Ventilatie van badkamer en WC via een enkel kanaal

KoenB

  • #1
Ik heb in mijn apartementje een wc en badkamer naast elkaar, beide ongeveer 2 m2, met een stenen muurtje ertussen. Aan de bovenkant van de muur zit een gat van 30x30. In de WC zit een ventilatiekanaal naar het dak, op dit moment zonder ventilator. De vochtige lucht moet dus vanuit de douche door het 30x30 gat naar het ventilatiekanaal toe, en dat gebeurt in de praktijk nauwelijks.

Nu wil ik in beide ruimtes een verlaagd plafond gaan maken. Het 30x30 gat komt dan te vervallen, want dat verdwijnt achter de plafonds. Ik zat te denken om een buisventilator bij het ventilatiekanaal te plaatsen, met daaraan een T-stuk met (spiro)buizen naar de plafonds in beide ruimtes.

Is dit een goed idee? Ik wil straks natuurlijk niet dat alle lucht uit de wc wordt aangezogen en niet uit de badkamer als de ventilator aanstaat. Verder heeft eigenlijk alleen de badkamer de ventilator nodig, de wc kan in principe ook passief ventileren (gaat nu ook goed).



 

De Bob

  • #2
Als u ventielen in de ruimte's plaatst, kunt u per ruimte de afzuiging/flow regelen.
Ik heb 3 ruimte's met 4 ventielen op één afzuiger, het ventiel in de badruimte staat het "grootst" open.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat voor type afzuiging en hoeveel m3 kan deze aan?
 

De Bob

  • #4


Dit is hem, staan geen specificaties meer op, als dat er al ooit opgestasn heeft.
300x300x300mm 120mm aansluiting
Doet dienst voor ongeveer 35 m3 ruimte.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Investeer in een ventilatiebox met gelijkstroommotor.
Voor badkamer en wc is de inhoud niet belangrijk, wel het debiet: 7 dm3/s/m2 voor het toilet, en 14 dm3/s/m2 voor het toilet. Stel deze zijn 2 en 4 m2, dan moet je 78 dm3/s ventileren. Dat is al bijna 240 m3/h.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu