5/8 buis verdeeldoos

Hpsmit

  • #1
Ik leg in de slaapkamer een gipsplaten plafond aan met rachels van 18mm en gebruik dus flexibele 5/8 buis. Echter, ik kan nergens een verdeeldoos (multidoos) vinden om de stroomtoevoer vanaf het (nieuwe) centrale punt naar diverse lampen te splitsen. Weet iemand of die dingen idd niet bestaan (zegt bouwmarkt) en hoe ik het splitsen netjes oplossen zonder kans op brand of gedonder met de verzekering. Uiteraard ligt de boormachine nog rokend achter me, dus enige haast is erg welkom :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zo'n ding heet centraaldoos en is veel dieper dan de 18 mm rachel plus de gipsplaat, dat is totaal 28 mm, de centraal doos is minimaal 50 mm zo uit m'n hoofd.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Elke soort lasdoos dient overigens wel bereikbaar te blijven.
 

Hpsmit

  • #4
@Jan en Sxnder: dank voor jullie reacties. Die gebruikelijke lasdozen (ik heb daar geen centraaldoos nodig) zijn inderdaad minstens 40 hoog, dus die werken niet. Ik zoek naar iets om binnen de 18 mm rachelhoogte die ik heb, toch veilig te verbinden.
Gisteravond kwam een kennis langs en die opperde om de lasklemmen in het huis (het gedeelte dat in het plafond verdwijnt) van de spotjes te plaatsen, zodat ze toch 'beschermd' zijn. Vond ik wel een vondst en er is ruimte. Of is dit gevaarlijk?
 

StefanD

  • #5
Je kunt een opbouw lasdoos gebruiken:

Deze past mooi binnen de hoogte van rachel+gipsplaat.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Misschien hebben je spotjes de mogelijkheid om per pool twee draden aan te sluiten. Je kunt ze dan 'doorlussen' waardoor splitsen niet nodig is. Boven getoonde lasdoos verdient niet de voorkeur als deze niet meer bereikbaar zijn na het sluiten van het plafond.
 

Hpsmit

  • #7
Dank voor de tips. Die opbouwdoos is een erg goed idee: is het toch beschermd. Ik neem aan dat het deksel dan niet meer past.
@Sxander: dat heb ik uiteraard geprobeerd, maar er passen geen twee trekdraden in het kroonsteentje. Daarom moet ik lassen.
Ik zit nu in een kantoor aan huis dat door een officiële elektricien is aangelegd en hier kan ik bij veel lasdozen ook niet zonder het plafond open te breken. Een centraaldoos moet wel bereikbaar zijn, maar daar heb ik in dit geval niet mee te maken.
Wat vinden jullie van het idee om de lasklemmen in de spotjes te plaatsen?
 

StefanD

  • #8
Zo'n opbouwdoos is dikker dan 18mm en je zult dus ook een gat in je gipsplaat moeten maken. Je kunt er dan gewoon een deksel op schroeven en eventueel een plafondplaatje. De doos blijft dus gewoon bereikbaar en aan je plafond zie je alleen een afdekplaatje.
Lasklemmen in een spotje kan op zich wel als de spotjes niet te heet worden. Kun je het kroonsteentje niet vervangen door een groter exemplaar?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Er zijn ook speciale 2-draads verlichtingsklemmen voor op de markt. Verder dienen lasdozen net als centraaldozen toch echt bereikbaar te blijven.
 

Hpsmit

  • #10
Sxnder: alweer een donders goede tip. die zijn een stuk kleiner. Ik ga aan de slag. Allemaal erg bedankt voor de hulp en ik hoop dat ik ooit eens iets terug kan doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu