Schakelaar verplaatsen

Annemiekendick

  • #1
Is het mogelijk bij het verplaatsen van een schakelaar of WCD naar een nieuwe plaats, de draden door te lussen naar de nieuwe pot. En dan zo, dat de oude pot netjes weggewerkt kan worden.

Ik denk dan aan een soort korte slang of buis ín de oude pot, van draden pot-in naar draden pot-uit.

Groet, Dick
 

Fiesiekus

  • #2
U kunt een lasdoos plaatsen, maar die moet wel bereikbaar blijven, en daarin lassen. Anders bestaande doos vervangen door stuk PVC en nieuwe draden trekken.
 

Annemiekendick

  • #3
De twee schakeldraden van de MV lopen waarschijnlijk in één ruk door naar de mechanische ventilatie unit op de tweede etage. De fasedraad (heb ik hier op het forum gelezen) komt uit de centraaldoos van de keuken. Dat geeft een hoop extra werk. Misschien is het verstandig om de bestaande pot achter de RVS-plaat te laten vallen en de draden gewoon door te lussen naar de nieuwe pot. In theorie is de pot (na verwijderen van de RVS-plaat) immers bereikbaar.

Bij een (ook) te verplaatsen WCD ben ik er nog niet uit. Mijn vraag is dan of een bestaande pot uit beton te verwijderen is? Met behoud van de bestaande PVC-buis, zodat met een koppelstukje en een nieuw stukje buis de nieuw te trekken draden naar de nieuwe pot geleid kunnen worden.

En dat stukje buis of slang in de oude pot kan niet? (zodat ik de oude pot kan laten zitten en afsmeren)
 

Fiesiekus

  • #4
DAt laatste mag/kan wel, als de draden maar opnieuw getrokken kunnen worden. Ulaat de oude doos dus liever zitten?
 

Annemiekendick

  • #5
Dat ligt er aan hoe moeilijk het is om een pot uit beton te verwijderen...

En anders... gebeurt het in de praktijk om zo'n stukje buis IN de pot te plaatsen voor het doorvoeren van de nieuwe bedrading naar de nieuwe pot?

En mijn tweede vraag dus: heeft iemand ervaring met het verwijderen van "een pot" uit beton, om daar later een stuk pvc-buis aan te kunnen sluiten?
 

Fiesiekus

  • #6
Volgens mij kunnen de draden gewoon doorgetrokken worden door de doos; zonder inzetstuk. Dan kunt de doos gewoon laten zitten.
 

Gerrit

  • #7
Met pot bedoel je vermoedelijk de inbouwdoos? Dat is simpel; je neemt een moker en beitel en hakt hem weg. Waar de buis zit doe je een beetje voorzichtig zodat de buis niet aan splinters gaat.
Sokje er op en verder werken.
 

Annemiekendick

  • #8
Bedankt voor de informatie.

En Fiesiekus: de draden kunnen door de bestaande doos. Maar als ik die "afmetsel" kom je bij het ooit moeten vernieuwen van de bedrading in de problemen toch? Vandaar mijn vraag over een stukje buis IN de pot.

Groet, Dick
 

Toon

  • #9
Eenvoudigste is de oplossing van Gerrit. Buis in een inbouwdoos heb ik nog nooit gezien.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die 2 schakeldraden van de MV lopen ook door de centraaldoos.
Daar kan je ze oplassen om te verlengen.
 

Gerrit

  • #11
Dat is niet altijd zo. Wij leggen altijd een aparte leiding van de schakelaar naar de unit.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Oke, in sommige gevallen dan. :oops:
 

Annemiekendick

  • #13
Oke. Bij de schakelaar van de mechanische ventilatie kies voor het doorlussen vanuit de bestaande doos. De oude doos komt dan achter de RVS-plaat van de gaskookplaat.

De dozen van de WCD hak ik voorzichtig weg en de bestaande PVC-buis verleng ik naar de nieuwe pot. Daar moet ik dan wel nieuwe bedrading trekken.

Bedankt allemaal.

Groet, Dick
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu