Vereenvoudigde wissel schakeling met 2 stopcontacten

Horst

  • #1
Hallo,

Ik wil zelf stroom aanleggen in mijn prefab garage maar mijn situatie is natuurlijk net anders als de informatie die ik vinden kan en vraag me af of de schakeling die ik er van heb gemaakt wel veilig is.
Ik zal proberen de situatie te beschrijven en ben dan erg benieuwd naar de reactie's.

van de centraal doos waar de buiten kabel binnen komt lopen drie leidingen één loopt het plafond in naar een las doos (moet een lamp komen) en loopt dan verder naar een 2e las doos (moet ook een lamp komen) bij deze las doos stopt deze leiding de andere twee leidingen lopen ieder naar een deur en aan het einde van deze leiding zitten twee las dosen (las dood 20 cm leiding en weer een las doos) in deze las dozen moeten en één schakelaar en één stop contact komen. en natuurlijk bij de voordeur licht aan en bij de achter deur licht uit en andersom.

Ik wil van af de centraaldoos de leiding splitsen in 2 stop contacten (1e lasdoos van beide zij leidingen) van de stopcontacten de phase door trekken naar de schakelaar (2e las doos in beide leidingen) en de schakelaar onderling verbonden en tevens van beide de schakelaars weer een draad naar de centraal doos trekken en verbinden en doorvoeren naar de lamp en daar vandaan een nul draad terug trekken naar de centraal doos en daar aansluiten op de nul van de hoofdkabel die van onder de garage komt.

Hopelijk is mijn uit leg duidelijk zo.

Alvast bedankt voor hopelijk een hoop reactie's
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een tekening zegt meer als duizend woorden.
 

Horst

  • #3
Ik zal proberen of ik een tekening kan maken maar ben nog niet bekend met de werking van dit forum en ook niet hoe een tekening temaken dus kan even duren.

Groet Horst
 

Horst

  • #4


Hopelijk verduidelijkt deze tekening in combinatie met de uitleg het geheel een beetje!!??
 

Black Knight

  • #5
Ik heb enkele maanden geleden bijna dezelfde situatie gehad in een garage.
Alleen betrof het daar opbouwmateriaal en zaten de stopcontacten en de schakelaars samen in een dubbele opbouwdoos. Het probleem in uw situatie (en uw schets) is dat er op een bepaald stuk (tussen de tweede schakelaar/stopcontact combinatie en de centraaldoos) 6 aders nodig zijn namelijk : fase, aarde, nul, 2 schakeldraden vanuit de eerste combinatie en schakeldraad voor de lampen.
Mits er geen 6-aderige kabel bestaat, heb ik de lamp vanuit een van de schakelaars doorgetrokken in plaats vanuit de centraaldoos, waardoor ik met 5-aderige kabel toekwam.

Dit zou uw situatie moeten voorstellen?
Indien u 6 aders door een leiding wil trekken, neem deze leiding dan wel voldoende dik.

 

Horst

  • #6
Mijn schema zit iets anders in mekaar. Bij mijn schema heeft iedere leiding 5 draden aangezien vijf is verboden. (zie mijn hopelijk duidelijkere tekening)

Maar eigenlijk wil ik alleen weten of dit schema van mij is toegestaan ivm nen normen etc. (ik wil dus wel licht alleen niet mijn huis afbranden)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dat heet gewoon een adersparende wisselschakeling.

Meer als 5 draden mag best, je moet alleen de diameter van je buis aanpassen.
 

Horst

  • #8
Dat was ik mischien vergeten mijn electra leiding is mee gegoten in het prefab beton dus een dikkere nemen gaat niet.

maar als het een gebruikelijke schakeling is dan maak ik daar maar uit op dat het schema wat ik heb gemaakt ook veilig is.

Alvast bedankt

en als het vanmiddag blijkt te werken zal ik jullie nog wel inlichten
 

Horst

  • #9
Hallo,

De bedrading vandaag getrokken en getest. Alles werkt naar behoren :D

Bedankt!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu