Luchtontvochtiger - hoe werkt het?

Amsterdamkim

  • #1
Hi, beetje simpele vraag misschien maar om luchtvochtigheid omlaag te krijgen moet je dus ventileren en verwarmen. Nu wil ik ook een ontvochtiger apparaat neerzetten. Hoe werken die drie samen? Als het raam open staat, gaat de warmte dan niet naar buiten... En is de ontvochtiger dan niet ook het vocht van buiten aan het weghalen?! Ik zie dit als een eindeloze cirkel... Ik probeer de theorie erachter te begrijpen want met mijn logica snap ik het niet helemaal haha. Dank!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de lucht binnen vochtiger of warmer is dan buiten, dan kan het samen.
Als het buiten vochtiger of warmer is, dan niet.
Enige uitleg:
Hoeveel vocht er in de lucht zit en opzichte van wat er in kan zitten, is de relatieve vochtigheid (in procent). Er zijn metertjes en weerstations die dit meten.
Hoeveel vocht er in de lucht kan zitten, hangt af van de temperatuur. Warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht. Verwarmen helpt dus: de vochtigheid van de lucht daalt en de muren of andere dingen in de ruimte raken vocht kwijt aan de warmere, in procenten minder vochtige lucht.
Als je vochtige, warme lucht afkoelt, dan kan die minder vocht bevatten. Op de koudste plekken komt de vochtigheid boven de 100% en daar ontstaat condens. In een te vochtig huis zie je dat aan slecht geisoleerde muren en ramen, maar nooit op een werkende verwarming. Binnen in een koelkast zie je meestal nattigheid op de koude achterkant.
Verwarmen van een te vochtige potdichte ruimte helpt dus alleen zo lang je alles steeds warmer maakt. Dit gaat niet en je zult de lucht moeten verversen met lucht van buiten, die bij dezelfde temperatuur minder vochtig is.

Een ontvochtiger heeft een koelmachine: het koelt lucht af en daardoor condenseert er vocht zoals hierboven is uitgelegd. Het condenswater komt in een opvangbak of afvoer en is dan dus uit de lucht. De warmte wordt vervolgens weer aan de koude, droge binnenlucht afgegeven bij een 'losse' ontvochtiger, of wordt naar buiten afgevoerd bij een airconditioner.

Dus alleen als het buiten broeierig warm is en het is binnen minder warm, dan helpt ventileren niet of nauwelijks; is het droog of koud buiten dan helpt ventileren zeker, zelfs als je een ontvochtiger gebruikt.

Ik hoop je met deze uitleg wat wijzer te maken.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het gaat ook deels om de volgorde waarin je het doet. Het raam open en een ontvochtiger laten draaien is natuurlijk een beetje onzinnig. Doorgaans is het beste ventileren met verwarming uit, vervolgens het raam dicht en verwarmen (en eventueel de ontvochtiger aan). Het sleutelwoord is relatieve luchtvochtigheid, waar AvDijk het al over had.

Als het buiten (significant) kouder is en je hebt de verwarming aan, dan helpt het inderdaad om een raam open te zetten. Dat doe je dan tijdelijk en liefst met zoveel mogelijk luchtverversing; als het kan dus even twee ramen tegenover elkaar open zetten zodat het goed doorwaait. Dan kun je het raam daarna al vrij snel weer dichtdoen. Qua kosten voor de verwarming valt dat wel mee als je de verwarming niet aan laat staan tijdens het ventileren. Je ververst namelijk alleen wat lucht, wat relatief weinig warmtemassa heeft. De rest van je ruimte koelt weinig tot niets af en zal de lucht weer langzaam helpen verwarming.
 

Amsterdamkim

  • #4
Heel erg bedankt voor de info! We wonen in een bosrijke omgeving, het is hier altijd vochtig. Ik zoek de juiste balans verwarmen-ventileren-ontvochtigen. Als ik in de winter verwarm en ventileer, dan stook ik voor buiten, lijkt mij! Ik zal eens eea testen als het weer kouder wordt.
 

Amsterdamkim

  • #5
Ah Impie ik zie nu je reactie. Dank voor de praktische tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu