Ventilatie aanpassen na nieuwe indeling woning

rob91

  • #1
De indeling van de begane grond is helemaal aangepast. De keuken is naar voren gegaan, en de trap is open geworden. Het toilet zit nu aan de gang. Ben er nog niet over uit hoe ik de ventilatie het beste kan aanpassen. Voorheen zaten de keuken, toilet en badkamer in één lijn. Ik zou idealiter opnieuw een afzuigpunt hebben in de keuken en het toilet.

Zie mijn voorstel. Een afzuigpunt in het toilet, boven een verlaagd plafond in het toilet en gang. In de keuken - aan de buitenwand - een koof/ombouw met daarin een afzuigpunt in de wand. Ventilatiekanaal door de vloer, via de kruipruimte naar het bestaande kanaal. Vanaf hier recht naar boven en langs de badkamer die hier ook op wordt aangesloten.

Gaat dit werken of is de ventilatiebuis op deze manier té lang, en met teveel bochten? En zo ja, waar moet ik met het verder uitwerken op letten?

Voor de duidelijkheid: de MV-box hangt op zolder.

Mochten jullie een beter voorstel hebben dan hoor ik het ook graag!

Ventilatie2.jpg
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #2
Om hier iets over te kunnen zeggen moet je wel vermelden hoeveel lucht je wilt afzuigen op de punten, wat voor mv-box je hebt (merk en type) en meet je kanaal nog eens na.

90mm bestaat niet als luchtkanaal, dit zal eerder 80 of 100 mm zijn.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
90 mm is sowieso veeeel te klein om al die punten te kunnen bedienen, ook zal er onnodig geluid worden veroorzaakt door de hoge snelheid in die buis.
als je deze punten wil bedienen met 1 buis zal er eerder een 150 of 160mm buis toegepast moeten worden
 

ADDave

  • #4
Marcn.88 schreef:
als je deze punten wil bedienen met 1 buis zal er eerder een 150 of 160mm buis toegepast moeten worden
Waar baseer je dat op?

Als ik een aanname doe conform bouwbesluit:
- 25 m3/h in het toilet
- 75 m3/h in de keuken

Zit je op 3,5 meter per seconde bij 100m3/h, dat kan prima door het bestaande kanaal 100mm.
Ja dat zal wat geluid geven in de badkamer, maar dit zal niet heel veel anders zijn dan in de oude situatie. Misschien is het kanaal boven wel weer een maat groter.

Het nieuwe stuk tot aan de keuken zou ik van 125mm maken vanwege de weerstand, vergeleken met 100mm scheelt dat bijna een factor 3.
Het laatste stukje naar het toilet kan weer met 100mm.
 

rob91

  • #5
Geen idee hoe ik bij die 90mm kom.. Het bestaande kanaal - daar naast de trap - is dus 125mm.

1656503830953.png


Ik maak het nieuwe kanaal tot aan de keuken dan ook 125mm, naar het toilet toe is het wel prettig als ik weg kan komen met 100mm.

Merk en type MV-box heb ik nog niet bepaald. De vorige bewoners hebben deze weggehaald.

Paar vragen nog.
- Kan ik vanaf het toilet ook een plat kanaal toepassen zodat het plafond minder omlaag moet?
- Heb ik aan één afzuigpunt - in de keuken - genoeg voor beneden? Is een open indeling***. Er komt overigens ook een afzuigkap, waarschijnlijk wel recirculatie. Ik zou eventueel een extra afzuigpunt kunnen maken t.h.v. het bestaande kanaal naast de trap.
- Welke regeltechniek/regelkleppen raden jullie aan?

***Ter info, de indeling wordt zo:

1656505485733.png
 
Laatst bewerkt:

rob91

  • #6
Wellicht relevant om erbij te vermelden: ik ga volgend jaar 2m uitbouwen aan de woonkamer zijde.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Heb je er al over nagedacht om een wtw-ventilatie toe te passen met een D-systeem? Je kunt er in de woonkamer dan een toevoerkanaal van maken.

Als je al je kanalen toch opnieuw legt en straks ook gaat uitbouwen, is het zonde om je ventilatie een C-systeem te laten.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

rob91

  • #8
Wel aan gedacht ja, alleen te laat pas. De enige logische plek voor de toevoer naar de woonkamer is door de vloer ter hoogte van waar de leidingen zitten van de slaapkamer radiotor. Die zitten nu achter een koof in de badkamer. Om hier bij te kunnen moet ik óf de badkamer slopen die ik net af heb, óf via de gipswand van de kinderkamer. Dat laatste zou het beste zijn, maar is op korte termijn geen optie.

Overigens niet echt een problemen om de toevoer kanalen later pas aan te leggen. Naar de slaapkamers kan simpel vanaf bovengelegen zolder, recht naar beneden door de vloer. En de woonkamer zoals beschreven, maar dan op een beter moment.
 

rob91

  • #9
Zijn wellicht niet de meeste snuggere vragen, maar ik vraag me nog steeds af hoe de regeling werkt.

Alles zit dus op één kanaal, is het voldoende om zo'n standaard traploos instelbaar ventiel te plaatsen op alle afzuigpunten? En dan alles laten draaien op de motor die in de MV-box zit.

1656665678776.png

En is 1 afzuigpunt voldoende op de begane grond?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu