Van 5 naar 3 aderig

Lisemaya

  • #1
Hallo,

Wij zijn bezig met de aanleg van een overkapping/ serre, deze komt direct aan onze gevel.
Vanaf ons huis (onder de grond) loopt een 5 aderig draad naar de sauna in de tuin. (10 meter verderop).
Om elektriciteit in de serre te krijgen, wil ik een aftakdoos ter hoogte van de serre gebruiken en de kabel doorknippen, aftakken naar een nieuwe stekkerdoos voor in de serre. Ik wil proberen de aftakdoos langs de rand, onder de grond te laten lopen, maar het zou kunnen dat dit qua lengte van de kabel die er zit niet lukt, dan wordt het onder het beton gegoten. Des te belangrijker dat het goed gebeurd:roll::roll::roll:


Twee vragen: is het oke de aftakdoos onder het beton te hebben straks?
Kan ik de aftakdoos tussen het vijfaderige snoer zetten en een verbinding maken met een drie aderig snoer voor een stekkerdoos?

Ik hoor het graag!
Groet, Lise:roll:
 

huisverbouwer

  • #2
Een aftakdoos hoort altijd bereikbaar te blijven. Die mag je dus niet zomaar onder het beton storten. Met een Gietmof heb je waarschijnlijk meer kans dat het goed gaat. Beter zou zijn om een buis mee te storten in het beton waar je een kabel doorheen kan trekken en dan de aftakdoos ervoor plaatsen.

Aftakken van vijfaderig naar 3 aderig zou geen probleem moeten zijn, zorg er wel voor dat de twee loze aders aan de andere kant van de kabel ook niet aangesloten zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Is de kabel naar de sauna toevallig een krachtgroep ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ook ik vermoed dat de kabel naar de sauna een krachrgroep is. Daar mag je niet zomaar aftakken. Kans is zelfs aanwezig dat de sauna dan niet meer gelijktijdig aan kan met de elektra onder het afdak.

Beste is een nieuwe kabel trekken vanuit de meterkast of ergens in huis aftakken als die gelegenheid er is en je niet veel vermogen nodig hebt onder het afdak.
 

Lisemaya

  • #5
Ah, kijk! Dank jullie wel voor de reacties.

Ik nam dus aan een vijfaderige kabel, maar blijkt niet zo te zijn, ook 3 aderig.:denk:
Het is dus geen krachtstroom.
Wel vraag ik me nav Vonken-Trekkers reactie af of het zou kunnen dat de sauna kachel problemen gaat ondervinden als we stroom gaan aftappen van de kabel. De sauna heeft een aparte groep.

Verder begrijp ik niet zo goed waarom de aftakdoos bereikbaar moet blijven. Hij kan toch niet meer open, nadat hij dicht is gegoten. Wat maakt het dan uit dat het onder het beton zit?

Ik hoor het graag :)
Dank jullie wel!

Groet,

Lise
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Ook die dozen die je volgiet met hars veroorzaken wel eens sluiting.
Beetje lastig als je er dan niet meer bij kan.
Je gaat dus de groep van de sauna ook gebruiken voor de serre. Of dat kan is afhankelijk van hoeveel vermogen je nodig hebt in de sauna en serre.
En geen snoer gebruiken, maar kabel.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sander 1972

  • #7
Het beste is een nieuwe kabel in een buisje vanuit het huis waar de groepen kast zit gewoon een nieuwe groep. Of als het kan in de kast ergens erbij zetten
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Daar sluit ik me bij aan.

Nooit onbereikbare lassen maken, juist een ondergrondse verbinding zorgt met regelmaat toch voor problemen. Ik pas deze daarom ook zo min mogelijk toe.

Er zal op die sauna toch wel een type plaatje zitten die het vermogen vermeldt? Dan kun je zien hoeveel speling je nog zou hebben.

En wat voor een verbruikers komen er onder het afdak? Enkel wat verlichting en een tv? Of ook bijvoorbeeld een elektrische heater?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu