Aparte stroomgroep voor elektrische oven

Hermien

  • #1
Beste klussers,

Ik ben van plan om een inbouwoven te kopen, elektrisch.

Echter een collega vertelde mij vandaag dat dit op een aparte groep aangesloten dient te worden. Nu ben ik op elektriciteitsgebied een echte leek en dacht dat ik met een stopcontact in de keuken er wel zou zijn.

Situatie stroom is als volgt, ik heb 3 schakelaars in de meterkast van 16A. Ik weet niet wat er op welke groep is aangesloten en hoe ik dat evt. zou kunnen wijzigen.

Het is wel zo dat op het moment dat de wasdroger en wasautomaat gelijktijdig draaien dat er dan een stop uitvalt, die groep kan dus geen extra belasting aan. Hoe kom ik er achter wat op welke groep zit en in hoeverre is het noodzakelijk om een groep erbij te maken.

Het stopcontact waar de oven in zou moeten zit ook nog eens boven het aanrecht, mag dit evt. middels een verlengsnoer naar de oven?
Ik hoor het graag als één van jullie hier handige tips voor heeft.

Groet, Hermien
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het lijkt me niet, dat je die oven zomaar kunt gaan aansluiten op de bestaande stopcontacten, en al helemaal niet via een verlengsnoer. Niet toegestaan, en niet veilig!

Wasdroger en wasmachine op één groep is eigenlijk ook al niet correct, dus er zal toch al een en ander moeten gaan gebeuren. Waarschijnlijk zitten die twee ook nog eens op een groep met allerlei andere verlichting e.d.

Wat er exact nodig is voor die oven, hangt ook van de betreffende oven af. Soms heb je aan een extra groep genoeg, soms is er een speciale dubbele groep met een speciaal stopcontact (perilex) nodig.

Je zou nog merk en type van de beoogde oven op kunnen geven, of indien je het nog niet exact weet wat het gaat worden, enkele voorbeelden. Dan kan er nog iets beter beoordeeld worden wat er bij moet komen.

Dat erbij plaatsen (of misschien vervangen van de gehele groepenkast)zal dan uiteindelijk toch door een installateur moeten gebeuren, maar misschien kun je zelf een deel van het voorbereidende werk doen...
 

Hermien

  • #3
Beste Kees,

Bedankt voor je snelle reactie,

Ik heb een 2-tal ovens op het oog

Zanussi ZOB345X
solo oven
aansluitwaarde 1.85kw

of een

Whirlpool APK 309 NB2
elektrische flat line oven
aansluitwaarde 1800 watt

Wat voor voorbereidend werk zou ik evt. zelf kunnen doen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je zou zelf de elektraleidingen (de buizen) kunnen leggen vanaf de plek waar de oven komt te staan naar de meterkast, of dicht in buurt ervan.

Het beste is om daarvoor een installateur te raadplegen, en met hem te overleggen, wat er nodig is om je groepenkast aan de eisen te laten voldoen, en af te spreken wat jij zelf kunt gaan doen, en wat hij aanpakt.

De kans bestaat, dat de groepenkast ook geen aardlekschakelaar heeft, en dus in zijn geheel vervangen moet worden... Laat de installateur de rest van het huis ook meteen controleren.

Ga in geen geval met verlengsnoeren werken, dat is onveilig, en je verzekering vindt het ingeval van eventuele brand zo vervelend, dat ze de schade daarvan niet vergoeden.

De ovens die je noemt hebben vrijwel zeker voldoende aan een enkelvoudig (gewoon) stopcontact op een aparte groep, dus geen speciale aansluiting nodig.
 

Hermien

  • #5
Bedankt Kees, ik ben blij dat ik even de moeite heb genomen om het internet te raadplegen en daardoor bij jullie site uitkwam. Ik zal je raad opvolgen en een afspraak met een installateur maken.
groet, Hermien
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Moet een oven(tje) van 1800 watt op een aparte groep ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nou, móéten is vanaf 2000 watt, heb ik begrepen...

Verstandig is het wel, zeker als je maar drie groepen voor het hele huis ter beschikking hebt. De betreffende groepen zijn dus ook al in gebruik voor vanalles aan andere dingen in die keuken. En dan moet je het dus aansluiten via een verlengsnoer, terwijl het een inbouwapparaat is. Dat mag al helemaal niet.

De wasmachine en droger zitten ook niet correct (samen op één groep). Toch wel reden om er eens een vakman naar te laten kijken, dacht ik zo.
 

Toon

  • #9
Een apparaat moet officieel pas op een aparte groep als het een aansluitwaarde van 3000VA of meer heeft. Verstandiger is echter om alle "zware" apparaten op een aparte groep te zetten.

Een wasmachine en een droger horen op een aparte groep te zitten. Je kan eventueel daar ook een wasmachine/droger-schakelaar voor gebruiken, dan kunnen ze iig niet tegelijkertijd aan.

Nu is 3 groepen ook niet echt veel voor tegenwoordig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu