Teruglevering, afnemers en tussenmeters

Leandres

  • #1
Situatieschets/hypothese:

Een gebouw met een opslag-/werk ruimte met elektrische apparatuur etc. Binnen dit gebouw zijn een tweetal woningen. Er is één stroomaansluiting welke de stroom verdeeld tussen opslagruimte, woning1 en woning2. Het verbruik wordt individueel bijgehouden middels een drietal MID-gekeurde tussenmeters.

Hoe zit het wanneer er een PV-systeem wordt toegevoegd en het verbruik danwel terug levering? Stel dat de eigenaar/gebruiker van de opslagruimte het PV-systeem aanschaft en laat aansluiten op de bestaande enige stroomaansluiting. Wordt al het afgenomen stroom van woning1 en woning2 alsnog gewoon 'gemeten' door de tussenmeters ongeacht of er een situatie ontstaat waarbij sprake is van netto terug levering?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De meter van de woningen kunnen niet het verschil niet zien tussen net en zo'n.
Zij krijgen vermogen geleverd en dat telt de meter wat er voor de meter gebeurt maakt.niet uit.
Wel is het zo dat de panelen leveren en dan op de interne distributie zetten.
De hoofdmeter ziet dat niet als terugleveren totdat de panelen meer opwekken dan de joofdaansluiting in geheel verbruikt.
Het verrekenen kan in deze situatie heel lastig worden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Mits het pv systeem vóór de tussenmeters wordt aangesloten blijven de tussenmeters enkel verbruik meten. Die weten inderdaad niet waarvandaan dit verbruik wordt gevoed (zon of net).

Wat is de bedoeling met betaling? Wordt dit een gezamenlijk project of gaat enkel die ene gebruiker van de teruglevering profiteren?
 

Leandres

  • #4
De eigenaar is gebruiker van de opslagruimte en ook initiatiefnemer voor het PV-systeem. Er is een collectief geprobeerd op te starten maar gestrand. Er wordt transparant afgerekend op basis van verbruik maal tarief conform huidig leveringscontract. Dat blijft dus zo, ook na installatie van het PV-systeem. Echter mogelijk is het rendement voor de eigenaar/investeerder van het pand en PV-systeem iets voordeliger omdat het opgewekte stroom tegen volledig/afgesproken tarief doorgerekend wordt naar de bewoners indien er sprake is van overcapaciteit.

Vandaar dus ook de vraag wat gebeurd er met de tussenmeters; blijven deze gewoon het verbruik meten ook al zou er een moment zijn dat het PV-systeem zorgt voor 0 op de meter of terug levering. Mocht dit niet het geval zijn dan moet er iets anders bedacht worden, bijvoorbeeld allemaal individuele aansluitingen. Echter wanneer dit in het bestaande systeem ingepast kan worden kan het mogelijk interessant zijn.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
De tussenmeters blijven gewoon het verbruik meten dus dat lijkt me dan geen probleem.
 

Leandres

  • #6
Dank. Het is dus zaak dat de installateur het voorgenomen PV-systeem aansluit vòòr de tussenmeters.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Correct. Je kunt dan gewoon de tussenmeters blijven aflezen en het aantal kWh vermenigvuldigen met de eenheidsprijs uit het energiecontract.

Mocht de pv installatie dermate veel opwekken dat er minder kwh van het net wordt afgenomen dan de 2 woningen samen gebruiken, dan heeft de verhuurder een mooie inkomstenbron tegen de tijd dat salderen verdwijnt :wink:
 

Leandres

  • #8
Je bedoeld dat de investering dan iets sneller terug verdiend is ;-) Haha ja. Maar goed hij wou alleen panelen plaatsen gelijk aan zijn jaar verbruik. Maar dit is wellicht interessant om wat meer panelen te plaatsen als je toch bezig bent.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ja precies. Als salderen eraf gaat dan wordt zijn overproductie eerst tegen 100% aan jullie geleverd en daarna pas tegen bijv. 80% aan het net.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat kan nog een leuke vergadering worden, want als het salderen stopt, kan overcapaciteit zelfs een waarde 0 krijgen bij overschotten.
Rond de 30% is een realistische verwachting voor overproductie. (zoiets is het nu ook als er over een heel jaar overproductie is)
Wat is eerlijk? Ik denk de gulden middenweg.

Wat ik niet helemaal begrijp is wie er eigenaar van de installatie is.
Bij één eigenaar en huurwoningen is het eenvoudig,
Bij drie eigenaren kan het lastig worden.
 

Leandres

  • #11
Er is één eigenaar. Van zowel het pand als de voorgenomen PV installatie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
En nu maar hopen dat je geen ruzie krijgt met de VVE. :P
 
  • Like
Waarderingen: Leandres
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
24
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu