Beste manier om een garage te ontvochtigen

Shaf

  • #1
Goedemorgen,

Ik zit met het volgende:

Mijn vrijstaande garage (35m2) met dubbelstenen geïsoleerde muren en geïsoleerd dak is erg vochtig van binnen.

Ik heb elektra en water in de garage.

Wat ik tot nu toe heb gedaan:

1. twee gaten in buitenmuren gemaakt
2. Luchtafzuiging aangesloten

Ik had verwacht dat met luchtcirculatie het probleem zou afnemen maar helaas werkt dit niet.

Nu heb ik begrepen dat ik op de een of andere manier de inkomende buitenlucht moet verwarmen zodat de droge lucht de vocht kan opnemen en via de mechanische ventilatie weer naar buiten kan meenemen.

Nu is mijn vraag. Wat is de meest kosten efficiënte manier om dit te bereiken? Het gaat dan niet alleen om de aanschaf maar ook om het gebruik ervan. Ik kan wel een 2000w heater 24/7 laten draaien maar daar wordt de energierekening niet blij van...

Graag jullie advies/ervaringen.

20201024_212101.jpg
20201024_212020.jpg
20201024_212040.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk is de vloer de boosdoener, omdat deze niet geïsoleerd is. Wat is het vochtpercentage in de vloer?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat is erg vochtig van binnen zie je roest verschijnen.
De basis gedachte is dat de luchtvochtigheid en de temperatuur van buiten zoveel mogelijk gelijk moet zijn aan die van binnen. Of wat niet jouw voorkeur is de garage verwarmen.
Ik zie een kast voor mechanische ventilatie blaast of zuigt deze. Ik zie een gat in de muur tegen over die kast. Is dat gat continu open?
 

Shaf

  • #4
Het is een ongeïsoleerde betonnen vloer met daarover kunststof tegels.

Zie de foto's. De betonnen vloer zit nu dus onder de tegels. Ik kan daardoor de vochtigheid niet zo makkelijker controleren maar zou het dan door de tegels heen komen?

769_1080.jpg 20200301_141451.jpg
 

Shaf

  • #5
@Wgb,

Verwarmen is zeker een optie (zelfs wenselijk om eerlijk te zijn) maar is meestal erg duur.

Binnen zie ik inderdaad roest verschijnen op m'n gereedschap.

De mechanische ventilatie zuigt lucht van binnenin de garage en dumpt naar buiten toe. Het gat is continu open maar kan ik eventueel sluiten met een dop.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Probeer eens om een tijdje met een bouwheater het vocht uit de garage te krijgen. Ventileren doe je op een lage volumestroom, ik denk dat 2 openingen naar buiten iets teveel van het goede zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bijvoorbeeld. Roest ontstaat omdat het oppervlak van staal af en toe vochtig is. Dat vocht ontstaat door een temperatuur verschil van het staal en de temperatuur van de lucht in de garage. Denk aan, iemand met een bril op deze komt van buiten naar binnen zijn bril zal beslaan. Het is koud in jouw garage je zet een deur open wanneer de temperatuur buiten hoger is dan die van binnen dan zal er condens ontstaan op alles wat koud is.
Dus wat is de luchtvochtigheid in jouw garage en wat is daar de temperatuur.
Hier kan je mee spelen. Is de temperatuur in jouw garage lager dan de uitkomst van bereken Td ontstaat er condens.

Je schrijft dat er kunststof tegels op de betonnen vloer liggen. Kunststoffen hebben over het algemeen een hoge waarde wat betreft het doorlaten van vocht. Bekend welke tegels daar liggen.
 

Shaf

  • #8
Oké ik heb nu 1 van de openingen afgedopt. Ik had nog een luchtdroger staan, die heb ik nu dan even aangezet.

De binnen temp is 14.0 en de luchtvochtigheid is 81% (al moet ik zeggen dat ik deze goedkope meter niet helemaal vertrouw).

Wat is nu handig? Ventilator helemaal uitschakelen en het andere gat afgedopt laten?

@Wgb

Ik denk dat het dan komt wanneer het overdag warmer is buiten dan in de garage...

Dit zijn de exacte tegels welke ik geplaatst heb:


20201025_151712.jpg 20201025_151720.jpg 20201025_152009.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Koop eerst een goede meter, anders blijft het gokken met misschien geen enkel effect.
 

Shaf

  • #10
Zojuist een goede meter besteld. Eentje die ook de data bewaard zodat we kunnen zien hoe de temperatuur/luchtvochtigheid schommelt gedurende een dag/week.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Shaf

  • #11
Inmiddels de metertjes (2) binnen en geplaatst.

Zie hier het resultaat:

Ik heb in de ochtend de lucht ontvochtiger uitgeschakeld om maar even te kijken of die werkelijk iets doet. Het verschil is duidelijk zichtbaar.

Voor een vergelijk (weet niet of het relevant is) heb ik de metingen van mijn huis er ook maar even bij geplaatst

Ik heb gister al, alle gaten afgedopt in de garage en de luchtafvoer dus ook uitgeschakeld. Weet niet of dit helpt.

Ik weet niet waarom de grafieken zo klein zijn maar hierbij de linkjes naar de originele bestanden op mijn google drive:



Garage.jpg
Huis.jpg
20201025_174522.jpg
20201025_152009.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Ik zit voor mijn werk vaak grafieken van temperatuur en luchtvochtigheid te analyseren maar deze van de garage begrijp ik niet helemaal. Wat ik in het begin van de grafiek zie zijn piekjes elk uur ongeveer van de ontvochtiger, mogelijk als hij intern even opwarmt om te ontdooien. Dus de ontvochtiger doet wel wat.

Maar normaal als de luchttemperatuur omhoog gaat hoort de procentuele luchtvochtigheid te dalen. Maar in de garage zie ik helemaal niet zo'n sterke relatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid. Het lijkt of er uit één of andere bron continu weer vocht bij komt. En die bron moet een constante temperatuur hebben, anders zou je een grotere variatie van de luchtvochtigheid zien afhankelijk van de luchttemperatuur.

Daarom denk ik net als @Walker enkele berichten hiervoor dat de vloer de boosdoener is.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #13
Aangezien hier erg goed data gemonitord wordt, zou je wellicht eens op zoek kunnen naar een goedkoop waterdicht folie/zeil. Leg dit over de vloer op alle plaatsen waar je makkelijk bij kan (niet onder stellingen etc.) Dan kun je met weinig moeite/kosten 80% van het oppervlak afdekken.

Als de boosdoener inderdaad de vloer is zoals Krunnie en Walker vermoeden zou je dit direct terug moeten zien in je data, en kun je daarna gaan nadenken over een meer arbeids-intensievere definitieve oplossing.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Kijk eens rondom op de muren of op vloerniveau meer vocht / condens zichtbaar is?

Met een vochtmeter wat metingen doen kan ook zeer nuttig zijn. Als blijkt dat de vloer overmatig vochtig is, kan je een dampscherm onder de PVC-tegels leggen. Bv. een aluminium laag met afgetapete naden.

Ik denk dat met die ventilatieopening vol open er nu zelfs wat teveel ventilatie is. Dan haal je teveel vocht van buiten naar binnen. Plaats er een (toevoer) ventiel op zodat je dit kan regelen. Idem bij de afvoer.

Verder blijft het uiteraard zo dat het binnen warmer moet zijn dan buiten om het droger dan buiten te houden. Dat is natuurkunde ;)
 

Shaf

  • #15
Ik zal eens kijken hoe ik aan een vochtmeter kan komen voor de vloer. Ik heb er wel 1 voor hout, wellicht dat ik die kan gebruiken.

Mocht de betonnen vloer het probleem zijn en ik daar een dampremmende folie overheen leg, kan ik dan last krijgen van andere zaken? Schimmels, betonrot (als dat iets is dat bestaat) oid?

Zie hier de huidige stand van zaken:

Screenshot_20201029-114209_Sensor Blue.jpg


Screenshot_20201029-114159_Sensor Blue.jpg


Ik ga voor nu maar even de ontvochtiger weer aan zetten...
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Zeker die vloer is afdekken. Hoewel die rubbertegels als ze niet van granulaat zijn geperst zouden deze dampdicht moeten zijn, blijven de naden van de tegels over. Die vochtmeter in het rubber drukken zal toch wel iets opleveren. Levert deze meting niets op zeker die folie even doen.

Om condens op alle massa in de schuur te voorkomen moet de temperatuur en de luchtvochtigheid van binnen zoveel mogelijk gelijk zijn aan die van buiten. Het gaat erom hoe snel of hoe langzaam die massa dus goederen en van alles wat in de garage de temperatuur aanneemt van de lucht.

80% luchtvochtigheid nu moet je de temperatuur meten van de vlakken waar vocht te zien is. Waarom beslaat je bril als je van buiten naar binnen komt, even wapperen met de bril en deze is vrij van condens.

Nog iets uit de praktijk waarom blijven zaken die altijd door en door droog onder een afdak staan of in een schuur waar je dwars doorheen kan kijken in opmerkelijk goede conditie.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
De grafieken die je nu getoond hebt zijn "normaal". Rond 5 uur 's nachts is de luchtvochtigheid het hoogst en de temperatuur het laagst. Op zich met het huidige weer schrik ik niet van de waarden in deze grafieken.
 

Lampje45

  • #18
Ik zat er aan te denken om de ventilator eens met een schakelklok te laten werken op momenten dat de buitenlucht hoger van temperatuur is, en meer vocht op kan nemen. Buiten de al geopperde mogelijkheden van afdekking van de vochtbron.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Shaf schreef:
Mocht de betonnen vloer het probleem zijn en ik daar een dampremmende folie overheen leg, kan ik dan last krijgen van andere zaken? Schimmels, betonrot (als dat iets is dat bestaat) oid?
Nee hoor, hoef je niet bang voor te zijn.
 

Bernhard

  • #20
Bij wijzigen van de binnentemperatuur veranderd de RV.
Lage binnentemp hoge RV en hoge binnentemp lage RV. bij gelijkblijvende grammen water per kg lucht.
Voor een beter inzicht betreffende de RV, de luchttemperatuuren en de hoeveelheid water in grammen per kg/lucht zie het het mollierdiagram.
Zie het mollierdiagram in onderwerp "Luchtvochtigheid in huis"
bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu