar de keuze schakelaar te plaatsen, met daaronder twee spatdichte Wcd's, waar de stekkers in gaan, bij geen gebruik staat de trekschakelaar op nul, en staat dus de keuzeschakelaar afgeschakeld, en zodoende veilig.
Het bevind zich wel 2,5mtr van de afgeschermde douche ruimte af.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Hoe je het ook doet, het mag niet.
Een wandcontactdoos in een badkamer MOET achter een 30mA aardlek.

een stopcontact kan nl. ook voor andere doeleinden gebruikt worden dan die wasmachine, dat gaat niet met een vaste aansluiting.

Dus plaats een alamat op die wasachinegroep en het mag wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zit nu een normale trekschakelaar, de aarde is prima in orde en wordt ook doorverbonden in een eventuele dubbele schakelaar.
Ik doe vrijwilligerswerk bij begeleid wonen en de heer in kwestie zet er nu een stekkerdoos tussen en is daar niet vanaf te brengen, beetje eigenwijs, daarom mijn vraag.

Er zit nu een geaarde opbouw wcd na de trekschakelaar.

Het is vrijwel onmogelijk een nieuwe aansluiting te maken naar de badkamer, overigens geen probleem met de zone indeling zoals de huidige schakelaar zit.
 

Handyman25

  • #5
Als het een zo'n jaren 50/60 ding is (nog voor de komst van de aardlek) moet het een vaste aansluiting zijn. Anders m.i. niet (ervan uitgaande dat het buiten zone 2 hangt), want dan is het gewoon geaard.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Aan M.I. heb je niets, en met aarde heeft het niets te maken.
 

Handyman25

  • #7
In dat geval weet ik zeker dat het mag, want in de NEN staat niet dat het niet mag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Alleen achter een 30mA aardlek.
 

Handyman25

  • #9
Ja dat bedoel ik Headhunter.

Voor zover mij bekend stamt het "vast aangesloten zijn" in natte ruimten uit oude regelgeving (welke weet ik zo ff niet) in elk geval uit de tijd dat een badkamer nog niet standaard achter 30mA zat. Dezelfde tijd als oude scheerstopcontacten zeg maar.

Mocht de wasmachine/drogerswitch (of trekschakelaar) achter 30mA zitten (niet aannemelijk vóór 1970) dan zou je geen vaste aansluiting hoeven hebben.

Terzijde: vanzelfsprekend moet er nog wel ff gekeken worden dat zowel de wasmachineaansluiting als evt. wcd's/stekkerdozen als de wasapparaten zelf buiten zone 2 liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu