Ventilatie voor woonkamer en voormalig toilet

Erwin_1897

  • #1
Sinds 3 dagen woon ik in een nieuw oud huis. "Oud" als in 1897, waarbij ventilatie destijds kennelijk bestond uit het hebben van voldoende kieren en gaten.

De woonkamer heeft geen enkele fatsoenlijke ventilatiemogelijkheid. De ramen zijn voorzien van dubbel glas, maar zonder ventilatieroosters. Het zijn schuiframen, die geen van allen nog openkunnen. Maar aangezien de bovenzijde van het schuifraam niet aansluit op het kozijn, is er een kier van 15x1300mm waardoor flink wat koude lucht binnenkomt.

In de hoek van de kamer is een deur naar het voormalig toilet. Dit is een aanbouw van zo'n 1,5m2, enkelsteens, geen dakisolatie en een klein raampje, enkelglas, dat niet openkan. Dit hok is koud en vochtig.

Nu wil ik beide problemen in 1 keer oplossen. Nu dacht ik het raam in de aanbouw te vervangen door een langzaam draaiende ventilator. Die dus gaat zorgen voor actieve ventilatie, en er tevens voor zorgt dat de kou niet verder het huis inkomt. Immers, de ventilator zuigt warmere lucht uit de woonkamer aan, toch?

En als dit een oplossing is, hoeveel raamventilatie heb ik dan nodig en hoe kan ik die kieren zo dichtzetten dat er voldoende frisse lucht de woonkamer binnenkomt, maar ook weer niet teveel koude lucht?
 

Erwin_1897

  • #2
Niemand een idee? Of staat deze vraag in de verkeerde rubriek?

Inmiddels zit ik te kijken naar een stille regelbare raamventilator, en een rooster voor in het verst gelegen raam voor aanvoer.
 

Bernhard

  • #3
Met een afzuigventilator in de bijruimte zal er minder condensatie ontstaan. De vermindering van de condensatie zal nauwelijks merkbaar zijn.
De toegevoerde buitenlucht heeft een lage hoeveelheid water gr/m3 lucht. De buitenlucht neemt in de woonkamer meer vocht op. De waterdamp zal weer condenseren in de bijruimte. De muren zijn daar te koud en daar condenseert de waterdamp op.
Enige oplossing is de bijruimte te isoleren en te verwarmen. mvgr bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Afzuiging doe je beter in het toilet en badkamer. Bekijk de ventilatie van het huis in zijn geheel, ook met het oog op toekomstige verbouwingen.
 

Erwin_1897

  • #5
Dank. Het huis is net verbouwd, en hierbij heb ik idd afzuiging in de badkamer geplaatst. Ook in de andere ruimtes op de bovenverdieping heb ik de ventilatie aangepakt.

Bernard, klinkt logisch, niet wat ik wil horen ;-)
Het bijgebouw is smal, net zo breed als de deur. En die draait naar binnen open. Isoleren van de muren gaat dus niet, althans niet op de standaard manier. Er is simpelweg geen ruimte tussen deur en muur.
Dakisolatie gaat wel trouwens. Maar of dit voldoende zal zijn?

Verwarmen wordt ook lastig.Er is electriciteit, maar geen mogelijkheid voor een radiator oid.

Dit soort bouw, met een aanbouwtoilet is niet uniek. Ben dus erg benieuwd hoe dit door anderen is opgelost.
Overigens hoeft het geen warm hok te worden, het is de bedoeling dit als opslag voor oa levensmiddelen te gebruiken. Koud maar droog is dus prima.
Ventilatie voor de woonkamer kan ik dan op een anderemanier oplossen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu