Kookgroepen en krachtstroomgroep ...

Hans_vledder

  • #1
Heren,

Ten behoeve van de installatie van een nieuwe keuken, later dit jaar, ga ik gaande weg een aantal aanpassingen doen aan de electriciteitsinstallatie. Zo is Nuon al geweest om de ontbrekende twee fases aan te leggen.

De nieuwe keuken zal zijn voorzien van een tweetal ovens met magnetronfunctie (5,2Kw) en een forse inductiekookplaat (10,2Kw). Om deze apparatuur te voeden ga ik respectievelijk een tweetal fornuisgroepen en een krachtstroomgroep installeren.

De groepen worden in een aparte groepenkast (Flex 55) naast de bestaande groepenkast (Flex 55) geplaatst. Ik zou het op prijs stellen als jullie even kritisch mee zouden willen kijken naar wat ik van plan ben en daarop jullie commentaar zouden willen geven;

- Krachtgroep achter een B16A 3P+N automaat, achter z'n eigen 40A 3P+N (30mA) ALS
- Kookgroepen elk achter een 2x(B16A+N) automaat, samen op een 40A 3P+N (30mA) ALS?
- Het geheel achter de hoofdschakelaar van de primaire kast

Zie ik nog iets over het hoofd of overdrijf ik?

Bij voorbaat bedankt,
Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
20 A eindgroepen zijn niet toegestaan in NL. Achter een 40A 3P+N (30mA) ALS mag je gewoon 4 (kracht) groepen plaatsen. Ik zou even informeren naar de mogelijkheid de ovens op drie fase aan te sluiten en dan drie B16A 3P+N automaten achter 1 ALS plaatsen. Wat is trouwens de waarde van je hoofdzekeringen (ivm het totale af te nemen vermogen)? Je overdrijft zeker niet want het totale aansluit vermogen is al ruim 85A. Houd ook rekening met het feit dat je driemaal een 19mm leiding nodig hebt met perilex wcd's.
 

Hans_vledder

  • #3
Hoi Sxnder,

Dank voor je reactie. B20A had B16A moeten zijn, ik heb het in de oorspronkelijk post aangepast.

Dus als ik het goed begrijp mag ik de twee kookgroepen en de krachtgroep achter 1 ALS zetten?

De waarde van de hoofdzekeringen moet ik nakijken. Er staat me iets bij van 3 x 25A. Dit zou dus 3 x 35A of 3 x 50A moeten worden neem ik aan? By the way, welke gelijktijdigheidsfactor hanteren we tegenwoordig?

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Je mag idd twee kookgroepen en een krachtgroep achter één ALS zetten. Kookgroepen worden normaal op 1 fase aangesloten, dus wordt je belasting dan scheef. Vandaar mijn suggestie even te kijken of de ovens ook op drie fase kunnen. Dat heeft wel de voorkeur indien mogelijk. Bijkomend voordeel hiervan is, dat als ze per fase niet meer dan 1800Watt trekken, je twee ovens op één krachtgroep zou kunnen aansluiten.
De gelijktijdigheidsfactor die je mag hanteren is 0,6 of 0,7. In de praktijk denk ik dat het zelden zal voorkomen dat alles op vol vermogen draait maar het is ook een beetje wat je zelf wilt (of je die mogelijkheid wilt hebben). 3x35A of 3x50A is wel duurder ivm extra 'gecontracteerd vermogen'.
 

Hans_vledder

  • #5
Hoi Sxnder,

Dank je. De ovens kunnen inderdaad zowel op 2P+2N als op 2P+1N draaien volgens de fabrikant, maar scheef is de belasting volgens mij altijd omdat het twee van die ovens betreft. Je hebt eigenlijk vier fases nodig, maar ik heb er uiteraard maar drie.

3x35A valt nog binnen het zelfde tarief, 3x50A is inderdaad duurder bij Nuon. Mijn woning is gebouwd in 1985. Ik laat het uiteraard onderzoeken, maar denk je dat er voldoende diameter naar het huis ligt voor 3x50A?

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Ik bedoel eigenlijk 3P+N voor de ovens, dan kun je de belasting wel gelijk verdelen. Je kunt ze dan, indien bij elkaar opgeteld de belasting niet meer dan 3600watt per fase is, op één 3p+n krachtgroep aansluiten. 3x35A lijkt mij ruim voldoende maar je krijgt dan geloof ik wel met het zogenaamde gecontracteerd vermogen te maken. Let daar op want dat is iets anders dan het vastrecht. Misschien ligt er wel voldoende diameter voor 3x80A maar dat is vanaf hier moeilijk te zien natuurlijk. :shock:
 

Hans_vledder

  • #7
Hoi Sxnder,

Nee, volgens de fabrikant (Siemens) is het of 2P+N of 2P+2N. Bijvoorbeeld L1+L2 voor de eerste, L2+L3 voor de tweede. L1 en L3 zijn dan het minst belast, maar dat kan ik met de rest van groepenverdeling wel weer een beetje opvangen, door hier L2 te ontzien.

En nee, ik had natuurlijk niet gedacht dat je vanaf daar kon zien welke diameter er hier ligt. Maar wellicht wist jij wat in 1985 de standaard aansluitdiameter was voor een kleine LS aansluiting. Ik laat Nuon die informatie wel even ophoesten.

Groet en hartelijk dank!
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Ok, klinkt goed. Wellicht dat de kookplaat één fase wat minder belast als de andere 2. Daar kun je dan ook een beetje mee compenseren. Dat van die kabel diameter was natuurlijk een grapje. Ik heb iig nog nooit van standaard aansluitdiameter gehoord...
 

Hans_vledder

  • #9
Uiteraard had ik begrepen dat het een grapje was, maar ik wou mijn punt nog even verduidelijken.

Wellicht dat de term 'standaard aansluitdiameter' als zodanig niet bestaat, maar in de praktijk scheppen ze natuurlijk niet een willekeurige diameter in de grond of een stukkie van wat ze nog hebben liggen. Hier wordt wel degelijk een afgesproken 'standaard ader diameter voor gebruikt'. Ik zal Nuon hier naar vragen.

Een goed weekend!
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Hoe ga je trouwens de kookgroepen (2P+2N) aansluiten in een 2P+N aansluitsituatie voor de ovens? Kun je dan toch niet beter 3P+N automaten nemen waarvan je simpelweg één fase weglaat in de perilex stekker?
 

Fiesiekus

  • #11
In zo'n situatie kan je toch de 2 nullen aan elkaar verbinden en via die N naar de meterkast laten lopen? Vooropgesteld dat die 2 P, 2 verschillende fasen zijn!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Ok, de perilex bedraad je dus 2P+2N en op de interne aansluitrail van de oven verbindt je de 2 nullen mbv een bruggetje?
 

Fiesiekus

  • #13
Zoiets ja. Alleen heb je dan wel 400 V over de 2 fasen staan; de kookplaat moet daar wel geschikt voor zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
De 2 fasen staan dan toch gewoon in ster met de nul (230V dus)...
 

Fiesiekus

  • #15
Ja, de isolatie in de kookplaat moet bestand zijn tegen 400 V; bij 2 gelijke fasen is het verschil 0 V. Maar ik ben met je eens dat kookplaten i.h.a. wel op 2 verschillende fasen kunnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
29
7
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu