Verlichting en stopcontacten in tuin

AanHetLeren

  • #1
Hallo.
Aangezien ik met de tuin bezig ben.
Wou ik direct verlichting en wat stopcontacten plaatsen.
Ik heb informatie op gevraagd voor welke kabel.
Ik werd een YMVK-AS 2x2,5 kabel aangeraden en deze dan nog in een mantel onder de vloer en in de grond te plaatsen.

ik heb in paint een tekening gemaakt, waar ook de vragen die ik heb instaan.

Maar het komt hier op neer
1. Ik wil voor elke lamp eigenlijk een eigen kabel, omdat ik niet boven de grond nog doosjes wil hebben eigenlijk, deze blijven namelijk goed zichbaar straks, en omdat misschien in de toekomst ik lampen nog wil aanpassen, of nog meer ermee wil doen en dan via een doosje.er komen dus eigenlijk 5 kabels in de tuin de grond. Maar ik wil 1 kabel vanuit de meterkast onder de vloer hebben.Bestaat er iets om deze 5 kabels op deze' 'hoofdkabel'' aan te sluiten? ik had het idee om een Doosje onder de vloer te plaatsen die dit aan zou kunnen. En waarmee kan ik dit dan doen?
Alle kabels zijn dan YMVK-as 2 polige kabels.

2. Hiervoor wil ik dan eigenlijk nog de 4 kabels voor de lampen plaatsen op een schakelaar. Maar ik ben benieuwd hoe dit moet,ik wil namelijk niet dat de schakelaar ook de stopcontacten uitzet of de verlichting die in het tuinhuisje komt(afgelust van het stopcontact daar) uitzet.

3. Kan ik tuinverlichting direct aansluiten op de YMVK-as 2 polige 2x2,5 kabel, mits deze 230 volt worden natuurlijk.

4. Omdat het tuinhuisje natuurlijk niet zo goed geisoleerd is als een normaal huis. welke kabel moet ik gebruiken om de verlichting in het tuinhuisje van het stopcontact af te lussen. Zou dit gewoon kunnen met deze ymvk-as 2 polige kabel, of moet ik hiervoor een Xmvk kabel voor binnenshuis gebruiken?

5. als het dus wel beter met doosjes kan voor verlichting. zou dan de volgende manier de slimste zijn?
Eerst kabel naar naar een schakelaar. dan vanuit de schakelaar een kabel naar beide schuttingkanten (links en rechts) daar een doosjeplaatsen, op elk doosje dus 2 lampen aan te sluiten? En mag ik dan, aangezien dit dan boven de grond maar een deel door het grind zou lopen hiervoor nog steeds de YMVK2as kabel gebruiken in een pvc buisje (het gedeelte na een doosje)?

Alvast bedankt!

tuin 2.png
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
1. Dat kan met een kabeldoos met giethars. Is een drama met storing zoeken of als je nog ooit wilt uitbreiden. Maar als jij het wilt dan kan dat.

2. Waar komen de schakelaars dan? Je moet dan toch weer met je kabel boven de grond en dat vindt je niet mooi.

3. Ja, afhankelijk van de verlichting die je kiest. Je moet er wel fysiek zo'n dikke kabel in kunnen invoeren en de aardlitze met bijv. een oogje vast maken.

4. Voor het deel dat boven de grond zit, gewoon een xmvk kabel gebruiken 3x2.5. Zo'n grondkabel met aardlitze is alleen maar extra stug en vervelend met afmonteren.

5. Ja. En boven de grond kan evt. Xmvk kabel.
 

AanHetLeren

  • #3
@Vonken_trekker bedankt voor je uitleg!

1. Als ik in kabels verminder, zou er dan een andere oplossing zijn? door maar 2kabels te gebruiken in de tuin en dan dus wel met spatwaterdichte doosjes te werken of met een kabelmofje onder de grond, en deze 2 kabels aan deze ''hoofdkabel'' te linken? Of zou het beter zijn vanuit de meterkast 2 kabels te trekken, 1 voor de verlichting, die dan dus naar een schakelaar te doen en vanuit daar te splitsen naar beide schuttingen. en 1 kabel voor de stopcontacten?
Misschien wel slim inderdaad om ruimte vrij te houden voor uitbreiding inderdaad en voor gemak bij storingzoeken

2. Klopt, ik wil het liefst zoveel mogelijk onder de grond werken en verdeeldoosjes op de schuttingen vermijden als dit kan. omdat ik een zwartkunststof-betonnen schutting heb Maar als het beter of makkelijker is dat wel te doen dan is dat zo.
Een schakelaar zou ik dan op de wand vlakbij het eerste stopcontact willen plaatsen.

3. Weer wat geleerd!

4/5. Oke, bedankt! dan ga ik denk ik boven de grond werken met een XMVK kabel. Kan ik ook dit met een electra mofje doen of iets? of zou dan dus voor de overgang van kabels een verdeeldoosje aan de schutting oid beter zijn?


In iedergeval bedankt! Helpt enorm
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt ook antraciet kleurige kabeldozen bijvoorbeeld. Die zouden wellicht minder opvallen op de schutting. Ze hoeven ook maar een stukje boven de grond, niet op ooghoogte.

Ik zou wellicht een 2x2.5+as grondkabel naar die eerste wcd leggen. Dan onder die wcd eerst een kabeldoos plaatsen. Daar kun je dan ook je schakelaars plaatsen. En dan kun je 1 kabel naar de lampen rechts leggen (op elkaar doorlussen misschien zelfs als dat past) en 1 kabel naar de lampen links. Dan ook nog een kabel richting tuinhuis en je bent klaar.

Overgang van grondkabel naar buitenkabels maak je in een kabeldoos. Of met een gietmof. Niet iets simpels in elkaar knutselen, dat mag niet.
 

ABCDE

  • #5
Werken met 1,5mm^2 maakt alles al veel makkelijker qua kunnen invoeren in armaturen. En het is kabel, dus mag nog ook (NL dan).

Als je met een stuk kabel niet onder de grond komt, zeker geen grondkabel gebruiken. Is alleen maar ergernis bij het verwerken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu