Ventilatie onder vloer - 2 ideeën voor ventilatie

Mikeee

  • #1
Goeiedag,

Binnenkort start ik met het vervangen van de vloer. Nu is het een houten balken vloer die is door gerot, en dit wordt een broodjesvloer met stalen liggers. Deze vloer is, voordat ik het huis had gekocht, al eens vervangen. Toen is er ventilatie aan gebracht omdat de vorige vloer ook was door gerot. Zitten 2 roosters aan de voorkant van het huis ter hoogte van de "kruipruimte". Ik noem dit maar de kruipruimte, maar er is geen mogelijkheid om onder de vloer te komen, daar bij komend is de hoogte vanaf de grond naar onderkant balken 15cm. Ook is er een pvc buis aangelegd in de voorraad kast die de vloer in gaat. Hoe deze loopt weet ik niet. Deze zal er waarschijnlijk voor zitten voor de natuurlijke trek.
Na het vervangen van de vloer, wil ik ook voorzetwandjes plaatsen. Ik heb een enkel steens huisje, en wat extra isolatie zou erg fijn zijn. De buren hebben dit jaren geleden ook gedaan. Alleen werden de voorzetwandjes vochtig na verloop van tijd, en hebben ze uiteindelijk de wandjes er weer uit gehaald. Ik denk persoonlijk dat dit kwam door optrekkend vocht vanuit de ruimte onder het huis. De muren zuigen het vocht op, en laten het dan weer los in de woonkamer.
Ik wil dit natuurlijk niet. Maar ik wil wel extra isolatie. Hierbij heb ik 2 tekeningen gemaakt voor ventilatie onder de vloer. Misschien dat iemand hier wat licht op kan schijnen, of heeft andere/betere tips.
Terwijl ik dit typ schiet me nog een ander idee ter binnen, maar die zal ik aan het eind van het verhaal wel plaatsen.

Links onderin de tekening staat de voorraad kast. Hier loopt dus al die pvc pijp. Idee is om hier een buis ventilator tussen te zetten. Gezien de ventilator in de voorraad kast komt die in de woonkamer staat, zal ik de ventilator waarschijnlijk vaak uit zetten wanneer ik uit werk thuis kom. Dus staat zeg maar 10 uur lang dagelijks overdags aan. Nu kan ik hem gewoon laten afzuigen direct uit de muur. Of, ik kan de pvc buizen doorleggen langs de zijkanten van het huis. En dan in de buizen gaten boren voor de afzuiging. Geen idee of je dan beter de muren droog houd.
Tevens zat ik te denken aan zo een ventilator box met meerdere aansluitingen, zodat ik in de woonkamer ook een afzuig puntje kan maken. Deze komt alleen wel direct naast de airco, en deze hangt er voor de verwarming. Dus mogelijk zuigt die dan gelijk de warme lucht weg die uit de airco komt? De airco hangt aan het muurtje van de voorraadkast.

venti 1.jpg

venti 2.jpg


Nu dus het andere idee wat me te binnen schoot. Ik kan ook zo een ventilatie box met meerder aansluitingen ophangen op de boven verdieping. Op de tekening heb ik aangeven waar de box zou komen te hangen. Deze box komt dus wel op de bovenverdieping. Komt dan ook een afzuigpunt voor de woonkamer. Deze zuigt dan niet direct de warme lucht weg van de airco. Al zuigt die wel de algemene warme lucht in de woonkamer weg. Gezien warme lucht stijgt. Wil niet dat het juist kouder wordt in huis door ventilatie?
Dan zal er ook een buis getrokken worden naar de vloer. Deze kan ik dan direct laten afzuigen, of paar pvc pijpen leggen zoals hierboven.
Ding is alleen, dat voor en achter het huis vol ligt met zonnepanelen. Dus door het dak kan ik niet met de vuile lucht. Ik heb 2 opties. Waar de box komt te hangen, een gat boren naar buiten toe. 1 zijkant van het huis is "vrijstaand". Er zit een ruimte tussen mijn huis en dat van de buren. Dat loopt taps toe. Achter heb ik 30cm ruimte, maar aan de voorkant helemaal niks. Geen idee hoeveel ruimte ik heb op het punt waar het gat moet komen. Dat zou ik moeten uitzoeken. Wel zou het gat schuin naar beneden moeten worden geboord, gezien ik het van buiten niet kan afwerken. Deze ruimte tussen de huizen is wel redelijk dicht gemaakt. Als de vuile lucht vochtig is, weet ik niet of dat juist schade brengt.
Ander punt is om het vuile lucht kanaal weer terug naar de woonkamer te brengen, en dan gat naar buiten te boren richting de stoep.

venti 3.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als die kruipruimte zo ondiep is, waarom saneer je die niet gewoon volledig door een geïsoleerde betonvloer te storten?

Koude lucht uit de kruipruimte trekken, lijkt me nou niet bepaald een duurzame oplossing.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat kan wel maar dan zoveel of zo weinig lucht uit die ruimte zuigen dat de luchtvochtigheid geen condens kan veroorzaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu