VErdeeldoos in plafond, moeilijk te bereiken MAG dat?

Heiloklus

  • #1
We zijn druk bezig met de laatste loodjes qua stroom beneden, voordat de stucadoor komt.

De verdeeldoos die we gebruiken voor de nieuwe draden(waren nog oude kleuren) zit redelijk hoog bij het dak(dus verder van het daadwerkelijk plafond)

Aangezien we het ook nog eens laten stuccen, komt de verdeeldoos dus best hoog. Aangezien er toch geen plafoniere opkomt(maar spotjes) dacht ik aan hetvolgende:

1. Ik maak de doos dicht met het afdekplaatje. Ik maak een rond gat onder de doos, in het plafond(waar ik met een vuist doorheen pas) Dat dek ik af met zo'n afdekplaatje, en in geval dat er iets niet werkt, of ik moet erbij, gaat dat wel lukken.

ECHTER er kwam iemand langs(kennis van kennis etc) die vertelde dat dit helemaal niet mocht. Ik MOEST de verdeeldoos naar beneden halen, want dit is gevaarlijk? (ruimte tussen nieuwe plafond en afdekplaatje verdeeldoos is circa 5/6CM.

Klopt zijn stelling? Of mag het wel gewoon?

2. Ik kan natuurlijk ook het doosje dichtmaken, de draadjes van de lamp+schakelaar(blauw/zwart) uit de doos, en ik maak een plafoniere vast aan het plafond IPV aan de doos.

MAG dat ook?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De doos moet toegankelijk blijven. Zolang je de draden en de lasklemmen uit het plafond kan trekken en eventueel vervangen is het goed. Optie 1 dus.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er bestaan opzet/inzetstukken om de verdeeldoos als het ware te 'verlengen'. Voor 5/6 centimeter zal je er paar nodig hebben maar het kan wel. Je hebt de opzetstukken voor zowel vierkante als ronde dozen.
 

Heiloklus

  • #4
Dankjulliewel. Die man die dacht er verstand van te hebben zei dat het anders te vochtig zou worden??? En dat je electrakapjes altijd op de hoogte van het plafond moet hebben, anders kreeg je brand etc etc.

Goed te horen, dat ik de verdeeldoos niet hoef te verlagen, en gewoon via die kapjes wat kan verlengen, dan een mooi klein verwijderbaar kapje op het plafond en klaar.

Optie 2 MAG niet? Als ik de lamp(plafoniere) weghaal kan ik er ook bij. Of is dit niet toegstaan?

Bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Je mag er wel een lamp 'voor' hangen als de centraaldoos maar toegankelijk blijft. Dus een niet te klein gat maken waardoor je de draden en lasklemmen er eventueel nog uit kunt peuteren.
 

Heiloklus

  • #6
Dankje. Ik begrijp een ding nog niet(sorry)

Wat het nu waarschijnlijk gaat worden is:

verdeeldoos, het kapje erop. 1/2 cm extra ruimte, dan plafond. Gat in het plafond, en hier een mooi afdekplaatje op. Oftewel 2 kapjes weghalen en ik kan er goed bij.

In plaats van dat laatste afdekplaatje, dacht ik een plafoniere op te hangen OVER dit gat. Moet ik ooit bij de verdeeldoos dan

Lamp los schroeven, verdeeldoosje open en ik kan overal bij.

Mag dat laatste ook
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Ja.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu