Elektrische kookplaat vervangen door (losstaande)inductieplaat

rocketdrie

  • #1
Hallo aan een ieder die dit leest. M'n elektra kookplaat is op nu nog 2 pitten na aan het overlijden en wil een Silvercrest 3500watt inductieplaat daarvoor in de plaats aansluiten. Welke weg te volgen om de perilex stekkeraansluiting in de muur aan te passen voor de gewone 3draden 220 volt stekker ? Alvast bedankt voor de reakties .

IMG_2094 (Miniatuur).JPG IMG_2093 (Miniatuur).JPG
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het makkelijkste is om de stekker van de nieuwe kookplaat af te knippen en de Perilexstekker erop te zetten. Wel adereindhulzen gebruiken.
 

rocketdrie

  • #3
Dat wordt een gevaarlijke gok met welke draad waar want een gewone aardstekker heeft er 3 en de perilex heeft er als ik het goed zag 5...M'n vraag was dus hoe die 5 polige perilexaansluiting in de muur compatible te maken met een gewone 3 draden geaarde stekker.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Is er viltstift op de perilex wcd een codering geschreven?
 

rocketdrie

  • #5
'wcd'is naar ik begrijp de wandcontactdoos. Nee, er staat alleen 'perilex' dik opgedrukt op de bodem van de wcd.
 

Kaajee

  • #6
Maar als je o/van een perilex stekker alleen maar 1 fase 230v wilt gebruiken hou je toch gewoon het standaard schema aan? Je gebruikt alleen slechts 1x een fase, 1x een nul en 1x de aarde. Als je stekker maar overeenkomt.
Als er 2 fasen binnenkomen in je perilex moet je wel even checken of je de juiste fase bij de juiste nul gebruikt. Dus die bij elkaar horen, van dezelfde groep.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
De kunst en moeilijkheid is dus welke pennen te gebruiken.
Heb je een multimeter en kun je hiermee overweg? Meet dan even van elk 'gat' van het perilex stopcontact de wisselspanning (V AC) ten opzichte van het aardbalkje in het midden, en ten opzichte van de drie andere gaten.
Je ziet dan welke pen(nen) nul is, die heeft hooguit een paar volt ten opzichte van het aardbalkje, zo'n 230V ten opzichte van andere pennen
Je ziet welke pennen fase zijn, want die zijn zo'n 230V ten opzichte van het aardbalkje
en je ziet of er een 3-fase aansluiting hebt, want dan zul je dan op fase-pennen ten opzichte van elkaar zo'n 400V meten.
De éénfase kookplaat moet op één fase en één nul.
Twijfel je of je veilig overweg kunt met een multimeter, vraag dan iemand die handig is met elektra en dit voor je doet. Het is simpel maar de nieuwe kookplaat gaat kapot als je hem op 400V aansluit, en als je slechte verbindingen maakt dan ontstaat brandgevaar.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Foto van de kookgroep/krachtgroep in de groepenkast en we kunnen alvast vertellen welke je hebt.
Met een kookgroep kan je weinig fout doen.
 

rocketdrie

  • #9
Voor mijn duidelijkheid omdat mijn kennis van elekra nou niet echt 100 % is :

(Zoals op de stekker foto ) :
Links onder in de perilex stekker = L3=zwart
rechts onder = L2 = grijs
links boven = N = blauw
rechts boven = L1 = bruin
midden = geel/groen ( is volgens mijn 'kennis' de massa.)

De stekker van de inductieplaat is volgens mij niet geaard(.) Zie bijgaande foto.
Ook hierbij foto's van de groepenkast.
Misschien dat ik nu wat gerichter kan gaan aanpassen i.p.v. eerst al de polen in de perilexstekker te gaan meten ? Overigens kan ik uit de voeten met de multimeter.

IMG_2095 (Miniatuur).JPG IMG_2096 (Miniatuur).JPG IMG_2099 (Miniatuur).JPG IMG_2100 (Miniatuur) (1).JPG IMG_2102 (Miniatuur).JPG IMG_2103 (Miniatuur).JPG IMG_2101 (Miniatuur).JPG
 
Laatst bewerkt:

rocketdrie

  • #10
Intussen... kan ik niet uit de wcd een fase van 230 kiezen en de massastrip en de restdraden in de wcd afdoppen ? De inductieplaat heeft totaal max 3500watt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Heb je een inbouw- of een opbouw Perilexdoos? De inbouwvariant kun je niet vervangen door een 230 V-wcd, omdat de afmetingen niet overeenkomen.
 

Kaajee

  • #12
Je kunt ook een verloop perilex-naar-230v overwegen, dan nog steeds even goed nagaan/meten of er 230v uit de 230v contrastekker komt.

Anders de perilex wcd vervangen door een opbouw lasdoos met een 'gewone' 230 wcd. Maar ook dan goed meten welke fase en nul bij elkaar horen. De overige dop je dan gewoon af in de lasdoos. Zou voor de volledigheid wel een geaarde wcd nemen.
Zoiets als hieronder.

Snap overigens niet geheel waarom je een (camping) losstaande kookplaat neemt. Deze heeft ook 'slechts' 2 pitten, net als wat je nu hebt. Of is dit een tijdelijke oplossing?

Screenshot_20240315_214433_Chrome.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Groep 7 en 8 zijn gekoppeld (witte brug op de zwarte handels)
Dat is een kookgroep en die zit achter één aardlekschakelaar (die met de groene stickertjes eronder)

Je kan hier niet heel veel verkeerd doen, het perilex stopcontact ziet niet achter een krachtgroep, je kan dus geen 400V op de nieuwe plaat zetten mocht je iets verkeerd doen.
 

Kaajee

  • #14
Klopt helemaal maar wellicht wel netjes om de nul de pakken die bij de fase hoort, dus 1 groep. Ook al maakt het niet uit.
 

rocketdrie

  • #15
wow, een hoop info :prima: Om door mij nu niet jullie infopunten doorelkaar te gaan roeren en daar geen nieuw electronisch wapen mee fabriceer zal ik eerst jullie info stap voor stap moeten 'analyseren' . Om te beginnen zit er een inbouw cd in de muur. Verder is inductiestroomverbruik voor zover mij bekend goedkoper dan elektrisch. De 2e grootste elektrische plaat is nu inmiddels ook stuk dus daarom overstappen op inductie. 2 kookplaten is voor ondergetekende pro alleenstaande voldoende.
Een verloop perilex naar 230V lijkt voor mij de makkelijkste en mooiste oplossing en zonder risico van bliksemgeknal... De internetlink van forumlid 'Kajee' van de verloopstekker geeft als uitgang 230V aan dus daar zal ik bij aanschaf op moeten kunnen vertrouwen. Toch ? ... Overigens heeft het inductieapparaat geen randaardestekker (zie eerdere foto) maar lijkt mij dat geen kwaad te kunnen ?
 

Kaajee

  • #16
Kookplaat zal dan dus dubbel geïsoleerd zijn, apart voor zo'n zwaar apparaat in een matte omgeving, maar kan wel. Dan heb je geen aarde nodig.

Overigens zou ik bij het gebruik van zo'n verloopstuk alsnog even meten/controleren of de stekker op de beide polen inderdaad 230v geeft. Je weet maar nooit hoe iemand de perilex aangesloten heeft.
 

rocketdrie

  • #17
Ok, m'n dank voor jouw en de anderen voor de nuttige :super:info. Ik heb die verloopperilex inmiddels besteld en zal die voor de zekerheid gaan nameten. Hoop geen miskoop...Ik zal na ontvangst hierover nog even melden.
 

rocketdrie

  • #18
Zoals toegezegd hier dus de update. De verloopstekker is een prima en snelle oplossing gebleken. Spanning van 230V is ook ok. Nogmaals bedankt voor de adviezen !
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu