Stroomgroep springt er regelmatig uit

Macfreek

  • #1
Hoi,

In mijn huis springt de aardlekschakelaar van fase A er vaker uit. Drie tot vijf keer per jaar, schat ik zo. Dus toch wel regelmatig, maar niet vaak genoeg dat ik het kan voorspellen. Als ik daarna de aardlekschakelaar aanzet springt groep A1 er bijna altijd meteen uit. Dat is een gebruikersgroep met (deel van) de woonkamer, trapkast, groepenkast, en en paar WCD op zolder waar een airco op zit. Er zit relatief veel electronica op aangesloten: netwerkapparatuur in de trapkast, servertje, televies, 2 wifi basestations.

Vanavond had ik dat weer. Aardlek sprong er uit, en bij aanzetten sprong A1 er meteen uit. Vaak als ik A1 daarna weer aanzet blijft hij na de tweede keer aan. Vanavond niet. Twee keer A1 opnieuw aangezet en beide keren springt die er meteen weer uit (de aardlek blijft in alle gevallen gewoon aan). Ik heb daarom een flink deel van de apparatuur afgeschakeld door stekkers er uit te trekken, stroom er weer op, en de stekkers één-voor-één weer terugzetten. Dan blijft de stroom het doen.

Ik kan niet goed mijn vinger er op liggen wat de oorzaak is. Volgens mij heb ik twee problemen: (1) iets zorgt dat de aardlek eens in de zoveel tijd triggert, en (2) ik heb last dat A1 bij inschakelen meteen na inschakelen uitschakelt als er veel apparatuur op staat aangesloten.

Om met dat laatste te beginnen: de continue belasting is vrij laag. Het is apparatuur dat niet heel veel stroom vraagt. De televisie en servertje wellicht het meeste, maar beiden minder dan 100 Watt. Mijn vermoeden is dat A1 ik last heb van inductiespanning.

Mijn vragen:
1. Hoe zou ik er achter kunnen komen wat mijn aardlekschakelaar triggert, als het zo weinig voorkomt, en zich niet meteen herhaalt bij inschakelen?
2. Zou inductiespanning de oorzaak kunnen zijn dat A1 na inschakelen meteen weer uitspringt? En als dat zo is, is daar iets tegen te doen? Zijn er bijvoorbeeld verdeeldozen die vertraging hebben bij inschakelen spanning zodat niet alles meteen aangaat, maar bijvoorbeeld pas na 2 seconden? Of die anderszins spanningspieken door inductie voorkomen?
 

Nth

  • #2
Er zijn anderen op dit forum die misschien wat meer weten hierover, maar ik vermoed dat die airco een hoge inschakelstroom heeft. Wellicht ook de electronica ook! beeldschermen etc. Daardoor geeft hij een grote piek waardoor de schakelaar uitvalt.
Kan je kijken in de meterkast of je een B16 of een C16 schakelaar hebt?
 

Macfreek

  • #3
Het is een B16 schakelaar. Het stomme is dat de airco en televisie uit staan, en niet standaard aanschakelen. Maar goed, dat lijkt wellicht zo, want beiden staan wel in slaapstand, en het zou me niet verbazen als ze wel wat inschakelstroom trekken. Bij elkaar zitten er toch bijna 15 electronische apparaten aangesloten op die groep. Natuurlijk de meesten met een eigen trafo om er laagspanning van te maken. en als ik me niet vergis kunnen trafo's best wel voor inductie- en inschakelstroom zorgen. Met de energiemeters die ik heb kan ik eigenlijk niet zien welke hiervan een grote inschakelstroom veroorzaken, want die meten hooguit eens per seconde het verbruik.
 

Nth

  • #4
Als test zou je alle apparaten uit de stopcontacten kunnen halen. de aardlek uit zetten en dan ff wachten. Dan weer aan.
Als dan de A1 uitvalt dan zou ik denken dat de aardlek zelf stuk is. Als deze aanblijft dan een voor een de apparaten in de contacten doen -(dan verspreid je de inschakel piek dus). Als alle apparaten dan erin zitten en de stroom is niet uitgevallen, dan lijkt het mij idd de piek van alles tegelijk.
Als hij tijdens de test wel bij 1 apparaat uitvalt, dan zou daarin dat apparaat misschien een probleem zijn. -ik zou in dat geval alles in stopcontact doen behalve dat ene apparaat, en dan opnieuw de schakelaar uit en na een paar minuten weer aan. als het dan wel weer goed gaat dan is dat een 2e indicatie dat dat apparaat de boosdoener is
 

Nth

  • #5
Oh en natuurlijk dat ene apparaat los testen... dus met alles uit het stopcontact behalve dat ene apparaat.
 

Lampje45

  • #6
De situatie die je beschrijft is precies wat er gebeurt.
Heel veel electronica voedingen worden gevormd door schakelende chips, die in hun circuits relatief grote condensatoren hebben, die op het moment van inschakelen allemaal leeg zijn en allemaal grote inschakel stromen veroorzaken.
Je zult er een softstartende voeding tussen moeten zetten om dit probleem op te lossen.
Ook zou je een aantal relais achter elkaar kunnen zetten die allemaal een korte tijdvertraging hebben.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Hier is recent een topic over geweest, met veel uitleg.
Ging over iemand die een aantal voedingen (draadloos?) schakelde waarbij de zekeringsautomaat eruit tikte. (weet niet meer precies en ook niet meer welk topic)
 

Nth

  • #8
Deze was dat:

Een oplossing voor hoge inschakelstroom zou dan een C16 installatie kunnen zijn.
C karakteristiek is daarvoor bedoeld om hoge piek inschakel stroom aan te kunnen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu