Ventilatie monumentaal pand, ramen kunnen niet open. Tips?

Bertus81

  • #1
Hallo, wij zijn bezig met verbouwing van een monumentaal pand, en nu staan we voor een uitdaging qua ventilatie.

Er is een kamer van 5x5 meter die als zitkamer ingericht zal worden. Hier zal veel tijd doorgebracht worden. Er zit een grote raam partij in gevel, voorzien van een dubbel voorzetraam.

Het probleem is echter dat die ramen niet open kunnen. Het betreft een monument en de ramen mogen helaas niet vervangen worden, evenmin mogen er raamventilatoren geplaatst worden.

Momenteel bestaat de enige ventilatie uit een gat in de muur van circa 15 cm diameter waar een "kastje" voor zat. Wat het precies voor kastje is, durf ik niet te zeggen, maar het is ongetwijfeld voor de ventilatie. Er zit een ventilator in een filter. Het ding is sterk verouderd, typenummer, merk etc. staat er allemaal niet op. Ik wil dat ding eigenlijk niet terugplaatsen, want ziet er niet uit.

Nu zou ik een badkamerventilator kunnen plaatsen. Maar dan gaat de lucht van buiten naar binnen, maar hoe komt verse lucht binnen?

Ik weet het niet. Misschien moet ik de hulp van een professional inschakelen, maar ik hoop hier eerst nog op hulp.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Even vanuit huidige Bouwbesluit en de NEN geredeneerd:
- woonfunctie
- verblijfsruimte
- toevoer moet (minimaal) 0,9 dm3/s/m2 zijn
- max. 50% mag vanuit een andere ruimte komen.

Dus 25 m2 x 0,9 = 22,5 dm3/s
Je mag de helft uit een andere ruimte halen die ook rechtstreekse toevoer heeft van buiten (geen keuken, badkamer of toilet!). Dus 11 dm3 (of liter) per seconde via de opening, en 11 dm3/s vanuit de hal. Echter de toegevoerde lucht zul je ook af moeten voeren. Lucht kan niet gelijktijdig van en naar de hal stromen, dus als je afzuiging via een andere ruimte gaat is overstroom geen optie.

Ivm comfort wil je de luchtsnelheid lager houden dan 0,2 m/s, en het toevoerpunt moet op + 1,80 vanaf de vloer zitten.

Je zou boven het raam een plenumbak of koof kunnen maken, met een gelijkstroom ventilator in de opening in de gevel. Dan verdeel je de lucht gelijkmatig over de ruimte.

Wel moet er dus balans zijn met de afvoer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Kunnen de oude ramen echt niet open? Zijn het geen schuiframen?

Tegenwoordig is monumentenzorg als het goed is een stuk realistischer als het gaat om herbestemmen van monumenten. Wel in open overleg gaan, bij voorkeur via een architect.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu