Ventilatie badkamer via badkamer- of woonhuis ventilator

VandeCrommert

  • #1
Binnenkort gaan wij onze badkamer (laten) verbouwen. Er zit al een ventilatie in de badkamer, een mechanische ventilatie aangesloten op een WTW. Maar omdat de douche op een andere plek komt en de capaciteit van de mechanische ventilatie naar mijn idee beperkt is, overweeg ik om een extra ventilatie aan te (laten) brengen.

De plek waar straks de douche komt zit een klein stukje onder het schuine dak. Mijn idee was om daar bijv. een Itho BTV 400 met naloop timer te installeren direct aangesloten op een combipan.

De installateur heeft echter een Itho ecofan woonhuis ventilator geoffreerd, een aparte unit die op zolder geplaatst moet worden. Ik ben er (nog) niet van overtuigd dat dit nodig is, daarnaast ben ik niet zo gecharmeerd van een extra unit op zolder die mogelijk ook nog eens deels in het zicht komt, waar elektra naar toe moet etc.

Wat zijn de ervaringen alhier?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je schrijft dat je wtw hebt, dus een gebalanceerd systeem met aan en toevoer. Door nu een losse ventilator te plaatsen kom je "lucht te kort".
Het voordeel van een box op zolder is dat deze in het algemeen ook stiller zijn dan een badkamerventilator.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de de capaciteit van de huidige wtw te weinig is, kan je beter daar wat aan doen. Misschien is schoonmaken of opnieuw inregelen al voldoende.

Het is zonde om op de plek waar de meeste (warme) lucht afgezogen wordt, de warmteterugwinning niet te gebruiken.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je vraagt om ervaringen. Nou, zo'n Itho is net een kleine stofzuigermotor die je in je plafond monteert. Een hoop herrie. En aangezien ze niet op steenkolen lopen moet je ook hier electriciteit naar toe trekken dus dat is om het even.

Overigens schop je (welk systeem je ook gebruikt) wel je balansventilatie/wtw in de war. Of je moet je balansventilatie naar de badkamer afdoppen en zorgen dat aparte lucht aan- en afvoer allebei via de badkamer lopen.
 

VandeCrommert

  • #5
Dank voor jullie berichten. Had er niet bij stilgestaan dat een extra afzuiging in de badkamer de WTW in onbalans brengt, maar klinkt natuurlijk meer dan logisch!

Misschien beter om het afzuigpunt van de WTW te verplaatsen? Er komt een verlaagd plafond in de badkamer, ik kan dan wellicht het nieuwe afzuigpunt boven de douche plaatsen.

Momenteel zit de afzuiging volgens mij precies op de verkeerde plek, nl. direct bij badkamerdeur die eigenlijk altijd open staat (en ook dicht bij het uitblaaspunt van de WTW zit...)
 

Bernhard

  • #6
Eerst een berekening van de gewenste luchthoeveelheid.
Dan een plan voor de kanalen. Met die gegevens kan je dan een ventilator selecteren, m3/h en de weerstand van het rooster en het kanaal. En dan heb je nog de keuze tussen een ventilator met een groter schoepenwiel of een kleiner wiel. Met een groter wiel is de snelheid aan de buitenkant van het wiel lager. Dan is het geluid ook veel minder. De keuze van een geschikte ventilator kan je pas maken als je de benodigde spec. weet. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu