Stopcontacten met schakelaar

Garco

  • #1
Hoi,

Ik heb 5 stopcontacten die ik allemaal van spanning wil voorzien (of niet) met één schakelaar. Dit ivm modelbaan...

Ik heb nu de fase draad naar de schakelaar en vanaf de schakelaar schakeldraden doorgelust naar ieder stopcontact. De nuldraad gaat rechtsreeks naar het eerste stopcontact en lust daarna door naar de overige vier en uiteindelijk weer naar de schakelaar.

Maar is dit wel de juiste oplossing? De schakeldraden zijn dunner dan de fasedraad, dus moet ik niet gewoon fasedraad gebruiker vanaf de schakelaar naar de stopcontacten?
En is dit überhaupt wel de juiste manier genomen, of moet ik dit heel anders doen?

Gr.
Garco
 

@$T

  • #2
De schakeldraad is wel dunner maar is geen probleem. Een schakelaar is meestal geschikt voor 10A dus dat is sowieso geen probleem.Ik denk dat je geen probleem zal hebben gezien het vermogen wat gebruikt word bij een modelbaan.
 

Garco

  • #3
Het zullen voornamelijk transformatoren zijn die ingeplugd zullen worden en incidenteel eens een soldeerbout of looplamp...
 

@$T

  • #4
Dan kun je dit met een gerust hart doen. Succes!
 

Aks

  • #5
Garco schreef:
De nuldraad gaat rechtsreeks naar het eerste stopcontact en lust daarna door naar de overige vier en uiteindelijk weer naar de schakelaar.

Gr. Garco
ik weet niet precies wat je hier mee bedoeld maar de nul hoeft niet terug naar de schakelaar
 

Garco

  • #6
Ok, dit moet natuurlijk de schakeldraad zijn...
 

Kaajee

  • #7
Je kunt de NUL wel degelijk (mee)schakelen hoor. Is eigenlijk wel zo goed; dubbelpolig schakelen.

En zwart draad (1,5mm2) is gebruikelijk, maar is idd dunner dan de standaard blauw/bruin/geel-groen. Je kunt er ook voor kiezen installatie kabel te gebruiken (X/YMVK), daarin zit meestal geen zwarte, maar bruin blauw en geel/groen. Dan mag je de bruine ook prima als schakeldraad gebruiken (ook met 'gewoon VD draad touwens). Dan heb je wel 2,5mm2. Als je dan ook nog een 16A (dubbel polige) schakelaar neemt, zit je helemaal gebakken. (Niet dat je het met 10A en 1,5mm2 niet zou redden hoor.....)
 

Garco

  • #8
Het is gelukt!
Met zo'n speciaal besteld 5 voudig afdekraam (V&B) ziet het geheel er best strak uit...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu