Wandstopcontact vervangen

Brichtje

  • #1
Goede Dag,

Wij staan op het punt om te verhuizen, maar nu zag ik dat er nog oude wandstopcontactdozen hingen. Deze zijn erg dik waardoor we de muren minder goed kunnen benutten. Nu vroeg ik mij af of ik ze kon vervangen voor een smaller model, door het kastje eraf te schroeven en er een smaller kastje op te schroeven; zie foto’s. Of dien ik dan het binnenwerk ook te vervangen?

Wie kan mij van raad voorzien?

IMG_1771.jpeg IMG_1780.jpeg IMG_1803.jpeg
 

stefan9

  • #2
Dit zijn opbouwdozen, en als ik het goed begrijp wil jij naar inbouw.
Dat is waarschijnlijk niet eenvoudig, omdat voor opbouw vaak kleine installatiedozen (die in de muur zitten) zijn gebruikt die simpelweg te klein zijn om een inbouwdoos te plaatsen.
Om dit te wijzigen zal de huidige installatiedoos verwijderd moeten worden (en waarschijnlijk een stuk van de electrabuis in de muur), daarna kan het gat in de muur verdiept worden waarna een diepere installatiedoos geplaatst kan worden. Dan moet de muur weer uitgevlakt worden en eventueel geschilderd of behangen.
Heel misschien valt het mee, en is de huidige installiedoos groot genoeg. Daar kom je achter door de wandcontactdoos te verwijderen en kijken wat erachter zit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Veel kans moet je inderdaad een nieuwe doos in de muur boren
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Opbouwdozen, maar geen buizen in het zicht. Een aparte combi.
Inbouwen is niet zoveel werk, de muren opnieuw afwerken wel, als dat behang er toch afgaat, dan valt inbouwen dus ook wel mee.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Daar zit zeer waarschijnlijk een normaaldoos in de muur.
Dat is een tijd heel gebruikelijk geweest.
 

Brichtje

  • #6
Maar dit soort wandcontactdozen / opbouwdozen zijn niet te vervangen voor plattere modellen? Is er überhaupt een reden dat die dingen zo dik zijn .
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Een van de redenen is dat de pinnetjes van de stekker b.v. een bepaalde lengte hebben.
Bij een opbouw contactdoos zit alles voor de muur dus dan is er geen andere optie.
 

Kaajee

  • #8
Schroef ze er eerst inderdaad eens af, misschien zitten er wel standaard inbouwdozen achter, dan kun je ze vervangen door Inbouw wandcontactdozen.
Anders wordt het inderdaad uitboren en hakken en de muur enigszins beschadigen. Hou er rekening mee dat je misschien ook nieuwe installatie draden moet trekken omdat ze beschadigd raken (kan ook nog oude kleuren hebben).

Wel stroom er af bij demonteren!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu