Schakelaars verplaatsen

Saucisson

  • #1
Niet helemaal zeker of dit de juist categorie is zou namelijk ook wanden muren etc kunnen zijn.
Ik heb een gips muurtje verwijderd. Nu hangen er uit mijn plafond (beton) een aantal buizen met stopcontacten en schakelaars. Deze wil ik verplaatsen naar de muur een meter er achter.
Ik wil geen verlaagd plafond aanbrengen (ik ben lang en heb het liefst zoveel mogelijk ruimte boven mijn hoofd). Ze hangen allemaal uit elkaar dus 5 koofjes lijk me ook niet een oplossing.
Ik heb begrepen dat frezen in een betonnen plafond niet goed is ivm bewapeningsnetten (plafond zal helemaal gestuct worden). De methode zou zijn: boor door het plafond heen, frees in de dekvloer en boor weer naar beneden, althans zo heb ik het hier op dit forum begrepen. Probleem hiermee is dat als ik recht zou boren, ik door de granito badkamer vloer ga en dat is niet de bedoeling. Wat wel zou kunnen is schuin boren, zou dit een optie zijn of krijg ik dan wederom problemen met de bewapening?

Een laatste optie zou zijn draadloos schakelen mbv bijv een RSLR systeem (zoals bij conrad). Dit lost een groot deel op, alleen zie ik niet hoe ik ontvanger in mijn centraal contactdoos moet proppen? De stopcontacte zijn uiteraard draadloos op te lossen.
Huis is uit 1970.
 

System7

  • #2
Een verlaagd plafond hoeft natuurlijk niet tot een enorme verlaging van de ruimte te leiden en het is wel de meest eenvoudige methode waarbij boren en frezen v.w.b. het plafond niet nodig is. Als je de buizen over het plafond laat lopen en latten ter dikte van deze buizen op het plafond bevestigt en daarop weer bijv. latten of gipsplaten is je plafond hooguit 3 à 4 cm lager geworden.

En ik ben heel benieuwd hoe je die draadloze stopcontacten gaat maken :mrgreen:
 

Saucisson

  • #3
Erhm daar had natuurlijk "De stopcontacten zijn uiteraard niet draadloos op te lossen" moeten staan :oops:
 

System7

  • #4
De stopcontacten zou je ook nog middels een plintsysteem kunnen aanleggen. Dan kun je de voeding daarvan misschien van elders betrekken - bijvoorbeeld via de onderliggende verdieping of de kruipruimte - en hoef je niet meer (een) leiding(en) vanaf de centraaldoos door het plafond en de muur naar het/de stopcontact(en) te leiden.

Met een draadloos systeem hoef je dat ook niet meer te doen voor de schakelaars. Of de ontvangers daarvan in je centraaldoos gaan passen is hiervandaan niet te zeggen, maar misschien kun je die - indien nodig - elders wegwerken.
 

Geus

  • #5
Ik ben geen expert, maar is het geen optie zo ondiep mogelijk te frezen. Het moet toch nog gestuct worden, dus dan hoef je m.i. sowieso niet dieper dan de diameter van de buis/ kabel. Misschien zelfs wat minder diep (overleg met stucadoor over dikte stuclaag). Xmvk-kabel is dunner dan pvc-pijp. Kan je het zo niet redden? Het gaat tenslotte slechts om 5x een metertje.
 

Fendtgek

  • #6
Geen kabel weg smeren, altijd in buis. anders krijg je er later spijt van...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu