Aardlekspringt eruit

Peyke

  • #1
Hallo, ik heb een huis in Duitsland,jaren 60.

De groepenkast vervangen voor een nieuw exemplaar, zie foto voor oude installatie. Ik heb er een Nl groepenkast in gezet 3 fase.

Ik had op de oude groepen geen aardlekschakelaar, nu wel. Probleem is dat de aardlek er steeds 1 groep uit springt. Het doet zich voor als de automaat aan staat en ik er stroom opzet dmv de hoofsschakelaar aan te zetten. Wanneer ik de automaat uit laat, alles aan zet en dan de automaat aan werkt allea normaal, althans licht brand en de aardelek blijft aan. Zet ik op de divrrse stopcontacten een modem dan is er niets aan de hand, zet ik er een boor op en begin langzaam te boren is er ookniets aan de hand, echter als ik het boor in een keer vol in duw dan slaat de aardlek er ook uit.

Het is helaas vrij moeilijk zoeken want de cebtraal dozen zitten onder de stuc, sommige stopcontacten waren verkeerd aangesloten en ook de oude methode van nul doorverbinden naar aarde. Maar dat heb ik allemaal al aangepast maar de aardlek blijft eruit vliegen.

Iemand tips, wat ik kan doen? Moet ik het bijv. Op een andere manier opsporen?

Ik vermoed dat de kabel van 40 a 50jr oud versltenen zij, althans de isolatie.

Thnx
Dennis
 

Peyke

  • #2
Foto van oud.

20220506_110803.jpg
 

Peyke

  • #3
Probleem is opgelost, het bleken meerdere factoren te zijn. Van oude stopcontacten, tot nieuwe verkeerd aangesloten stopcontacten tot verzameldozen waarvan ik de oude kroonstenen klemmen vervangen heb voor wago's.

Ik heb nu een andere vraag, ik het onderste deel van het trappenhuis heb ik de stuc eraf gehammerd, hierdoor moet ik een kabel beschadigd hebben naar een lichtpunt. Bij de oude meterkast vloog de stop eruit nadat er gestuct was, natuurlijk door het vocht. Toen de muur droog was gebeurde dit niet meer. Nu detecteert de aardlek (die er voorheen niet was) de kapotte kabel, dit gebeurd niet bij inschakelen van het betreffende lichtpunt maar alleen als hoofsschakelaar uit en weer aan worst gezet. De kabel vervangen is geen optie want dan moet de muur open gekapt, deze muur is behandeldom hem waterdicht te maken, tevens speciaal stucwerk ertegen wat ik zelf niet kan kopen, alles bij elkaar meer dan 10k.
Wat is het risco als ik de kabel er zo bij laat liggen, de lamp doet het immers.

Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu