Rookkanaal groot genoeg voor ventilatie?

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Ik ben bezig met een grote verbouwing en de gaskachel is eruit waarvoor een CV ketel in de plaats komt. Daardoor heb ik het voormalige rookkanaal van de gaskachel plus nog een nooit gebruikt kanaal er naast vrij om mogelijk in de toekomst te gebruiken voor een centraal ventilatiesysteem. De kanalen zijn 15x15 centimeter binnenwerks, opgebouwd uit schoorsteenblokken. Is dit groot genoeg om in de toekomst een centraalventilatiesysteem door te maken, of moet ik dit plan laten varen en een aparte grotere schacht maken voor de ventilatie?

De woning is twee verdiepingen, totaal leefoppervlak ca. 100 m2.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Kijkend naar de standaard ventilatiebuizen zou je er dan een 125mm spirobuis door kunnen voeren. Voor 125mm wordt aangegeven dat dit zo'n 50 m3 per uur toevoer of 75 m3 per uur afvoer kan behappen. Dat lijkt me ruim weinig voor 100 m2 leefoppervlak.

Ik ken zo niet de minimum eisen voor luvhtverversing maar meer dan 1 m3/uur per m2 is het altijd wel. En zeker als je er nog vochtige ruimtes bij hebt of ruimtes waarin wordt gekookt.

Ik ben dus bang dat het net krap zal worden. Maar wellicht heeft iemand anders nog een idee? Of zou je twee kanalen gebruiken voor hetzelfde doel? Dat je dus twee buizen van 125mm hebt die je boven en onder aan elkaar koppelt?
 
  • Like
Waarderingen: Yakje en Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Bedankt voor je reactie @Vonken_trekker Ik was er al bang voor. Voor een beetje afzuigkap in de keuken zit je ook al gauw aan een spirobuis van 150mm. Maar zo'n buis krijg ik er niet door. 125mm is het maximum omdat de blokken hier en daar niet helemaal recht bovenelkaar gemetseld zijn.

Dan is het misschien toch handiger een andere route te zoeken en deze kanalen te gebruiken voor andere zaken. Door de centrale ligging is het ook een mooie route voor een bundel netwerkkabels en aansluiten van zonnepanelen dus ongebruikt zullen ze zeker niet blijven :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Wat doet een woonhuis fan standaard?
Dat is ook allemaal 125 spirobuis.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kan een luchtkanaal laten coaten / sealen, dan heb je de 15x15 tot je beschikking.
Alleen heb ik geen idee of dat ook bij steen kan, zou niet weten waarom niet, lees nu net dat ze het zelfs bij een asbest afval stortkoker in een flat hebben gedaan.
 

Roykes

  • #6
zelf het kanaal gebruiken als luchtkanaal. sealen is niet nodig keer goed schoonmaken van binnen wel. ( mits je het alleen voor afzuiging gebruikt!)

125mm kun je trouwens met gemak 150 tot 225 m3/h afzuigen. ligt natuurlijk ook een beetje aan de opvoerhoogte van je ventilator.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou hem wegslopen. De ruimte die ontstaat is dan veel groter. Als er nog een schoorsteen bovendaks staat, ben je meteen die koudebrug kwijt.

Als je een nieuw ventilatiesysteem gaat aanleggen, overweeg meteen balansventilatie. Dan ben je toekomstgericht bezig. Type C is niet meer van deze tijd.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Het rookkanaal wegslopen zal niet gemakkelijk gaan. Het rookkanaal is onderdeel van de centrale draagconstructie van het huis en de nokgording aan één helft van het huis steunt volledig af op de schoorsteen. Een verdieping lager steunen er twee betonnen draagbalken op af die de helft van de verdiepingsvloeren en een tussenmuur dragen.

Als ik de opmerkingen van @The headhunter en @Roykes lees moet er met 125 mm spirobuis nog wel een behoorlijk ventilatievolume mogelijk zijn. Ik zal eens kijken of ik er met een balansventilatie dan uit kom.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Voor verbouwen is er tegenwoordig ook een ander interessant product op de markt, decentrale warmte terug winning. Dan hoef je alleen gaten naar buiten te boren door je gevel. Wellicht interessant om eens naar te kijken.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman en Krunnie

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Als je ervoor zou kiezen om de kanalen in de schoorsteen voor balansventilatie te gebruiken, bestaat de kans dat je de afgezogen lucht weer gaat aanzuigen via de aanvoer doordat de kanalen in de schoorsteen naast elkaar uitmonden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu