Ventilatiekanalen verplaatsen in breedplaatvloer

Duifje

  • #1
Beste allemaal,

Op zolder hangt onze balansventilatieunit (wtw). Uit de zolderverdiepingsvloer komen nu 3 spirobuizen Ø125mm; 2 voor de aanvoer van lucht náár de woning, en 1 voor de afvoer van lucht úit de woning. De woning is uit 1999, en de verdiepingsvloeren zijn breedplaatvloeren. Met een derde op komst willen we de zolder beter gaan benutten. De ventilatieunit kan ik natuurlijk verplaatsen, maar idealiter zou ik ook de leidingen ongeveer 1 meter opschuiven, zodat ik het vloeroppervlak beter kan benutten.
De ventilatiekanalen zitten voor zover ik tegenkom altijd in het gebied waar de hulpwapening van een breedplaatvloer ligt; ze worden er als het ware tussen de wapening ingelegd. Hieroverheen komt dan beton om de buizen/leidingen te overstorten, en de bovenkant bevat als ik het goed begrijp geen leidingen omdat het een drukzone betreft. Hier bovenop komt dan nog zandcement, neem ik aan.

Mijn vraag is of het realistisch is om de buizen ín de vloer op te schuiven, of dat gezien de benodigde doorsnede dit min of meer onbegonnen werk is. Een andere optie is om het langs de onderkant te doen, daar zit toevallig het verlaagde plafond van de badkamer, maar dan kom ik het gedrang met de ingestorte kanalen (165x60mm) die nu in de vloer zitten, en de éérste verdieping voorzien van ventilatie.

Klopt mijn vermoeden dat er feitelijk niets anders op zit dan de leidingen op hun huidige plek uit de vloer te laten komen, en dit pas bovengronds van richting te veranderen, of zijn er toch oplossingen?

Bij voorbaat dank,

Ventilatiebuizen zolder.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De wapening in de vloer is aangepast aan de ligging van de kanalen. Deze kun je dus niet in de vloer verplaatsen. Ook kun je inderdaad niet ongestraft delen van het beton weghalen.

Daarnaast wil je niet dat allerlei krappe bochten de weerstand in de kanalen vergroten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu