Uitbreiding groepenkast 400V

Edwin74

  • #1
Hallo,

Ik ga binnenkort mijn huis verbouwen en wil gelijk van de gelegenheid gebruik maken om een krachtstroomaansluiting in de garage te maken. Ik ben in het bezit van een 3 fase keramische kookplaat waarvoor in de groepenkast 3 zekeringen van 16A zijn voorzien. Kan ik deze gebruiken? Kan ik nog 3 fases parrallel zetten vanuit de groepenkast (wel apart afgezekerd natuurlijk) of loop ik dan het risico dat de hoofdzekering eruit gaat bij het gebruik van kookplaat en een apparaat in de garage. Ik weet niet hoeveel Amp. deze afgezekerd is?

Het is nog een oudere installatie dus er is geen hoofdschakelaar geplaatst voor de groepenkast. Hoe maak ik deze spanningsloos zodat ik er een groep bij kan maken?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groeten,
Edwin
 

Fiesiekus

  • #2
Dit is eigenlijk werk voor de erkende installateur.

Hoeveel A je in totaal kan trekken, hangt van de waarde van de hoofdzekeringen af; die waarde(n) staan op de jaarlijkse eindafrekening en is opvraagbaar bij de netbeheerder die jij hebt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Een hoofdschakelaar is al sinds jaar en dag verplicht in drie fase installaties. Om die te kunnen plaatsen moet de meter spanningsloos gemaakt worden, waarvoor zegels verbroken moeten worden. Dat mag je in principe niet zelfvoeren. Jij zou kunnen overwegen een nieuwe kast je laten plaatsen met een hoofdschakelaar, min. 2 aardlekschakelaars en de benodigde groepen. Neem dan voor de kookplaat en de krachtstroom aansluiting aparte 16A 3 fase+N automaten, achter een 4 polige aardlekschakelaar. Standaard 3 fase hoofdaansluitingen zijn meesal 3x25A, indien hoger wordt het snel duurder qua vastrecht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu