Ventilatiekanalen voor type C

arjenr

  • #1
Voor ons nieuwbouwhuis ga ik de afzuigventilatie (type C) zelf aanleggen. Hiervoor wil ik gebruik maken van een Duco Silent ventilatiebox. Waar ik nog niet over uit ben is welke ventilatiekanalen ik het beste kan gebruiken. Ik ben op zoek naar kanalen met een geringe inbouwdiepte. Echter, ik wil wel voorkomen dat de kanalen overbodig veel geluid produceren.

Welk type kanaal kunnen jullie mij aanbevelen?

Kanalen die ik voorbij heb zien komen zijn:
- spiro buizen: nadeel is volgens mij dat deze niet heel eenvoudig te monteren zijn;
- ubbink air excellent systeem: Overig ik kan zien vrij eenvoudig te monteren, maar ik weet niet wat de geluidsprestaties zijn;
- kunststof kanalen (https://www.ventilatieland.nl/artik...entilatiekanaal-220x55mm-l-1-meter-k25-1.html)
 

ADDave

  • #2
Als het een nieuwbouw huis is kan je beter meteen voor type D gaan. Dat heb je heel snel weer terug verdient door de wtw, in plaats van alle warmte naar buiten te gooien.

Het materiaal van de kanalen maakt qua geluid niet heel veel uit. Het gaat er meer om hoeveel lucht er doorheen gaat en of de juiste maten daarbij zijn geselecteerd.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Als je zo min mogelijk geluid wil, is het zaak om de kanalen ruim te dimensioneren. Ronde kanalen zijn ook stiller dan rechthoekige.

Verder zijn spiro buizen prima zelf te monteren. Met een haakse slijper zijn de buizen eenvoudig op maat te maken. Als je gebruik maakt van safe hulpstukken (met afdichtrubbers) dan zijn de kanalen ook gelijk luchtdicht en hoef je niets af te tapen of te kitten. Voordeel van staal is verder dat het niet statisch is en brandveilig.

Ubbink air excellent is ook een oplossing als je de kanalen bijvoorbeeld in de vloeren gaat storten. Bij nieuwbouw licht dat voor de hand. Zoals ADDave verder al aangeeft, is het aan te raden om gelijk type D aan te leggen. Voor de energieprestatie van de woning is dat eigenlijk een must.

De witte kunststofkanalen zijn meer iets voor een afzuigkap o.i.d. en niet voor een nieuwe installatie in een nieuwbouwwoning.

Maar goed, een ventilatiesysteem moet eigenlijk wel even goed doorgerekend worden als je het optimaal wil laten werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu