Ring met buiten stopcontacten

Jochem99

  • #1
Hallo,

Ik wil graag in mijn tuin een ring aanleggen met enkele buiten stopcontacten. Ik heb de indruk dat dit niet al te ingewikkeld is maar ben toch benieuwd naar eventuele valkuilen voor een dergelijke installatie. Kan iemand mij wegwijs maken met eventueel een schakelschema.

Kan ik bovendien stopcontacten doorlussen of moet ik dan met een lasdoos onder elk stopcontact gaan werken?

Alle input is welkom.

Alvast hartelijk dank.

Groeten,

Jochem
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt de stopcontacten doorlusssen als de contacten daarvoor geschikt zijn. Verder zul je met een grondkabel moeten werken, bijv een 2 of 3 polige ymvk-as. Bedenk ook op welke groep je de tuininstallatie aansluit, zodat bij een aardfout niet meteen de hele installatie uitvalt.
 

Jochem99

  • #3
Hoi Sxnder,

Bedankt voor de info. Kun je me uitleggen waarom ik de keuze heb tussen 2 en 3 aderige grondkabel? De stopcontacten moeten toch geaard zijn?
Wellicht haal ik een en ander door elkaar maar wat dien ik verder met de metalen mantel van de grondkabel te doen bij het doorlussen? Ik heb ooit wel eens gezien dat deze middels een aardeblok doorgelusd worden...


Alvast bedankt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
In die metalen mantel zit een metalen vlechtje verborgen (litze). Deze monteer je met een adereindhuls af op een kroonsteentje en sluit je, met een geel/groen draadtje aan op de aarde en de randaarde van je stopcontacten. Dan heb je dus nog 2 aders nodig voor je wcd; blauw en bruin. De eventueel derde ader (zwart) kun je gebruiken om wat verlichting te schakelen bijv.
 

Lichtpunt

  • #5
Bij doorlussen van de contactdozen, zeker als daarbij ook nog een aparte schakeldraad meegevoerd gaat worden, is mijn ervaring dat het toch beter waterdichte kabeldozen onder de contactdozen te plaatsen. Je hebt veel meer lasruimte en je zult beleven dat je op een beter verantwoorde manier de verbindingen tot stand zult kunnen brengen.
I.p.v. 2stuks 3(4) aderigekabel een contactdoos binnen te hoeven te voeren en daar in een zeer beperkte ruimte je doorverbingen te moeten maken!!
Nu kun je met een stukje gewone 3aderige kabel vanaf de kabeldoos naar de contactdoos.
En zoveel Euri's kosten deze dingen ook weer niet bij de bouwmarkt.
 

Jochem99

  • #6
Hoi,

Wederom bedankt voor de verhelderende woorden. Ik heb echter nog een vraagje over die litze. Als deze in de wcd aan de aarde gekoppeld wordt, dien ik de litze dan ook nog in de meterkast op de aarde aan te sluiten of is dat dan overbodig?

Groet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Uiteraard gebruik je de litze om de aarde in de meterkast met de randaarde van de stopcontacten te verbinden. Nogmaals voor de duidelijkheid, als je de kabel in de tuin gaat ingraven, dient het een 2 of eventueel 3 aderige grondkabel met stalen mantel/litze te zijn.
 

Jochem99

  • #8
Het is me volledig duidelijk dat die litze dient om de aarde in de kast met de randaarde van het stopcontact te verbinden maar misschien was mijn vraagstelling niet duidelijk genoeg.

Als ik de litze samen met de groen/gele aarde draad aan de randaarde van de wcd verbindt en de groen/gele aarde draad is op zijn beurt in de meterkast met aarde verbonden moet de litze in de meterkast dan ook nog eens met aarde verbonden worden?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
In een grondkabel zit geen geel/groene draad, enkel een litze. Aan het begin en het einde van de litze zet je een kort stukje geel/groen, zoals eerder omschreven, zodat je het verder normaal kunt verwerken.
 

Jochem99

  • #10
Hoi,

Dat verklaart alles. Het is me nu volledig duidelijk.

Nogmaals bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu